• مقدمه

اسلام شناسان با الهام از سخنان و آموزه های ارزشمند پیشوایان دین یعنی پیامبر اکرم و اهل بیت ایشان علیهم السلام اسلام را به سه حوزة کلی تقسیم می نمایند: حوزة عقاید و جهان بینی، حوزة آموزه های اخلاقی و حوزة احکام.

هر کدام از این حوزه های اسلامی با یکدیگر رابطة تنگاتنگ و جدایی ناپذیری دارند که یکی را بدون در نظر گرفتن دیگری چارچوب نظام­وارة اسلام حقیقی را بر هم می زند. در قرآن کریم به این نکته اشاره شده است آنجا که در سورة بقره آیة 85 می­فرماید: «أَ فَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتابِ وَ تَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ فَما جَزاءُ مَنْ يَفْعَلُ ذلِكَ مِنْكُمْ إِلاَّ خِزْيٌ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ يَوْمَ الْقِيامَةِ يُرَدُّونَ إِلى‏ أَشَدِّ الْعَذاب * آيا به بعضى از دستورات كتاب آسمانى ايمان مى‏آوريد، و به بعضى كافر مى‏شويد؟! براى كسى از شما كه اين عمل (تبعيض در ميان احكام و قوانين الهى) را انجام دهد، جز رسوايى در اين جهان، چيزى نخواهد بود، و روز رستاخيز به شديدترين عذابها گرفتار مى‏شوند.»

بزرگترین اشتباه کسانی که به بررسی و نقد آموزه­های اسلامی می­پردازند و برخی از قوانین و آموزه های اسلامی را دارای اشکال می­بینند در همین نکته نهفته است. هنر یک اسلام شناس ناب و متعهد، معرفی دین اسلام به عنوان یک «کلّ تجزیه ناپذیر» است؛ بدین معنا که نمی­توان قانون و آموزه­ای را بدون در نظر گرفتن تمام آموزه­ها مورد بررسی مستقل قرار داد. چرا که این گونه بررسی هرگز به نتیجة صحیح و منطقی نمی­رسد. مثلاً در بخش احکام و قوانین مربوط به زن این نکته به خوبی مشهود است که در نگاه اولیه و بدون دقت، برخی از این قوانین، خارج از هنجارهای پذیرفته شدة جهانی است! اما آنچه که در نگاه دقیقتر به چشم می­خورد دقت و ظرافت و حکمت­های منطقی و عقلانی است که در پسِ وضع این قوانین وجود داشته است.

الگوی رفتاری روزمرة اسلامی و چگونگی عمل نمودن، در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی و در موضوعات گوناگون عبادی، اقتصادی، خانوادگی، جزایی و قضایی، سیاسی، فرهنگی و نظامی و دیگر موارد، حوزة احکام اسلامی را تشکیل می­دهد. در واقع احکام، عملیاتی شدن آموزه­ها و هنجارهایی است که بر اساس قوة عقل و تفکر و بر پایة استدلال در حوزة جهان بینی پذیرفته شده است.

وقتی فرد مکلف، یعنی کسی که به سن بلوغ رسیده و دارای عقل و قدرت بر انجام وظایف دینی را دارد، جهان بینی و نگاه اسلامی به تمام جهان هستی را با استدلال و منطق پذیرفت خود را آماده می­کند تا بر اساس این نگاه حرکت کند و خود را در امواج حوادث و پیشامدهای بر کشتی نجاتی که خداوند آن را در میان امت اسلامی به ودیعت گزارده سوار کند و این کشتی همان پذیرش و اطاعت از اوامر پیامبر اعظم و اهل بیت علیهم السلام ایشان است.

بنابراین زیر بنای عمل نمودن به احکام شریعت ناب محمدی همانا تفکر و جهان بینی اسلامی است و دقت در این نکته بسیاری از سوالات مطرح شده در این حوزه را پاسخ می دهد.

  • واژه­شناسی

 

بدون شک آگاهی یافتن نسبت به هر دانشی، متوقف بر دانستن اصطلاحات و قراردادهای لفظی آن علم و دانش است. دانشمندان علوم گوناگون، خواه تجربی و خواه عقلی برای انتقال مفهوم‌های علمی از اصطلاحات عمومی و تخصصی استفاده می­کنند که دانستن آن اصطلاحات، کمک شایانی در انتقال مفاهیم می‌نماید. علم فقه نیز از این قاعده جدا نیست و فراگیران این علم و حتی کسانی که به دنبال پیاده‌سازی آن در زندگی روزمره هستند نیز باید در حد نیاز از اصطلاحات آن آگاه باشند. مفاهیمی مانند تقلید و اجتهاد، طهارت و پاکیزگی، نماز، روزه و …

در این بخش سعی بر آن است که مفاهیم فقهی را در حد نیاز و اختصار به خوانندگان شناسانده و مطالب بیشتر را به کتاب­های گران‌قدر مربوطه که به برکت مجاهدت­های دانشمندان شیعه کم نیز نیستند ارجاع دهیم.

در این دانش چند سؤال اساسی مطرح می‌گردد:

فقه چیست؟

فقیه و مجتهد کیست؟

اجتهاد چگونه است و پیش‌نیازهای آن چیست؟

و سؤالاتی از این دست که ما در پی پاسخ به آن‌ها هستیم.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا