- وفات رقيّه دختر رسول اللّه
بنا بر روايت صحيح، رقيه دختر رسول خدا صلّىاللَّهعليهوآله بعد از مراجعت آن حضرت از جنگ بدر درگذشت. آن حضرت به هنگام دفن رقيه چشمانش پر از اشك شد و رو به حاضران كرد و گفت: «كسى كه ديشب، يعنى شب وفات رقيه، با همسرش همبستر شده، وارد قبر نشود».
عثمان همسر رقیه با شنيدن اين سخن وارد قبر نشد و در عوض ابو طلحه وارد قبر شد. (1)
سخن رسول خدا صلّىاللَّهعليهوآله نشان مىدهد كه سلامت دختر رسول خدا براى عثمان آن قدر كم اهميت بود كه در همان شبى كه او به شدت مريض بود به سراغ كنيز خود رفته بود و با او همبستر شده بود. رسول خدا صلّىاللَّهعليهوآله كه مجسمه اخلاق حسنه بود با اين سخن به عثمان فهماند كه بعد از آن رفتار، حق ندارد وارد قبر رقيه شود و همانند يك همسر در خاكسپارى او دخالت كند.
با توجه به اين گزارش تاريخى مىتوان صحت يا سقم احاديثى را كه دلالت دارند بر اين كه عثمان با رقيه مهربان بود و از مرگ او بسيار تأسف مىخورد، تعيين كرد. بنابر يكى از اين روايات، روزى ابو هريره نزد رقيه رفت. رقيه به او گفت: «الآن رسول خدا پيش من بود و از من پرسيد: اخلاق عثمان را چگونه يافتى؟ من گفتم: خوب. پيامبر صلّىاللَّهعليهوآله فرمود: عثمان را گرامى بدار؛ چون اخلاق او از همه اصحاب به من شبيهتر است». (2)
جالب است كه حاكم نيشابورى بعد از نقل اين حديث مىگويد: سند اين حديث صحيح و متن آن سست است. چون رقيه در سال سوم یا دوم هجرت در زمان جنگ بدر در گذشت و ابو هريره چند سال بعد از جنگ حنين اسلام آورد. (3)
علامه امينى نیز در الغدير موضوع ازدواج رقيه با عثمان را بررسى كرده است. (4)
————————-
1- مستدرك حاكم، ج4، ص47؛ صحيح بخارى، چاپ 1309، ج1، ص152 و146؛ مسند احمد، ج3، ص126 و228.
2- مستدرك حاكم، ج4، ص48.
3- مستدرك حاكم، ج4، ص48.
4- الغدير، ج5، ص326؛ ج9، ص351 – 352، 372 – 374.