• تواضع و فروتنی
  • تعریف تواضع و نشانه‌های آن

تواضع به معناى فروتنى كردن و در اصطلاح علم اخلاق، شكستن و فروتنى نفس است به‏گونه‏اى كه براى خود هيچ‏گونه برترى و امتيازى بر ديگران قائل نباشد و در رفتار و گفتار، ديگران را بزرگ و گرامى دارد بر خلاف تکبّر که مفهومش برتری‌جویی و برتر قرار دادن خویشتن از موقعیت فردی و اجتماعی است. واژه فروتنی در فارسی نیز همین معنا را می‌رساند.

تواضع آن است كه انسان، خود را از كسانى كه در جاه و مقام از او پايين ترند، برتر نداند.

در بیان نشانه‌های تواضع می‌توان از کلام الهی و سیره معصومین (ع) مدد جست.

خداوند قادر در قرآن کریم هنگامی که از ویژگی‌های عباد‌الرحمن یعنی بندگان خوب خدا سخن می‌راند در مورد فروتنی ایشان در راه رفتن و بزرگواری رفتارشان در برخورد با جاهلان اینچنین می‌فرماید:

«وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً * بندگان خاص خداوند رحمان، کساني هستند که با آرامش و بي‏تکبر بر زمين راه مي‏روند و هنگامي که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گويند) به آنها سلام مي‏گويند (و با بي‏اعتنايي و بزرگواري مي‏گذرند). سوره فرقان آیه 63».

  • تواضع و ذلّت پذيرى

بعضی تصور می کنند حقیقت تواضع این است که انسان خود را در برابر مردم خوار و بی‌مقدار کند و رفتاری انجام دهد که از نظر مردم بیفتد و نسبت به او سوء‌ظن پیدا کنند امّا اسلام اجازه نمی‌دهد کسی به نام تواضع، خود را تحقیر کند و در نظرها سبک و بی‌مقدار سازد و کرامت انسانی خویش را پایمال کند. مهم این است که در عین تواضع، شخصیت اجتماعی انسان ضایع نشود و خوار و ذلیل و بی‌مقدار نگردد.

از سوی دیگر، متواضع کسي است که خود را از ديگران بالاتر نداند، بلکه عيب‌هاي خود را همواره در نظر داشته باشد و در رفع آن بکوشد. در مقابل، متکبر، که خود را از ديگران برتر و شايسته تر مي‌شمارد در نتيجه هيچگاه در مسير کمال گام بر نمي‌دارد. انسان متواضع با نهاد پاکي که دارد، هميشه نيکي‌ها را ميان خود و ديگران تقسيم مي‌کند و سعادت و نيک فرجامي همنوعان خويش را طالب است.

بنابراین، بايد توجه داشت كه مفهوم تواضع به معناى خود را از ديگران برتر ندانستن و به ديگران ارج نهادن است، نه خود را خوار كردن و زير بار ذلّت رفتن! تواضع اقدامى است كه انسان داوطلبانه در برابر ديگران به خاطر امتيازاتى كه در آنان احساس مى‏كند، انجام مى‏دهد، ممكن است فردى خود را در برابر ديگران از جهتى يا جهاتى داراى امتياز ببيند، براى انكه مبادا به غررو و تكبر مبتلا شود بايد به جهات امتياز خود توجه نكند، بلكه به امتيازهاى ديگران، حتى احتمال پاره‏اى امتيازات در آنان توجه كند و به خاطر همان جهات امتياز، فروتنى كند؛ اما ذلّت امرى است كه معمولًا از ناحيه ديگران تحميل‏ مى‏گردد و در ذلّت، فردِ ذلت‏پذير تحقير مى‏شود. اگر تواضع با ذلت همراه شود، مردود است.

  • اهمیت تواضع

در دین گرانقدر اسلام تواضع و فروتنی از اهمیت بسیاری برخوردار است. خداوند خضوع و فروتنی را به پیامبر (ص) خود این‌گونه می‌آموزد:

«وَ اخْفِضْ جَناحَکَ لِمَنِ اتَّبَعَکَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ * و بال و پر خود را براي مؤمناني که از تو پيروي مي‏کنند بگستر. سوره شعراء آیه 125».

پيشوايان معصوم، که تربیت یافته مکتب قرآن بودند با رفتار متواضعانه و صميمي نسبت به زیردستان، اندوه، نگراني و درد اجتماعي آنان را کاهش مي‌دادند. ایشان با اخلاق اسلامي خویش موجب هدايت افراد و گرویدنشان به اسلام مي‌شدند.

پیامبر (ص) در مورد برتری افراد متواضع نسبت به دیگران می‌فرمایند:

«إِنَّ أَفْضَلَ النَّاسِ عَبْداً مَنْ تَوَاضَعَ عَنْ رِفْعَةٍ * برترین بندگان خدا در بین مردم، کسی است که در عین رفعت مقام، فروتن باشد». (1)

حضرت علی (ع) در یکی از خطبه‌های خود، تواضع را به تاج بزرگی و سلاح دفاعی تشبیه می‌نمایند و می‌فرمایند:

«وَ اعْتَمِدُوا وَضْعَ التَّذَلُّلِ عَلَى رُءُوسِكُمْ وَ إِلْقَاءَ التَّعَزُّزِ تَحْتَ أَقْدَامِكُمْ وَ خَلْعَ التَّكَبُّرِ مِنْ أَعْنَاقِكُمْ وَ اتَّخِذُوا التَّوَاضُعَ مَسْلَحَةً بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَ عَدُوِّكُمْ إِبْلِيس‏ و جُنودِهِ * تصمیم گیرید که فروتنی را روی سرهاتان نهاده بزرگی و خودپسندی را زیرپاهاتان بیفکنید و تکبر و گردنکشی را از گردن‌هاتان دور سازید. فروتنی را به مانند سلاحی برّان در مقابله با دشمنتان (شیطان و لشکرش) به کار گیرید». (2)

منظور امام در این حدیث این است که در رویارویی با القائات و وسوسه‌های شیطان که به انسان حس غرور و کاذب و تکبر می‌دهد تو با فروتنی و تواضع با وسوسه‌های آنان مقابله کن.

امام سجاد (ع) اهمیت تواضع و دوری از کبر را در یکی از دعاهای معروف خود این چنین یادآور می‌شوند:

«وَ لَا تَرْفَعْنِي فِي النَّاسِ دَرَجَةً إِلَّا حَطَطْتَنِي عِنْدَ نَفْسِي مِثْلَهَا، وَ لَا تُحْدِثْ لِي عِزّاً ظَاهِراً إِلَّا أَحْدَثْتَ لِي ذِلَّةً بَاطِنَةً عِنْدَ نَفْسِي بِقَدَرِهَا * خدایا! درجه و مقام اجتماعی مرا بالا مبر، مگر اینکه به همان مقدار مرا در پیش نفس خود پایین آوری و عزتی را در ظاهر برایم پدید نیاور مگر اینکه به همان اندازه نزد نفسم را خوار سازی». (3)

  • فواید تواضع

اين صفت زيباى انسانى آثار نيكو و گرانقدرى دارد كه به برخى از آنها اشاره مى­شود:

1- تواضع سبب رفعت و بزرگی می‌شود. حضرت رسول اعظم (ص) در این‌باره فرموده‌اند:

«مَنْ تَوَاضَعَ لِلَّهِ رَفَعَهُ اللَّهُ وَ مَنْ تَكَبَّرَ خَفَضَهُ اللَّهُ * خداوند، فروتن را رفعت بخشد و متکبر را به زیر اندازد». (4)

در اداره کار مردم می‌توان به تواضع به عنوان یکی از راه‌های جلب اعتماد و کمک مردم نگاه کرد.

2- نردبان ترقّى است؛ به فرموده امير مؤمنان على (ع):

«التَّواضُعُ سُلَّمُ الشَّرَفِ * فروتنى نردبان شرافت و بزرگى است». (5)

3- سبب نظم مى‏گردد. حضرت على (ع) در این زمینه فرموده‌اند:

«بِخَفْضِ الْجَناحِ تَنْتَظِمُ الْاموُرُ * با تواضع كارها مرتّب مى‏شود». (6)

4- فروتنی کردن سبب جلب مهر و محبت است، همچنانکه امام مؤمنان علی (ع) فرمودند:

«ثَمَرَةُ التَّوَاضُعِ الْمَحَبَّةُ * نتیجه فروتنی محبت است». (7)

5- رعایت تواضع یکی از راه‌های جلوگیری از ظلم و تجاوز است. پیامبر (ص) در این مورد می‌فرمایند:

«تَواضَعوا حَتّى لا يُفَخِرَ أَحَدٌ عَلى أَحَدٍ و لا يَبغي أَحَدٌ عَلى أَحَد * فروتنى كنيد تا كسى بر كسى افتخار نكند و كسى بر كسى تعدى ننماید». (8)

مدير و مسئولي كه خود را خدمتگزار مردم مي‌داند در رفتار خود با مردم متواضع و فروتن است و به هيچ‌وجه در رفتارش با آنان برتري و سلطه‌گري وجود نخواهد داشت.

  • تواضع در برابر چه كسانى؟

فروتنى در فرهنگ اسلام، تنها در برابر بزرگان دين، فرزانگان دانش، مؤمنان و پدر و مادر، شايسته و پسنديده است؛ زيرا در اين گونه موارد تواضع با ذلت همراه نيست، امّا تواضع در مقابل مستكبران، فرومايگان و يا توانگران به دلیل ثروت و قدرت آنان، زشت و نكوهيده است. زمانى كه تواضع، انگيزه و جهت غير الهى داشته باشد، شكل «ذلّت» به خود مى‏گيرد و سبب بى‌مقدار شدن ارزش‏هاى والاى انسانىِ شخص مى­شود؛ به بيان امير‌مؤمنان حضرت علی (ع):

«مَنْ اتى‏ غَنِيّاً فَتَواضَعَ لَهُ لِغِناهُ، ذَهَبَ ثُلْثا دينِهِ * هر كس نزد توانگرى رود و به خاطر ثروتش برايش فروتنى كند، دو سوّم دينش از ميان رفته است!». (9)

——————-

(1) بحار الانوار، ج 77، ص 181.

(2) نهج البلاغه، خطبه 234.

(3) صحیفه سجادیه، دعای 20.

(4) الکافی، ج 2، ص 122.

(5) تصنیف غرر الحکم، ص 249.

(6) همان.

(7) همان.

(8) نهج الفصاحه، ص 290.

(9) نهج البلاغه، حکمت 219.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا