• تربيت بر اساس آداب زمان

در يكى از حكمت‏هاى منسوب به امام على عليه‏السلام آمده است:

«فرزندانتان را به انجام آداب خودتان وادار نسازید؛ زيرا آنان براى زمانى، غير از زمان شما آفريده شده‏اند.» (1)

حضرت مى‏فرمايد: فرزندان خودتان را به انجام آداب و رسومى كه خود داشته‏ايد، مجبور نكنيد؛ زيرا آداب و رسوم تغيير مى‏كند؛ براى مثال، زمان كودكى والدين، تحصيل دختران يا كارهاى اجتماعى آنان مرسوم نبود؛ اما اين كارها، امروزه مرسوم و مفيد است؛ پس نگوييد: چون زمان ما، دختران درس نمى‏خواندند. امروزه هم نبايد در پى تحصيل بروند يا چون پيش‏تر در فعاليت‏هاى اجتماعى شركت نمى‏كردند، اكنون نيز از اين گونه فعاليت‏ها محروم شوند.

برخلاف تصور برخى كه از سخن امام على عليه‏السلام، آزادى به معناى بى‏قيدى را برداشت كرده‏اند، مقصود حضرت، تخطى از حلال و حرام نيست و عمل به آداب زمان حاضر، هيچ گونه منافاتى با رعايت ارزش‏هاى دينى و حلال و حرام الهى ندارد. دختر مسلمان مى‏تواند تحصيل كند يا در فعاليت‏هاى اجتماعى شركت جويد؛ اما حجاب خود را نيز داشته باشد و خود را از نامحرمان بپوشاند.

استفاده از امكانات زمان (تحصيلات عالى، فن‌آورى‏هاى روز مثل رايانه، وسايل ارتباط جمعى، امكانات آموزشى و …) مطلوب است و چه بسا مصداقى از سخن امام على عليه‏السلام باشد؛ زيرا كسى كه به زمان آگاه است، شبهه‏ها به او هجوم نمى‏آورند.

امام صادق عليه السلام فرمود:

«كسى كه عالِم به مقتضيات زمان خود باشد مورد هجوم اشتباهات قرار نمي‌گيرد.» (2)

امام اميرالمؤمنين على بن ابى‏طالب عليه‏السلام پدران را سفارش مى‏كند كه فرزندان خود را به شيوه‏اى غير از شيوه‏اى كه خود بدان تربيت شده است، تربيت كنند؛ زيرا آنان در زمانى ديگر زاده شده‏اند. ارزش تربيتى اين راهنمايى كه تفاوت‏هاى زمانى را لحاظ مى‏كند، چه اندازه است؟ و با اين حال تجارب گذشته چه جايگاهى خواهد داشت؟

از آن امام همام نقل شده است که:

«فرزندان خويش را به شيوه‏ اخلاق خويش تربيت نكنيد كه آنان براى زمانى ديگر آفريده شده‏اند.» (3)

 وقتى پيرامون اين جمله تحقيق و مطالعه مى‏كنيم لازم است توجه داشته باشيم كه بايد بين اصول اساسى اخلاق و بين اخلاقى كه جنبه‏ رفتارى انسان در زندگى است فرق بگذاريم. اخلاق بر دو گونه است: اخلاق ثابت و اخلاق متغير.

اخلاق ثابت، ارزش‏هاى اصيل زندگى است كه رعايت مرزهاى فكرى و عملى آن در هر زمان و مكانى لازم و ضرورى است. نمونه‏ى اين ارزش‏ها را در راست‌گويى و امانتداری و عفت و ديگر موضوعات اساسى اخلاق مشاهده مى‏كنيم. اين ارزش‏هاى اصيل و اصول اساسى نشانه‏ پايدارى وجود انسانى در مسير طبيعى حيات و علامت تكامل او است.

 اما اخلاق متغير همان شيوه‏ها و ابزارهاى عملى‏اى است كه كيفيت روابط اجتماعى و شيوه برخورد با مسائل زندگى و برخورد با پيشرفت ابزارها و روش‏ها را تعيين مى‏كند. زيرا مثلا شيوه احترام‏گذارى يا عبارت‏پردازى يا اداره روابط سياسى و اجتماعى در هر زمانى با زمان ديگر متفاوت است. به عنوان نمونه‏اى ديگر، اگر لباس را فرض كنيم، بايد بگويیم كه ارزش آن نيست كه ما همان لباسى را كه رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله يا امامان معصوم عليهم‌السلام يا صحابه رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله مى‏پوشيدند بپوشيم. طبيعى است كه در هر عصر و زمانى لباسى به تناسب آن وجود دارد؛ و ما مى‏توانيم از نوگرایی‌های كه در نتيجه پيشرفت شيوه‏هاى پديد آمده است، پيروى كنيم.

 از حضرت امام صادق عليه‏السلام نقل شده است كه فرمود:

«بهترين پوشش هر زمانى، پوشش اهل همان زمان است.» (4)

 يعنى بهتر است انسان همانند عامه مردم زمان خود لباس بپوشد.

منظور امام على عليه‏السلام از واژه‏ «اخلاق»، اخلاق متغير است كه در ابزارها و شيوه‏هاى نو كه در زندگى گشوده مى‏شود، نمود پيدا مى‏كند؛ زيرا مشاهده مى‏كنيم كه در گذشته، اُفق حيات انسانى محدود و تنگ بوده است، از اين‏رو، اهتمام مردم به اين بوده كه دانش‏هايى را فرا بگيرند و براى دستيابى به اهداف مقطعى تلاش كنند اما زمان همچنان امتداد دارد و راه‏هاى شناخت گسترده است و شيوه‏هاى بهره‏جويى از آن گوناگون است. براى همين است كه امام عليه‏السلام مى‏خواهد بگويد: بر شما لازم است تا درباره‏ اخلاق متغير كه در هر زمانى با زمان پيش و بعد از خود متفاوت است، كاوش كنيد تا بتوانيد به استقبال آينده‏اى برويد كه فرزندانتان در آن خواهند زيست. در نتيجه خواهيد توانست آنان را با اخلاق متناسب با زمانى كه در آن زندگى مى‏كنند، هماهنگ كنيد، كه از زمان و روزگار خود عقب و با آن بيگانه نباشند. مقصود امام عليه‏السلام اين نيست كه از شيوه‏هاى تربيتى و اجتماعى نو كه به ارزش‏هاى الهى بى‏اعتنا است، استفاده شود؛ مثلا امروزه بسيارى از انواع لباس‏ها موجود است كه به هيچ روى با اخلاق عفت و پاكدامنى متناسب نيست، بنابراين، چنين امر متغيرى در واقع به امر ثابتى – كه همانا عفت و پاكدامنى است – خدشه وارد مى‏كند. همچنين امكان ندارد كه ما با پوشيدن لباس‏هاى زنانه براى مردان موافقت كنيم؛ زيرا اين امر با آن كه از امور متغير نيست اما به ارزش‏هاى ثابت آسيب می‌رساند.

امام على عليه‏السلام با اين سخن خود بر اهميت توجه به اخلاق متغير، كه طبيعت تنوع و تكامل زندگى آن را ايجاب مى‏كند، تأكيد مى‏نمايند. «البته مرز اهتمام به اخلاق متغير تا جايى است كه به اخلاق ثابت (ارزش‏هاى اخلاقى اصيل) آسيب نرساند».

——————————

1- «لاتقسروا اولادكم على آدابكم فانّهم مخلوقونَ لِزَمان غير زمانكم»؛ شرح نهج‏البلاغه، ابن ابى‏الحديد، ج 20، ص 267.

2- «الْعَالِمُ بِزَمَانِهِ لَا تَهْجُمُ عَلَيْهِ اللَّوَابِس»؛ علامه مجلسى، بحارالانوار، ج 71، ص 307.

3- «لا تکرهوا أولادكم علی أخلاقكم؛ فقد خلقوا لزمان غير زمانكم»؛ فی ظلال نهج‌البلاغه، محمدجواد مغنیه، ج 2، ص 481.

4- «خَيْرُ لِبَاسِ كُلِّ زَمَانٍ لِبَاسُ أَهْلِهِ»؛ وسائل الشيعة، ج ‏5، ص 8.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا