• تکلیف و مسئولیت

یکی از مبانی تربیت اخلاقی اسلام حس مسئولیت و تکلیف است. انسان مکلف و مسئول است که در پرتو رهنمود عقل و شرع به تهذیب نفس خویش بکوشد. منشأ این تکلیف، ایمان به خدا و حقیقت عبودیت است؛ همچنان‌که انسان در پیشگاه آفریدگار خویش مسئول است و تنها باید در برابر او پاسخگو باشد.

حوزه‌های مسئولیت انسان متعدد است:

1- مسئولیت بنده در پیشگاه خالق و مدبر خود

به فرموده قرآن:

«إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤَادَ كلُّ أُوْلَئكَ كاَنَ عَنْهُ مَسئولا * گوش و چشم و دل، همه مسئولند. سوره إسراء، آیه 36».

2- مسئولیت در تربیت خود و خانواده خود:

قرآن کریم در این زمینه می‌فرماید:

«يَأَيهُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ قُواْ أَنفُسَكُمْ وَ أَهْلِيكمُ‏ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الحْجَارَةُ * اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد خود و خانواده خويش را از آتشى كه هيزم آن انسان‌ها و سنگ‌هاست نگه داريد! سوره تحریم، آیه 6».

3- مسئولیت انسان در برابر خیر و هدایت جامعه و کل بشریت:

قرآن کریم می‌فرماید:

«كُنتُمْ خَير أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ * شما بهترين امتى بوديد كه به سود انسان‌ها آفريده شده‏اند، چون امر به معروف و نهى از منكر مى‏كنيد. سوره آل عمران آیه 110».

4- مسئولیت انسان در برابر حیوان، نبات و جماد:

امام علی علیه‌السلام فرموده‌اند:

«در رفتار با بندگان خدا و آبادی‌های او تقوای الهی پیشه کنید؛ زیرا شما حتی در قبال اماکن و چهارپایان مسئول خواهید بود». (1)

بنابراین، برنامه آموزشی و تربیتی اسلام به گونه‌ای است که به تناسب هر یک از روابط انسان (با خدا، با خود، با خلق و با جهان) مسئولیتی را با ویژگی الهی بودن مطرح می‌کند که نتیجه آن احساس تکلیف در برابر خدا، پیامبر و امام، نسبت به خود، والدین، اولاد، خانواده، دانش آموز، هم‌کلاس، دوست، شهروند، هم‌کیش، هم‌وطن، ملت، دولت و حتی جانداران دیگر و نباتات و جمادات است.

——————————-

(1) نهج البلاغه، خطبه 167.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا