• مواد سوختنی

مسلمان وظیفه دارد همواره قدردان نعمت‌های خدا باشد، چرا که قدردانی از نعمت‌ها از عوامل بقای نعمت و وظیفه بندگی است و خداوند در قرآن بر این مطلب تأکید کرده است: آن‏جا که می‏فرماید: «لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون * باشد که شکرگزاری کنید»، «لَئنِ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ * اگر شكرگزارى كنيد، (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود.»

توجه به انواع نعمت‌های خداداد مورد تأکید روایات معصومان نیز هست. پیامبر صلی‏الله‏علیه‏واله فرمود:

« مَنْ لَمْ يَرَ أَنَّ لِلَّهِ عَلَيْهِ نِعْمَةً إِلَّا فِي مَطْعَمٍ أَوْ مَشْرَبٍ فَقَدْ جَهِلَ وَ كَفَرَ نِعَمَ اللَّهِ * (1) اگر کسی نعمت خدا را تنها در خوراک و پوشاک بداند، او با نادانی خود کفران نعمت کرده است.»

 یکی از نعمت‌های الهی، انرژی و مواد سوختنی مانند: برق، گاز، نفت، بنزین و … است که وظیفه دینی و انسانی اقتضا می‌کند در مصرف آن‌ها اعتدال رعایت و از اسراف به طور جدّی و دقیق پرهیز شود.

 اسراف در همه امور به ویژه در مسائل مالی از گناهان بزرگ به شمار می‌آید و مانع استجابت دعاست. همان‏طور که امام صادق علیه‏السلام اشاره فرمودند:

«أَرْبَعَةٌ لَاتُسْتَجَابُ لَهُمْ دَعْوَةٌ: … وَ رَجُلٌ كَانَ لَهُ مَالٌ، فَأَفْسَدَهُ، فَيَقُولُ: اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي، فَيُقَالُ لَهُ: أَ لَمْ آمُرْكَ بِالِاقْتِصَادِ؟ أَ لَمْ آمُرْكَ بِالْإِصْلَاحِ؟ * (2) چهار کس دعایشان مستجاب نمی‏شود: … و کسى که اموالى داشته و آن را بیهوده تلف کرده، مى‏گوید: خداوندا! به من روزى مرحمت کن، اما به او گفته مى‏شود: مگر دستور اقتصاد و میانه‏روى به تو ندادم؟ مگر دستور اصلاح مال به تو ندادم؟»

 اسراف عامل از دست دادن نعمت است. رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏واله می‌فرماید:

«هرکس تبذیر و اسراف کند خدا او را [از روزی] محروم کند.» (3)

امیر مؤمنان علیه‏السلام می‌فرماید:

«سبب فقر اسراف است.» (4)

امام کاظم علیه‏السلام هم می‌فرماید:

«هرکس زیاده‏روی و اسراف کند نعمت از دستش می‌رود.» (5)

  • مایه قوام زندگی

رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏واله می‌فرماید: «مردم را نباید از سه چیز محروم ساخت که یکی از آن‌ها آتش (انرژی سوخت) است». (6)

امام صادق علیه‏السلام نیز می‌فرماید: «قوام و پایداری زندگی دنیا به سه چیز بستگی دارد که یکی از آن‌ها آتش (انرژی سوخت) است». (7)

  • صرفه‌جویی در انرژی برق

شایسته است در مصرف برق که از نعمت‌های بزرگ مادی است صرفه‏جویی و به اندازه نیاز از آن بهره‏گیری شود؛ همچنین در زمان‌هایی که نیازی به نور برق نیست مانند روز روشن، هنگام خواب و… از آن استفاده نشود.

 پیامبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏واله برای رعایت بهینه، معیاری بیان کرده که همه این موارد را شامل می‌شود؛ آن گرامی در وصیت به امیرمؤمنان علیه‏السلام فرمود:

«ای علی! چهار چیز به هدر می‌روند: خوردن در حال سیری، افروختن چراغ در شب مهتابی [جایی که روشن است و نیازی به روشنایی نیست]، کشاورزی در زمین شوره‏زار و نیکی به کسی که شایسته آن نیست.» (8)

روشن کردن بیش از نیاز چراغ، ضایع کردن مال است و دعای کسی که مال خود را ضایع و فاسد کند و از خدا روزی بطلبد پذیرفته نمی‌شود.

روشن بودن بی‏مورد چراغ، گاهی آسیب‌ها و خطرهایی چون آتش‏سوزی را در پی دارد، چنان که رسول گرامی صلی‏الله‏علیه‏واله با اشاره به یکی از مصادیق آن فرمود: «چراغ‌ها را در زمانی که به آن نیاز ندارید خاموش کنید. چرا که ممکن است شعله روشنی خانه‏ای را به آتش بکشد». (9)

—————–

1- تحف العقول، ص 52.

2- الكافي (ط – دارالحديث)، ج ‏7، ص 350.

3- تحف العقول، ص 46.

4- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص 359.

5- تحف العقول، النص، ص 403.

6- الجامع الصغیر، ج 1، ص 537.

7- تحف العقول، ص 321.

8- من لا يحضره الفقيه، ج ‏4، ص 373.

9- علل الشرائع، ص 582.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا