- پيامبران در بيت المقدس
اگر تاريخ پيامبران، مورد مطالعه و بررسى قرار گيرد تقدس شهر بيتالمقدس بيشتر روشن مىشود.
- حضرت ابراهيم علیه السلام
هنگامى كه حضرت ابراهيم علیه السلام در جريان مهاجرت خود، از مصر به فلسطين بازگشت به دستور خداوند در شهر قدس كه در آن زمان يُبُوس نام داشت و به شهر صلح و آرامش مشهور شده بود، اقامت كرد. آن حضرت پس از مدتى، به دستور خداوند، قربانگاه و مكان مقدسى در اين شهر بهوجود آورد و آن را بيتالله نام نهاد. اين مكان مقدس، بعدها به بيتالمقدس مشهور شد.
در حقيقت، با ساخته شدن قربانگاه، نخستين قدم براى ايجاد تقدس در شهر بيتالمقدس برداشته شد و پيامبر بزرگ خدا به دستور خداوند، روح پاكى و تقدس را به اين شهر دميد.
- حضرت موسى علیه السلام
پس از آن كه حضرت ابراهيم علیه السلام در فلسطين درگذشت، فرزندان و نوادگان آن حضرت (حضرت يعقوب و فرزندانش) كه رهبرى عبرانىها را عهدهدار بودند به مصر رفتند اما حضرت موسى علیه السلام كه به تازگى ظهور كرده بود، تصميم گرفت عبرانىها را به فلسطين بازگرداند. در آن زمان تبهكارى و سركشىهاى قوم بنىاسرائيل به اندازهاى افزايش يافت كه براى حضرت موسى علیه السلام غيرقابل تحمل شد. خداوند نيز به سبب همين نافرمانىهاى بنىاسرائيل، آنها را چهل سال در بيابانها سرگردان كرد و اجازه نداد به فلسطين بازگردند. اين وضع ادامه يافت تا آنكه عمر حضرت موسى به پايان رسيد. در شهر قدس بود كه خداوند تبارك و تعالى با حضرت موسى علیه السلام تكلم كرد و به اعتبار اين تكلم آن حضرت كليمالله محسوب مىشود.
- حضرت داوود و حضرت سليمان علیهما السلام
پس از آنكه حضرت داوود به پيامبرى برگزيده شد مأموريت يافت بنىاسرائيل را به راه راست هدايت كند. آن پيامبر خدا توانست تبهكارى و شرارتهاى بنىاسرائيل را تا حدّ زيادى مهار كرده و با فتح بيتالمقدس و ساير مناطق فلسطين، تمدن جديدى را بنيانگذارى كند.
يكى از كارهايى كه حضرت داوود علیه السلام در جريان بنيانگذارى تمدن الهى انجام داد، ايجاد پرستشگاه و مكان مقدس در محل فعلى مسجدالاقصى است. به همين دليل، از اين پيامبر خدا نيز به عنوان يكى از بانيان شهر بيتالمقدس نام برده شده است.
گرچه حضرت داوود علیه السلام تعمير شهر بيتالمقدس و پرستشگاه بزرگ آن جا را آغاز كرد ولى فرصت نيافت كار بزرگ خود را به ثمر برساند. هنگامى كه آن حضرت متوجه شد مرگ به او نزديك شده است به فرزندش سليمان چنين گفت:
اى سليمان! خداوند به من فرمان داده بود كه مسجد و خانهاى برايش در اين شهر بنا كنم. با اين كه مقدمات كار را آغاز كردهام، ولى گويا تقدير خداوند اين است كه من از اين جهان بروم و ادامهى كار را به تو بسپارم. اكنون به تو كه بعد از من پيامبر و جانشين من خواهى شد، سفارش مىكنم كه در ساختن اين مسجد شكوهمند لحظهاى درنگ نكنى.
پس از وفات حضرت داوود، پرستشگاهى كه بعدها مسجدالاقصى نام گرفت، با شكوه فراوانى توسط حضرت سليمان ساخته شد. شهر قدس نيز مقرّ سلطنت اين پيامبر الهى شد. بنابر اين حدود هشتاد سال حضرت داوود و حضرت سليمان)ع( در اين شهر حكومت تشكيل دادند.
- حضرت عيسى علیه السلام
يكى از وقايع مهمى كه در دورهى تسلط روميان در فلسطين اتفاق افتاد، تولد حضرت عيسى مسيح علیه السلام است. حضرت مسيح در روستاى بيتلحم نزديك قدس ديده به جهان گشود. با تولد حضرت مسيح علیه السلام فلسطين بهويژه شهر بيتالمقدس دوران مهمى را آغاز كرد.
در حالى كه حضرت عيسى علیه السلام به پيامبرى برگزيده شده بود، از شهر ناصره به سوى بيتالمقدس حركت كرد. در راه بيتالمقدس، از حضرت عيسى معجزههاى فراوانى به ظهور پيوست. حضرت عيسى علیه السلام پس از ورود به بيتالمقدس، بىدرنگ به پرستشگاه بزرگ شهر، مسجدالاقصى رفت و در آن جا به تبليغ دين خدا و تعليم مردم مشغول شد. او در پرستشگاه شهر، هر روز مردم را با تعاليم الهى آشنا مىكرد و به آنها اندرز مىداد.
بالاخره، باز ظهور حضرت عيسى علیه السلام و ورود ايشان به بيتالمقدس، بار ديگر روح خدايى به اين شهر دميده شد و فصل تازهاى آغاز شد. در اين شهر بود كه حضرت عيسى علیه السلام از آن جا به اوج رفت.
- حضرت محمد صلی الله علیه و آله
بيتالمقدس جايى است كه پيامبر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله از آن جا به معراج رفت و يكى از معجزات خود را در آن جا تحقق بخشيد. اين حادثه يكى از مهمترين وقايع مسجدالاقصى و شهر بيتالمقدس در زمان رسول اكرم صلی الله علیه و آله است. پيامبر گرامى اسلام در جريان معراج، ابتدا به آن سرزمين رفتند و سپس از آن جا به سير در آسمانها پرداختند.
پس از آن كه حضرت رسول اكرم صلی الله علیه و آله از معراج بازگشت، اين واقعه مهم را براى مردم مكه بازگو كرد و در مورد بيتالمقدس و مسجدالاقصى فرمود:
شب گذشته خداوند بزرگ مرا به بيتالمقدس برد و آثار انبيا و سكونتگاه آنان را به من نشان داد و…
پس از معراج حضرت رسول اكرم صلی الله علیه و آله به مسجدالاقصى، توجه مسلمانان به بيتالمقدس و پرستشگاه آن )مسجدالاقصى( بيش از گذشته شد.
در آخرين روزهاى حيات مبارك پيامبر گرامى اسلام صلی الله علیه و آله كه آن حضرت نمىتوانست شاهد باشد كه شهر قدس و اماكن و جايگاههاى مقدس آن كه ميراث انبياى بزرگ خدا و موحدان مخلص تاريخ است، در دست ستمگران و فرمانروايان فاسد باقى مانده و آنها در اين شهر فساد كنند تصميم گرفت به يكى از آرزوهاى خويش جامهى عمل بپوشاند و با اعزام سپاه به شام و فلسطين، اين مناطق، بهويژه شهر بيتالمقدس را آزاد كند.
در پى اين تصميم، فرمان بسيج و تشكيل سپاه صادر شد و جوان هيجده سالهاى به نام اسامة بن زيد بن حارثه، به فرماندهى اين سپاه بزرگ انتخاب شد. وى بعد از اين فرمان آماده حركت شد. اما هنوز سپاه او حركت نكرده بود كه پيكى از مدينه به قرارگاه رسيد و اين خبر را آورد كه رسول خدا در حال بسيار سختى است و ممكن است از دنيا برود.
بدين ترتيب، رسول خدا در حالى رحلت كردند كه آخرين فرمان بسيج ايشان در مورد حركت به سوى شام و فلسطين و نجات بيتالمقدس، عملى نشد.
- بيت المقدس پس از رحلت رسول گرامى اسلام(ص)
پس از رحلت رسول اكرم)ص(، مسايل و مشكلاتى در جامعهى اسلامى پيش آمد كه موضوع عزيمت سپاه اسلام به سوى شام و فلسطين تا مدتها به فراموشى سپرده شد.
در سال سيزدهم هجرى بار ديگر مسلمانها فرصت يافتند و به منظور آزاد كردن شام، فلسطين، بيتالمقدس، با نبرد رومىها، عازم مرزهاى شمالى شوند. مسلمانان با نبردهاى پى در پى، شهرهاى شام و فلسطين را يكى پس از ديگرى از دست رومىها گرفتند و سرانجام به بيتالمقدس رسيدند و اين شهر را در سال پانزدهم هجرى قمرى آزاد كردند.