- سنجش اعمال
یکی دیگر از مواقف رستاخیز و مراحل حسابرسی در قیامت، سنجش اعمال است. بر اساس شواهد قرآنی و روایی، پس از ارائه نامهی اعمال و گواهی شهود در رستاخیز، اعمال انسان، در حالی که دیگر هیچ راهی برای انکار آن ندارد، مورد سنجش قرار میگیرند. اعتقاد به میزان، همانند اعتقاد به نامه اعمال و شهود رستاخیز، از مسلمات عقاید اسلامی به شمار میآید.
قرآن کریم در آیاتی چند، از میزان اعمال سخن گفته است:
«وَ الْوَزْنُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ * وَ مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُولئِکَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ * وزن كردن (اعمال، و سنجش ارزش آنها) در آن روز، حقّ است. آن روز است كه هر كس اعمال وزن شدهاش سنگين باشد رستگار است و كسانى كه اعمال وزن شدهشان سبك باشد (بى ايمان و بد عملند) همانهايند كه با ظلم بر آيات (نشانههای) ما به خود زيان رسانيدهاند. سوره اعراف آیه 8 و 9»
در معنای «وزن» در این آیه، دو احتمال وجود دارد: احتمال نخست آن است که «وزن» مصدر و به معنای «وزن کردن» باشد. در این صورت، معنای بخش ابتدایی آیه آن است که سنجش اعمال، در قیامت، به صورت عادلانه انجام میپذیرد و هیچ ظلم و ستمی انجام نمیشود. این معنا، در آیات دیگری نیز مورد تصریح قرار گرفته است:
«وَ نَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلاَ تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئاً وَ إِنْ کَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَ کَفَى بِنَا حَاسِبِينَ * ما ترازوهاى عدل را در روز قيامت برپا مىكنيم پس به هيچ كس كمترين ستمى نمىشود و اگر بمقدار سنگينى يك دانه خردل (كار نيك و بدى) باشد، ما آن را حاضر مىكنيم و كافى است كه ما حسابكننده باشيم. سوره انبیاء آیه 47».
احتمال دوم آن است که «وزن» در معنای اسمی به کار رفته و مقصود از آن وزنهای باشد که معیار یا واحد وزن کردن و سنجش است. در این صورت، آیه بیانگر این واقعیت است که در قیامت تنها معیار سنجش اعمال حق است و عمل هرکس با حق آن عمل سنجیده میشود. بر این اساس، هر عملی دارای یک نمونه کامل و اعلاست که حق آن عمل به حساب میآید. برای مثال، نمازی که واجد همه کمالات ممکن است، حق نماز است و نماز همه مردمان با آن سنجیده میشود. گروهی که اعمالشان به حق نزدیک است، اعمالشان به مقدار تطابق با حق، وزین و ارزشمند است:
«فَأَمَّا مَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ * فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَاضِيَةٍ * اما كسى كه اعمالش نزد خدا سنگين وزن و داراى ارزش باشد، پس وی در زندگی خوشی خواهد بود. سوره قارعه آیه 6 و 7».
وگروهی که اعمالشان، با معیار حق تناسب ندارد و از این رو، اعمالشان سبک، کم مقدار و بی ارزش است:
«وَ أَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ * فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ * و اما آنكه اعمالش وزن و ارزشى نداشته باشد، پس جایش «هاویه» باشد. سوره قارعه آیه 8 و 9».
برای درک صحیح از اینکه چه چیزهای باعث سنگینی و سبکی میزان اعمال انسان میشود توجه شما را به روایتی که از امیر مؤمنان (ع) رسیده جلب میکنیم:
«اعمال نیک و بد هر دو وزن و سنجیده میشوند، اعمال نیک سنگینی میزان و اعمال بد، سبکی آن هستند.» (1)
- حقیقت سنجش اعمال
حقیقت توزین اعمال، آن گونه که در قیامت اتفاق میافتد، برای ما روشن نیست، ولی این مطلب مسلم است که ضرورتی در حمل آیات مورد بحث بر ترازوی مادی با سایر خصوصیات ترازوهای دنیوی نیست؛ زيرا اعمال انسان جسم مادی نيست بلكه عرض و صفت است. بنابراین، منظور از «میزان سنجش أعمال»، وسیله مناسبى است که ارزش اعمال آدمى را با آن مىسنجند و به شکلی که از روایات مختلف بر مىآید، میزان سنجش اعمال انسانها و حتى خود انسانها در روز قیامت، پیشوایان بزرگ و انسانهاى نمونهاند.
در حدیثى مىخوانیم: «اِنَّ أَمِیْرَ الْمُؤْمِنِیْنَ وَ الأَئِمَّهَ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ هُمُ الْمَوازِیْنُ * امیر مؤمنان على و امامان از دودمان او علیهم السلام میزانهاى سنجش اعمالند.» (2)
بنابراین، انسانها و اعمالشان را با پیامبر و اوصیای او علیهم السلام مقایسه مىکنند و در این مقایسه روشن مىشود تا چه اندازه با آنها شباهت دارند.
از همین طریق، «افراد» و «اعمال» وزین، از بى وزن؛ و سنگین، از تو خالى و با ارزش، از بى ارزش؛ و پرمایه ها از بى مایه، تشخیص داده مىشوند.
براین اساس، مقصود از سنجش و توزین اعمال در قیامت، آن است که هر عملی را با مرتبهی کامل آن عمل میسنجند، به گونهای که آن مرتبهی کامل معیار و واحد سنجش است و هر عملی، به مقدار نزدیکی و دوری از آن معیار، از سنگینی و وزانت برخوردار میباشد. و از آنجا که پیامبر و اولیای معصوم او علیهم السلام مرتبهی کامل هر عمل را دارا هستند؛ از این رو، در واقع اعمال و اعتقادات آنان معیار و میزان ارزشمندی اعمال دیگران است. ضمناً، سرّ ذکر «موازین» به صورت جمع، نیز روشن مىگردد؛ چرا که پیشوایان بزرگى که میزان سنجش هستند، متعددند.
- اسباب سنگينى ميزان اعمال
بدون شک، ارزش همه اعمال نيك يكسان نيست و با هم تفاوت دارند به همین جهت در روایات مختلف اسلامی، روی پارهای از اعمال خیر تکیه زیادی شده است و آنها را اسباب سنگینی ميزان و ترازوی عمل در قیامت شمردهاند:
- حُسن خُلق:
پيامبر (ص) در حديثى مىفرمايد: «خوى نيك گناهان را محو میكند چنان كه آب، يخ را ذوب مىکند»؛ (3)
و نيز مىفرمايد: «در ميزان اعمال، چيزى سنگينتر از خوى نيك نيست». (4)
- صلوات بر محمد و آل محمد
صلوات و درودي که برمحمّد و آل او (صلوات الله عليهم أجمعين) به جا آورده شود سبب سنگيني ميزان اعمال انسان در روز قيامت است. محمّد بن مسلم از امام باقر يا صادق (عليهماالسلام) نقل ميكند: «در ميزان قيامت چيزي سنگينتر از صلوات بر محمّد وآل محمّد (عليهمالسلام) نيست. همانا اعمال انسان در قيامت وقتي در ميزان گذاشته ميشود به سمت سبكي میرود. ناگهان صلوات فرا ميرسد و چون در ميزان نهاده شود سبب بالا رفتن كفه اعمال نيك او ميگردد». (5)
- خير و خيرخواهي
خير و خيرخواهي در دنيا سبب رستگاري انسان ميگردد و در آخرت نيز سبب سنگيني ميزان اعمال اوست؛ چنانكه شرّ، هم در دنيا سبب سبكي است و هم در آخرت مايه سبكي ميزان اعمال ميگردد. (6)
- ذكر شريف «لا إله إلاّ الله»:
پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) در حديثي چند ويژگي براي ذكر «لا إله إلّا الله» بر ميشمارد: يكي اين كه اعمال انسان بدون «لا إله إلاّ الله» پذيرفته نميشود؛ زیرا اگر یگانگی خدا از عمل انسان گرفته شود آن عمل پوچ ميشود. دوم اين كه كلمه تقواست. سوم اين كه سبب سنگيني اعمال انسان در روز قيامت است. (7)
—————————–
(1) توحید شیخ صدوق، ص 268.
(2) بحار الانوار، جلد 7، صفحه 251.
(3) نهج الفصاحه، ص 476، ح 1542.
(4) نهج الفصاحه، ص 661، ح 2397.
(5) نور الثقلين، ج 5، ص 659، ح 7.
(6) نورالثقلين، ج 5، ص 659، ح 10.
(7) نورالثقلين، ج 5، ص 659، ح 12