• مراء يا جدالگرى‏

يكى از بدترين و مخرّب‏ترين آفت‏هاى مناظره‏ها و گفتگوهاى علمى، «جدال و مراء» است.

گاهى هدف از مناظره، صرفاً غلبه بر طرف مقابل و به كرسى نشاندن سخنِ باطل و نادرست و غير مستدل خود است؛ يعنى انسان با اينكه مى‏داند سخن يا ادعاى او باطل و نادرست است، اما باز هم بر آن پافشارى مى‏كند و كار را به «جدال و مراء» مى‏كشاند، كه اين يكى از بزرگ‏ترين و خطرناك‏ترين رذايل اخلاقى است. كسانى كه از جريان سالم گفتگو عدول مى‏كنند و كار را به مراء مى‏كشانند، خبر از وجود رذايل اخلاقى فراوانى در درون خود مى‏دهند.

البته ميان تعريف اصطلاحى مراء و جدال تفاوت‏هايى وجود دارد كه در كتاب‏هاى اخلاقى مورد بررسى قرار گرفته است.

در عين‏حال، اين دو در بسيارى از موارد به يك معنا به كار مى‏روند و ما نيز در اينجا آن‌ها را به معناى واحدى كه آن عبارت است از «پيكار لفظى و ستيزه در كلام، براى چيره‏شدن بر طرف مقابل و ساكت كردن او» به کار می‌بریم.

كسى كه داراى روحيه مراء و جدال است، همواره در پى به كرسى ‏نشاندن سخن خود است، هرچند باطل بودن آن براى او آشكار شود.

مراء كننده، در حقيقت خبر از خودخواهى، غرور، تكبر و خودپسندى خويشتن مى‏دهد. او با رفتارش در برابر حق، موضع‏گيرى كرده و خود را در زمره اهل ‏باطل و حق‏ستيزان قرار داده است.

 مراء كننده گمان مى‏كند كه اعتراف به اشتباه موجب از دست رفتن منزلت و موقعيت اجتماعى او مى‏شود؛ در حالى‏كه اگر نيك بنگرد، خواهد ديد كه چنين نيست؛ بلكه كسانى كه تلاش مى‏كنند تا حرف‏هاى اشتباه خود را به هر قيمتى، توجيه نمايند و بر اشتباهاتشان سرپوش نهند، اعتماد ديگران را از خود سلب مى‏كنند و نتيجه اين سلب اعتماد، اين مى‏شود كه سخنان درست و صحيح آنان نيز مورد توجه ديگران قرار نمى‏گيرد.

به هر حال، طرفين بحث همواره بايد مواظب باشند كه بحث و گفت­وگوى آنان به مراء و جدال بى‏حاصل كشيده نشود.

در روايات فراوانى از مراء و جدال به شدت نهى شده است. اولياى دين تأكيد كرده‏اند كه مراء و جدال، حتى در جاهايى كه حق با جدال‏كننده باشد، با ايمان واقعى در تعارض و تضاد است.

پيامبر اكرم صلى‌الله‌عليه‌وآله در اين‏باره مى‏فرمايد:

«لايَستَكْمِلُ عبدٌ حقيقةَ الايمانِ حَتَّى يَدَعَ المِراءَ و ان كان مُحِقاً * هيچ كسى به كمال حقيقت ايمان نمى‏رسد مگر اين‌كه از مراء خوددارى كند، حتى اگر حق با او باشد.» (1)

امام على عليه‌السلام در نكوهش مراء و ستيزه‏جويى علمى مى‏فرمايد:

«از مراء و دشمنى در گفتار بپرهيزيد؛ چراكه اين‏دو، دل‏ها را نسبت به برادران بيمار مى‏كند و دورويى و نفاق بر روى آنها مى‏رويد.» (2)

به فرمایش امام صادق عليه‌السلام مراء از چهار حالت بيرون نيست:

«يا در باره موضوعى است كه هر دو طرف حقيقت آن را مى‏دانند، كه در اين‏صورت كار آنان جز رسوايى طرفين و ضايع شدن آن موضوع، پيامدى نخواهد داشت؛ و يا در باره موضوعى است كه هيچ يك از طرفين حقيقت آن را نمى‏داند؛ روشن است كه در اين صورت جهل و نادانى خود را آشكار كرده و از حماقت خويش خبر داده‏اند؛ و يا آن‌كه در باره موضوعى است كه فقط يك طرف حقيقت آن را مى‏داند كه در اين‏صورت، كسى كه حقيقت موضوع را مى‏داند و در عين‏حال، به مراء با كسى كه نسبت به موضوع جاهل است مى‏پردازد با برملاكردن خطاهاى علمى و اخلاقى طرف مقابل به او ظلم كرده است؛ و كسى كه با وجود جهلش نسبت به حقيقت موضوع به مراء با عالم به آن موضوع مى‏پردازد، خبر از حق‏ناشناسى و حرمت‏شكنى خود نسبت به علم و عالم داده است.» (3)

هدف چنين كسانى از مناظره، روشن شدن حق نيست، بلكه انگيزه‏هاى ديگرى چون شهرت‏طلبى، مباهات، فضل فروشى و امثال آن دارند. اينان مى‏كوشند با هر وسيله‏اى، فكر و انديشه يا رفتار خود را توجيه كنند.

بديهى است مناظره‏ها و گفتگوهايى كه چنين اهدافى را دنبال مى‏كنند، علاوه بر اتلاف وقت، سبب تقويت خوى تعصب، خودخواهى و خودمحورى و خودنمايى انسان مى‏شوند و اگر سبب گمراه‏شدن ديگرى نيز بشود، گناهى بزرگ و خطايى است كه خودش را تباه و ديگرى را گمراه خواهد كرد و نامش در زمره گمراهان و گمراه كنندگان ثبت خواهد شد.

 

يكى از مهم‏ترين بخش‏هاى كتاب‏هاى منطقى مبحث صناعات خمس است؛ يعنى صناعاتى مانند برهان، جدل، خطابه، شعر و مغالطه. منطقيان به هنگام بحث از صناعت جدل، در باره آداب و اخلاق جدل و مناظره نيز مباحثى را ارائه مى‏دهند.

انديشمندان اخلاق نيز به تفصيل در زمينه جدال و مراء و گفت‌گوهاى علمى مباحثى را يادآور شده‏اند که علاقمندان می‌توانند برای مطالعه بیشتر به این‌گونه کتاب‌ها مراجعه کنند.

——————–

1- بحار الانوار، ج 2، ص 138.

2- وسائل الشيعة، ج ‏12، ص 236.

3- بحار الانوار، ج 2، ص 135.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا