• اوصاف منافقین

در این نوشتار سعی داریم خصوصیاتی که برای منافقان بیان شده را باز خوانی کنیم. هدف از بیان و معرفی این صفات در درجه اول معرفی و شناسایی شاخصه‌های افراد منافق و در درجه دوم با شناسایی این صفات دوری و کناره گیری از این شاخصه­های شوم می­باشد.

یقیناً کسانی که به دنبال سعادت و رسیدن به درجات عالی و طهارت روح هستند با شناسایی این مناطق ممنوعه و دوری از آنها می­توانند به رضایت و رضوان الهی برسند.

  • منافقان چه کسانی هستند؟

منافقان خطرناك‌ترين افراد هر اجتماعند؛ چرا كه اولاً در درون جامعه‌ زندگی می‌كنند و از تمام اسرار باخبرند.

ثانياً شناختن آنها هميشه كار آسانی نيست و خود را چنان در لباس دوست نشان می‌دهند كه انسان باور نمی‌كند.

ثالثاً چون چهره اصلی آنها برای بسياری از مردم ناشناخته است، درگيری مستقيم و مبارزه صريح با آنها كار مشكلی است.

رابعاً آنها پيوندهای مختلفی با مومنان دارند (پيوندهای سببی و نسبی و غير اينها) و وجود همين پيوندها مبارزه با آنها را پيچيده‌تر می‌سازد.

خامساً آنها از پشت خنجر می‌زنند و ضرباتشان غافلگيرانه است.

  1. عدم اعتقاد قلبی

اولین شاخصه در معرفی منافقین عدم اعتقاد قلبی به آنچه بیان می­کنند می­باشد. چون منافق به کسی گفته می‌شود که در ظاهر مسلمان، ولی در باطن کافر باشد و اعتقادی به باور­های دینی و اسلامی نداشته باشد.

در منطق قرآن کریم نیز منافق به کسی گفته می­شود که به آنچه بر زبان جاری می­کند، اعتقاد و باوری نداشته باشد:

«یقُولُونَ بِأَفْواهِهِمْ ما لَیسَ فِی قُلُوبِهِمْ * به زبان خود چيزى مى‏گويند كه در دلهايشان نيست! سوره آل عمران آیه ۱۶۷».

امام على عليه السلام نیز در این خصوص می­فرمایند:

«آشكارترين منافق كسى است كه به فرمانبرى از خدا فرمان مى دهد و خود بدان عمل نمى كند و از گناه باز مى دارد و خود از آن باز نمى ايستد». (1)

  1. دروغگویی

شاخص­ترين علامت منافقين دروغ گفتن آنان در ارتباط با ديگران است. آنان نه تنها اخبار دروغ و كذب را در گفت و گوهايشان به كار مي­گيرند بلكه با قسم­هاي كه بر آن مي­افزايند در سقوط به دره هولناك معصيت شتاب مي­ورزند:

«إِذَا جَاءَكَ الْمُنَافِقُونَ قَالُواْ نَشهَدُ إِنَّكَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّكَ لَرَسُولُهُ وَ اللَّهُ يَشهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَكَاذِبُونَ * اتخَّذُواْ أَيْمَانهَمْ جُنَّةً فَصَدُّواْ عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنهُّمْ سَاءَ مَا كاَنُواْ يَعْمَلُون * هنگامى كه منافقان نزد تو آيند مى‏گويند: ما شهادت مى‏دهيم كه يقيناً تو رسول خدايى! خداوند مى‏داند كه تو رسول او هستى، ولى خداوند شهادت مى‏دهد كه منافقان دروغگو هستند (و به گفته خود ايمان ندارند). * آنها سوگندهايشان را سپر ساخته‏اند تا مردم را از راه خدا باز دارند، و كارهاى بسيار بدى انجام مى‏دهند! سوره منافقون آیه 1و2».

بنابراين دروغگوئي و يادكردن قسم­هاي كذب يكي از گناهان كبيره و از نشانه­هاي بارز منافقين است.

بیان این شاخصه­ها  به این معنا است که اگر کسانی که در دلهایشان نفاق رسوخ کرده است اگر کلامی را نقل کردند بدون دلیل و مدرک نباید سخن­های آنها را قبول کرد.

  1. ریاکاری

از جمله صفات بارز منافقان ریاکاری و ظاهر سازی می‌باشد، این رویه هم به خاطر نفاقی می‌باشد که در دلهایشان وجود دارد؛ زیرا کسانی که ایمان، قلبهای آنها را خاشع کرده است، به خود اجازه نمی­دهند برای غیر خدا کاری انجام دهند، در واقع منافقان که ایمان به قلب­های ایشان نفوذ نکرده سعی دارند با ظاهر نمایی و خوب جلوه دادن خود، خود را در زمره‌ی افراد مطمئن و مورد قبول جلوه دهند، در حالیکه هدفشان از این کار نفوذ در قلبهای دیگران و ریاکاری می­باشد:

«وَ إِذا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسامُهُمْ * هنگامى كه آنها را مى‏بينى، جسم و قيافه آنان تو را در شگفتى فرو مى‏برد. سوره منافقون آیه4».

آنان با اين شيوه بسياري از مردم عوام و افراد ساده لوح را به دام انداخته و از راه حق منحرف مي­كنند. امروزه ما بهتر مي­توانيم كاربرد اين شيوه را از سوي اهل نفاق مشاهده كنيم آنان با ظاهري فريبنده، شعارهائي جذاب و عباراتي حساب شده، به ستيز با حق و اهل آنان مي­پردازند.

امام علي (ع) در نهج البلاغه در تشريح اين ويژگي مي­فرمايد:

«آنان دلي بيمار اما ظاهري آراسته دارند، در پنهاني راه مي­روند و از بيراهه ها حركت مي­كنند، گفتارشان درمان، اما عملكرد آنان دردي است كه درمان ندارد، بر رفاه و آسايش مردم حسد ورزيده و بر بلا و گرفتاري آنان مي­افزايند، آنان هميشه آيه يأس خوانده و اميدواران را نااميد مي گردانند».

«إِنَّ الْمُنافِقينَ يُخادِعُونَ اللَّهَ وَ هُوَ خادِعُهُمْ وَ إِذا قامُوا إِلَى الصَّلاةِ قامُوا كُسالى‏ يُراؤُنَ النَّاسَ وَ لا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلاَّ قَليلاً * منافقان مى‏خواهند خدا را فريب دهند در حالى كه او آنها را فريب مى‏دهد و هنگامى كه به نماز برمى‏خيزند، با كسالت برمى‏خيزند و در برابر مردم ريا مى‏كنند و خدا را جز اندكى ياد نمى‏نمايند! سوره نساء آیه 142».

  1. اهل انفاق نبوده؛ و به دنبال تفرقه هستند

از جمله خصوصیات منافقان این  است که اهل انفاق و سخاوتمندی نیستد و به دنبال متفرق کردن اجتماع مسلمانان می­باشند، در حالی که دین مبین اسلام اهمیت ویژه­ای به سخاوتمندی و اتحاد همدلی داده ولی این افراد با توجه به این که باوری به آداب و سنن اسلامی ندارند خود را پایبند به آن نمی­دانند:

«هُمُ الَّذينَ يَقُولُونَ لا تُنْفِقُوا عَلى‏ مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى يَنْفَضُّوا وَ لِلَّهِ خَزائِنُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ لكِنَّ الْمُنافِقينَ لا يَفْقَهُونَ * آنها كسانى هستند كه مى‏گويند: به افرادى كه نزد رسول خدا هستند انفاق نكنيد تا پراكنده شوند! (غافل از اينكه) خزاين آسمانها و زمين از آن خداست، ولى منافقان نمى‏فهمند! سوره منافقون آیه 7».

«… وَ يَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ * و دستهاى خود را از انفاق‏ و بخشش مى‏بندند. سوره توبه آیه 67».

بنابراین نه در راه خدا انفاق مي‌كنند، نه به كمك محرومان مي‌شتابند و نه خويشاوند و آشنا از كمك مالي آن ها بهره مي‌برد.

روشن است آنها چون ايمان به آخرت، نتايج و پاداش انفاق ندارند، در بذل اموال سخت بخيل اند، هر چند براي رسيدن به اغراض شوم خود، اموال فراواني خرج مي‌كنند و يا به عنوان رياكاري، بذل و بخششي دارند، اما هرگز از روي اخلاص و براي خدا، دست به چنين كاري نمي­زنند.

ديگر آن كه اسير دنيا و لذات آن شده­اند، از اين رو طمّاع و حريص و لذا دنبال جمع آوري دنيا هستند، از اين رو دست بخشنده ندارد.

  1. اهل توبه و استغفار کردن نیستند

از جمله خصوصیات منافقان این است که سر و کاری با خدای متعال، توبه و استغاثه به درگاه الهی و راز و نیاز با خداوند منان ندارند، این هم چیزی نیست جز بی­اعتقادی یا باورهای غیر دینی آنها، که همچون مرضی در قلب و جان آنها وجود دارد:

«وَ إِذا قيلَ لَهُمْ تَعالَوْا يَسْتَغْفِرْ لَكُمْ رَسُولُ اللَّهِ لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ وَ رَأَيْتَهُمْ يَصُدُّونَ وَ هُمْ مُسْتَكْبِرُونَ * هنگامى كه به آنان گفته شود: بياييد تا رسول خدا براى شما استغفار كند!، سرهاى خود را (از روى استهزا و كبر و غرور) تكان مى‏دهند و آنها را مى‏بينى كه از سخنان تو اعراض كرده و تكبر مى‏ورزند! سوره منافقون آیه 5».

  1. اهل کبر و غرور

از جمله صفات غیر اخلاقی  که در منابع اسلامی برای منافقان بیان شده، کبر و غرور منافقین می باشد.

«… وَ هُمْ مُسْتَكْبِرُونَ * و تكبر مى‏ورزند! سوره نحل آیه 22».

بدترین نوع تکبری که در منابع اسلامی به آن اشاره شده، تکبر در برابر خداوند متعال و انبیاء الهی می باشد. انسانهایی که در وجودشان مرضِ نفاق ریشه دوانده است به خود اجازه نمی­دهند در برابر شریعت پاک الهی سر تسلیم فرود آورند.

  1. دوستی با کفار را ترجیح می دهند

«الَّذينَ يَتَّخِذُونَ الْكافِرينَ أَوْلِياءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنين * همانان که غیر از مؤمنان، کافران را دوستان [خود] می گیرند. سوره نساء آیه 139».

  1. با شعار اصلاح طلبی فساد می­کنند

«وَ إِذا قيلَ لَهُمْ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قالُوا إِنَّما نَحْنُ مُصْلِحُون * و چون به آنان گفته می­شود: در زمین فساد نکنید می­گویند: ما خود اصلاح گریم. سوره بقره آیه 11».

  1. فراموش کردن خدا

تمام اعمال، گفتار و رفتارشان نشان مي‌دهد كه آن ها خدا را فراموش كرده­اند و نيز وضع زندگي آنها نشان مي‌دهد كه خدا هم آنها را از بركات و توفيقات و مواهب خود فراموش نموده است. يعني با آنها معامله فراموش شده كرده است و آثار اين دو فراموشي در تمام زندگي آنان آشكار است:

«… نَسُوا اللَّهَ فَنَسِيَهُم … * خدا را فراموش كردند و خدا (نيز) آنها را فراموش كرد. سوره توبه آیه 67».

بديهي است، نسبت نسيان به خدا، به معني فراموشي واقعي نيست، بلكه كنايه از اين است كه، هيچ گونه سهمي از رحمت و توفيق خود، براي آنها قائل نمي­شود.

آری، فراموش كاري آن ها، نسبت به فرمان الهي و ذات پاك الهی، اثرش اين است كه، خدا هم آن ها را از مواهب خويش محروم مي‌سازد و اين نتيجه عمل آن ها است.

  1. خودخواهي و غرور

عجب و غرور كه از صفات ناپسند انساني است چنان در شخصيت آنان ريشه دوانيده است كه هيچگاه به گذشته خود نمي­انديشند و فرصت جبران لغزش­هاي گذشته را نمي­يابند. اشتباهات خود را نمي­پذيرند و از بازگشت و توبه، گريزانند.

خداوند مي­فرمايد:

«وَ إِذا قيلَ لَهُمْ تَعالَوْا يَسْتَغْفِرْ لَكُمْ رَسُولُ اللَّهِ لَوَّوْا رُؤُسَهُمْ وَ رَأَيْتَهُمْ يَصُدُّونَ وَ هُمْ مُسْتَكْبِرُونَ * هنگامي كه به آنان گفته شود: بياييد تا رسول خدا براي شما استغفار كند سرهاي خود را [از روي استهزاء و كبر] تكان مي­دهند و آنان را مي­بيني كه تكبركنان از تو روي بر می­گردانند. سوره منافقون آیه 5».

اهل نفاق به خود اجازه تفكر در عملكردهاي گذشته­شان را نمي­دهند و اين مهمترين عامل بدبختي آنان است كه بدترين جايگاه جهنم را به خود اختصاص مي­دهند. قرآن غرور و خودخواهي و عدم انعطاف آنان را به چوپ خشك تشبيه كرده است كه هيچ تغييري در آن نمي توان ايجاد كرد.

«كَأَنهُّمْ خُشُبٌ مُّسَنَّدَة * اما گويى چوبهاى خشكى هستند كه به ديوار تكيه داده شده‏اند. سوره منافقون آیه 4».

انديشه و عقل كه رسول باطني بشر و راهنماي است، كه همواره انسان را به سوي شاهراه حقيقت هدايت مي­كند اگر از انسان سلب شود و او نتواند از اين نعمت الهي بهره گيرد هرگز روي سعادت و خوشبختي را نخواهد ديد. ره آورد اين غفلت كه ريشه در غرور و خودخواهي افراد دارد، در تمام زمينه­هاي زندگي نمايان شده و ذلت و خواري دنيا و آخرت را به ارمغان خواهد آورد.

  1. استفاده ابزاري از مقدسات

منافقين و دنياپرستان معمولا براي رسيدن به اهداف مادي خود از هر وسيله­اي استفاده مي كنند، آنان بر اين باورند كه هدف وسيله را توجيه مي­كند و هر روشي را اعم از حق يا باطل كه در رسيدن به مقصود آنان را ياري كند مورد توجه قرار مي­دهند.

هدف آنان سد راه خدا و جلوگيري از نشر فرهنگ اسلامي و معارف عاليه آن در جامعه است. براي رسيدن به هدف نامقدس، حتي از مقدسات ديني نيز بهره مي­گيرند و بر عليه دين استفاده مي­كنند. قرآن مجيد اين شيوه آنان را فاش كرده و در آيه 2 سوره منافقون به پيامبر (ص) فرمود، آنان سوگندهاي خود را سپر قرار داده­اند تا مردم را از راه خدا باز دارند:

«اتخَّذُواْ أَيْمَانهُمْ جُنَّةً فَصَدُّواْ عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنهُّمْ سَاءَ مَا كاَنُواْ يَعْمَلُون * سوگندهاى خود را [چون‏] سپرى بر خود گرفته و [مردم را] از راه خدا بازداشته‏اند. راستى كه آنان چه بد مى‏كنند».

حضرت علي (ع) در توضيح اين ويژگي اهل نفاق مي­فرمايد:

«در مورد منافقان به شما هشدار مي­دهم، آنان گمراه و گمراه كننده و خطاكارند و ديگران را به سوي خطا و گناه مي­كشانند، به هر رنگي در مي­آيند و در رسيدن به مقصود، شيوه­هاي متفاوت به كار مي­برند، براي انحراف و شكار شما از هر پناهگاهي استفاده مي­كنند و در هر كمين گاهي براي صيد دلهاي شما مخفي مي­شوند.»

آري آنان چهره واقعي خود را در چتر مقدسات پنهان كرده و به فريب مردم مي پردازند.

  1. نگراني و افسردگي

منافقين گرچه در ظاهر خود را شاداب و پرنشاط نشان مي­دهند اما در حقيقت چنان نيستند، آنان در زير پوشش سيماي خندان، دلي مضطرب، نگران و افسرده دارند و هر لحظه منتظر حادثه­اي ناگوار بر عليه خود هستند. هر حركت كوچكي را توطئه­اي بر ضد خود پنداشته و هر گفتاري را اهانتي به خود تلقي مي­كنند. قرآن مي فرمايد:

«يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيهِمْ * آنان هر فريادي را بر عليه خويش مي­پندارند. سوره منافقون آیه 4».

نداشتن توكل و اخلاص، روحيه­شان را تضعيف كرده و رُعب و وحشت و هراس از آيندة مبهم، تمام وجودشان را فرا گرفته است. از معاشرت با برادران ديني، خانواده و دوستان مي­گريزند و چون براي خود شخصيتي قائل نيستند از ارتكاب اعمال زشت و ناهنجار ابائي ندارند. طاقت انتقاد و شنيدن سخن حق را ندارند اگر آنان را ملامت و سرزنش كنند پرده دري كرده و از هر وسيلة براي نجات خود و يارانشان استفاده مي­كنند. دوست دارند همواره اذهان مردم آشفته، پریشان باشد، امنيت و آسايش آنان سلب شود و آشوب جامعه را فراگيرد. غوغاسالاري، متهم كردن ديگران، بر هم زدن نظم عمومي از ديگر شيوه­هاي آنان است.

البته ويژگي­هاي اهل نفاق به چند مورد ذکر شده محدود نمي­شود بلكه معيارهاي ديگري نيز در قرآن و روايات براي شناختن آنان مي­توان يافت اما مهمترين شان مواردي بود كه گفته شد.

اين سخن در این زمینه را با دو کلام گهر بار از اميرمؤمنان عليه السلام به پايان مي­بريم كه فرمودند:

«اگر با شمشيرم بر بيني انسانِ مؤمن را بزنم كه دشمن من شود هرگز دشمن من نخواهد شد و اگر تمام دنيا را به منافق ببخشم كه مرا دوست بدارد هرگز دوست من نخواهد شد». (2)
امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمود:

«پیامبر اکرم (ص) فرمودند: من بر امتم نه از مومنان بيمناكم، نه از مشركان؛

زیرا مومن، ايمانش مانع ضرر اوست؛ و مشرك، خداوند او را به خاطر شركش رسوا می‌كند؛ ولی من از «منافق» بر شما می‌ترسم كه از زبانش علم می‌ريزد (و در قلبش كفر و جهل است) سخنانی می‌گويد كه برای شما دلپذير است؛ اما اعمالی در خفا انجام می‌دهد كه زشت و بد است!» (3)

بنابراین، خطرناك‌ترين افراد در يك جامعه منافقان هستند؛ چراكه تكليف انسان در برابر آن‌ها روشن نيست. نه واقعاً دوست هستند و نه ظاهراً دشمن؛ از امكانات مؤمنين استفاده می‌كنند و از مجازات كفار ظاهراً مصون­اند؛ ولی اعمال‌شان از كفار بدتر است.

———————–

(1) غرر الحکم و درر الکلم، ص 206.

(2) نهج البلاغه، حکمت 45.

(3) سفية‌البحار، ج 2، ص 606.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا