• نعمتهای بهشت

قرآن کریم ویژگی­ها و اوصاف دیگری را برای بهشت و اهل آن برشمرده است که می­توان آنها را ذیل عنوان «نعمتهای بهشت» دسته بندی کرد. همان گونه که در بحث معاد جسمانی و روحانی متذکر شدیم، اشاره قرآن به دو سنخ نعمت جسمانی و روحانی در بهشت، نشانه­ی آن است که معاد انسان دارای هر دو جنبه­ی جسمانی و روحانی است. در اینجا، به اختصار، نگاهی به این نعمتهای خواهیم افکند: (1)

الف) نعمتهای جسمانی

  1. نهرهای و سایه­ها و میوه­های بهشتی:

افزون بر وجود درختان و بوستانهای بی مانند، نهرهای فراوانی در بهشت جاری است. تعبیر «تجری من تحتها الانهار» که در دهها آیه قرآنی به کار رفته، حاکی از آن است که در بهشت، جویبارها و چشمه های بسیاری از زیر شاخساران گذر می­کند و بر طراوت و شادابی آن می­افزاید. از سوی دیگر، سایه درختان بهشتی بر فراز بهشتیان گسترده است:

«في‏ سِدْرٍ مَخْضُودٍ * وَ طَلْحٍ مَنْضُودٍ * وَ ظِلٍّ مَمْدُود * وَ مَاءٍ مَّسْكُوب * وَ فَاكِهَةٍ كَثِيرَةٍ * لَّا مَقْطُوعَةٍ وَ لَا ممْنُوعَة * در زیر درختان کُنار بی خار و درختان موز که میوه­اش خوشه خوشه روی هم چیده است و سایه­ای كشيده و گسترده و در كنار آبشارها و ميوه‏هاى فراوان كه هرگز قطع و ممنوع نمى‏شود. سوره واقعه آیه 27- 30».

  1. منازل شایسته:

بهشتیان در منازلی شایسته که از هر گونه آلودگی منزه است، در نهایت آرامش و امنیت به سر می برند.

«وَ يُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً في‏ جَنَّاتِ عَدْن‏ * و شما را در باغهایی که از زیر [درختان] آن جویبارها روان است و در منازلی پاکیزه و خوش، در بهشتهای همیشگی درمی آورد.  سوره صف آیه 12»؛

«وَ هُمْ فِي الْغُرُفاتِ آمِنُونَ * و آنان [مؤمنان و نیکوکاران] در غرفه ها [ی بهشتی] آسوده خاطر خواهند بود. سوره سبأ آیه 37».

  1. فرشهای نفیس و تختهای بلند:

از دیگر نعمتهای اهل بهشت آن است که بر فرشهایی بسیار زیبا و نفیس می­نشینند و بر تختهایی با شکوه تکیه می­زنند:

«مُتَّكِئينَ عَلى‏ فُرُشٍ بَطائِنُها مِنْ إِسْتَبْرَق‏ * بهشتیان بر بسترهایی که آستر آنها از ابریشم درشت بافته شده است، تکیه زنند. سوره رحمن آیه 54»؛

«عَلى‏ سُرُرٍ مَوْضُونَةٍ * مُتَّكِئينَ عَلَيْها مُتَقابِلينَ *بر تختهایی جواهرنشان، که روبه روی هم بر آنها تکیه داده­اند. سوره واقعه آیه 15 و 16».

  1. غذاهای بهشتی:

بهشتیان از انواع میوه­های خوش طعم و مطبوع بهره مندند و هر کدام را که برگزینند، برای آنان آماده است:

«وَ فاكِهَةٍ مِمَّا يَتَخَيَّرُونَ * و ميوه‏هايى از هر نوع كه انتخاب كنند. سوره واقعه آیه20»؛

در برخی آیات نیز از میوه­های خاصی، مانند خرما، انار و انگور نام برده شده است:

افزون بر انواع میوه ها، انواع گوشتها نیز در اختیار بهشتیان قرار دارد:

«وَ أَمْدَدْناهُمْ بِفاكِهَةٍ وَ لَحْمٍ مِمَّا يَشْتَهُون‏ * با هر نوع میوه و گوشتی که دلخواه آنهاست آنان را مدد و تقویت می­کنیم. سوره طور آیه 22».

  1. نوشیدنیهای گوارا:

 افزون بر غذاهای مطبوع، انواع نوشیدنی­های گوارا در بهشت وجود دارد که تازه، خالص و خوشبو و لذت بخش­اند:

«مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتي‏ وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فيها أَنْهارٌ مِنْ ماءٍ غَيْرِ آسِنٍ وَ أَنْهارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَ أَنْهارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبينَ وَ أَنْهارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى * توصيف بهشتى كه به پرهيزگاران وعده داده شده، چنين است: در آن نهرهايى از آب صاف و خالص كه بدبو نشده و نهرهايى از شير كه طعم آن دگرگون نگشته و نهرهايى از شراب طهور كه مايه لذّت نوشندگان است و نهرهايى از عسل ناب. سوره محمد آیه 15».

در پاره­ای آیات قرآن، از شرابهای بهشتی سخن گفته شده که بر خلاف شراب دنیوی، نوشیدن آن لذت بخش است و نه موجب زدوده شدن عقل می­گردد و نه اسباب سستی (و عدم تعادل) بدن را فراهم می­آورد، بلکه شعله­های عشق الهی را فروزانتر می­سازد:

«بَيْضاءَ لَذَّةٍ لِلشَّارِبينَ * لا فيها غَوْلٌ وَ لا هُمْ عَنْها يُنْزَفُونَ * شرابى سفيد و درخشنده و لذّتبخش براى نوشندگان، شرابى كه نه در آن مايه تباهى عقل است و نه از آن مست مى‏شوند. سوره صافات آیه 46 و 47»

  1. لباسهای فاخر و زینتهای بهشتی:

از دیگر نعمت­های بهشتیان آن است که بر اندام آنان پوشاکی فاخر پوشانده می­شود و به انواع زینتها آراسته می­گردند:

 «يُحَلَّوْنَ فيها مِنْ أَساوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَ يَلْبَسُونَ ثِياباً خُضْراً مِنْ سُنْدُسٍ وَ إِسْتَبْرَق‏ * در آنجا با دستبندهايى از طلا آراسته مى‏شوند و لباسهايى (فاخر) به رنگ سبز، از حرير نازك و ضخيم، می­پوشند. سوره کهف آیه 31».

  1. همسران بهشتی:

اهل بهشت از مصاحبت همسرانی بهره­مندند که از طهارت ظاهر و باطن برخوردارند:

«وَ لَهُمْ فيها أَزْواجٌ مُطَهَّرَة * در آنجا همسرانی پاکیزه دارند. سوره بقره آیه 25».

این همسران، از شدت زیبایی، همانند یاقوت و مرجان یا مروارید پنهان در صدف­اند و دوشیزگانی­اند که در عنفوان جوانی به سر می­برند و جز به همسر خود به کسی دیگر نظر ندارند. قرآن، در مواردی از این همسران با تعبیر «حور عین» یاد می­کند که اشاره به زیبایی زاید الوصف آنان دارد.

  1. نعمتهای بیکران:

 نعمتهای جسمانی بهشتیان درآنچه گفته شد، محدود نمی­گردد، زیرا اساسا نعمتها و لذتهای بهشت را حد و حصری نیست. از این رو، برخی آیات با تأکید بر نامحدود بودن مواهب بهشتی از جهت مقدار و کیفیت، بیان می­دارد که دستیابی به این مواهب تنها منوط به خواست و تمایل اهل بهشت است:

 «وَ فيها ما تَشْتَهيهِ الْأَنْفُسُ وَ تَلَذُّ الْأَعْيُن‏ * در آنجا هر چه نفوس را بر آن ميل و اشتهاست و چشمها را شوق و لذت، مهيّا باشد. سوره زخرف آیه 71».

 «لَهُمْ فيها ما يَشاؤُن‏ * در آنجا هر چه بخواهند برای آنان [فراهم] است. سوره نحل آیه 31».

ب) مواهب روحانی

افزون بر لذات جسمانی، بهشتیان از نعمتهای معنوی و روحانی عظیمی برخوردارند که درک آن، نیاز به وساطت بدن ندارد. در اینجا به بخشی از این مواهب، که در قرآن نیز مورد تأکید قرار گرفته است، اشاره می­کنیم:

  1. درود خداوند و فرشتگان:

بهشتیان در هنگام ورود در بهشت، مورد استقبال و خوشامدگویی فرشتگان نگهبان بهشت قرار می­گیرند:

«وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدينَ * و درهای آن به رویشان گشوده گردد و نگهبانان آن به ایشان گویند: سلام بر شما، خوش آمدید، در آن درآیید و جاودانه بمانید. سوره زمر آیه 73».

همچنین سلام و درود الهی که آنان را غرق در شور و نشاط می­سازد و جان آنان را مجذوب خود می­سازد:

«سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحيمٍ * از جانب پروردگارمهربان به آنان سلام گفته می­شود. سوره یس آیه 58».

بی تردید، دریافت سلام محبوب و شنیدن ندای محبت آمیز او، برای اهل بهشت چنان لذت بخش و روح پرور است که با هیچ نعمتی برابری نمی­کند.

  1. 2. محیطی سرشار از امنیت و مسالمت:

 بهشت جایگاهی سرشار از امنیت است و بهشتیان از هر گونه ترس و واهمه وغم و اندوهی در امان­اند:

«ادْخُلُوا الْجَنَّةَ لا خَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَ لا أَنْتُمْ تَحْزَنُونَ * به بهشت درآیید. نه بیمی بر شماست و نه اندوهگین می­شوید. سوره اعراف آیه 49».

بهشتیان نه از مرگ و بیماری و آفات و بلایا نگرانی دارند و نه دل مشغول کینه و دشمنی اطرافیان­اند و نه از کمبود و نقصانی هراسناک­اند. از این رو، قرآن از بهشت به «دارالسلام، خانه سلامتی» یاد می­کند:

«وَ اللَّهُ يَدْعُوا إِلى‏ دارِ السَّلامِ * و خدا [شما را] به سرای سلامت فرا می خواند. سوره یونس آیه 25».

  1. همراهان و مصاحبان نیکو:

یکی دیگر از نعمتهای روانی بهشتیان آن است که با انسانهای نیک و همدلان با صفا مصاحبت دارند، کسانی که هر گونه حسد و کینه و دشمنی از میانشان رخت بربسته است و روح صمیمیت و یکرنگی و برادری بر جمعشان حاکم است:

«وَ نَزَعْنا ما في‏ صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ إِخْواناً عَلى‏ سُرُرٍ مُتَقابِلينَ * و آنچه کینه در سینه­های آنان است بَر کنیم، برادرانه بر تختهایی روبه روی یکدیگر نشسته­اند. سوره حجر آیه 47».

«لا يَسْمَعُونَ فيها لَغْواً وَ لا تَأْثيما * إِلاَّ قيلاً سَلاماً سَلاماً * در آنجا نه سخن بیهوده­ای می­شنوند و نه سخنی گناه آلود. سخنشان جز سلام و درود نیست. سوره واقعه آیه 25 و 26».

بی تردید، همراهی و مصاحبت با اولیای الهی، لذت معنوی بس بزرگی به دنبال دارد و موهبتی ویژه است که تنها شامل بهشتیان می­گردد:

«وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفيقاً * و کسانی که از خدا و پیامبر اطاعت کنند، در زمره کسانی خواهند بود که خدا ایشان را گرامی داشته یعنی با پیامبران و راستان و شهیدان و شایستگان­اند و آنان چه نیکو همدمانی هستند. سوره نساء آیه 69».

  1. شادی و نشاط معنوی:

 بهشتیان بر اثر بهره­مندی از نعمتهای گوناگون معنوی و جسمانی، همواره غرق شادی و سرورند و در چهره­هایشان آثار نشاط و طراوت موج می زند.

«تَعْرِفُ في‏ وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعيمِ * از چهره هایشان طراوت نعمت بهشتی را در می­یابی. سوره مطففین آیه 24».

  1. خشنودی خدا:

 یکی از بزرگترین لذتهای معنوی بهشتیان، ناشی از جلب رضایت و خشنودی الهی است؛ مقامی که خداوند خود آن را پیروزی و کامیابی بزرگ می­نامد.

«وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً في‏ جَنَّاتِ عَدْنٍ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظيمُ * خداوند به مردان و زنان با ایمان باغهایی وعده داده است که از زیر درختان آن نهرها جاری است. در آن جاودانه خواهند بود و نیز سراهایی پاکیزه در بهشتهای جاودان به آنان وعده داده است و خشنودی خدا بزرگتر است. این است همان کامیابی بزرگ. سوره توبه آیه 72».

همان گونه که ملاحظه می شود، آیه بالا، پس از اشاره به برخی نعمتهای جسمانی اهل بهشت، رضایت و خشنودی خداوند را نعمتی بزرگتر می­خواند و آن را کامیابی بزرگ به شمار می­آورد.

  1. نعمتهای بیکران و غیر قابل تصور:

 بی تردید، آیاتی که بیانگر نامحدود بودن نعمتهای بهشتی است (و قبلا به برخی از آنها اشاره کردیم) شامل نعمتهای معنوی نیز می­گردد. بنابراین، می­توان گفت که نعمتهای معنوی بهشت نیز، چه از جهت مقدار و کمیت و چه از حیث نوع و کیفیت، حد و مرزی ندارند، هر چند در مقایسه با فضل و رحمت بیکران الهی، محدودند:

«لَهُمْ ما يَشاؤُنَ فيها وَ لَدَيْنا مَزيدٌ * هر چه بخواهند در آنجا دارند و پیش ما افزونتر هم هست. سوره ق آیه 35».

از سوی دیگر، به گفته قرآن، برای اهل بهشت پاره­ای نعمتها مهیا شده است که هیچ انسانی بر آن آگاهی ندارد، گویا بهشتیان به مراتبی از لذتهای معنوی و بهره مندی از وصال محبوب و عنایات خاص او می­رسند که بر وهم و خیال و اندیشه هیچ کس نگذرد:

«فَلا تَعْلَمُ نَفْسٌ ما أُخْفِيَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزاءً بِما كانُوا يَعْمَلُونَ * هیچ کس نمی­داند چه چیز از آنچه روشنی بخش دیدگان است به پاداش آنچه انجام می­دادند برای آنان پنهان کرده­ام. سوره سجده آیه 17».

————————

(1) بار دیگر بر این مطلب تأکید می­ورزیم که یقیناً نعمتها و لذتهای بهشتی حقیقتی بسیار والاتر از نعمتهای دنیوی دارد. با این حال، به دلیل عدم دسترسی فهم و تجربه ما به حقایق مزبور، قرآن کریم با بهره گیری از مفاهیم مأنوس با ذهن آدمی، که نزدیکترین وضعیت محسوس را نسبت به آن حقایق به ذهن می آورند، ما را از دور و با اشارات و کنایات با اوصاف بهشت و احوال بهشتیان آشنا می سازد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا