- وجه تسميه کربلا
اينسرزمين را به نامهاى گوناگونى خواندهاند كه اطلاق عام بر خاص است، از جمله:
1- كربلا
همان گونه كه اشاره شد، منطقه قديمى كربلا در عصر تمدن بابل، به كور بابل معروف بود و بعدها به صورت كربلا تغيير نام يافت. برخى نيز آن را واژهاى آرامى يا عبرى يا بابلى و برگرفته از «كرب وال» مىدانند كه نام معبد بوده و آن را پرستشگاه و حرم خداوند مىدانستند. عدهاى نيز آن را از نام آرامى «كربلاتو»، به معناى چيزى كه سر را با آن مىپوشانند، گرفتهاند. برخى نيز آن را از «كربل» به معناى نوعى گياه كه در آن جا فراوان مىرويد و يا از «كربله» به معناى نرمى و سستى خاك در زير پاها و يا از واژه فارسى «كاربالا» يعنى كار بلند و والا يا آسمانى دانستهاند كه در عصر ساسانيان رايج بود و آن واژه در حقيقت معرب است. هنگام ورود امام حسين عليه السلام به اين سرزمين، ايشان نام آن را پرسيد. در ميان نامها يكى كربلا بود، فرمود: «ارض كرب و بلا» و خواست از آن خارج شود كه نگذاشتند. قديمىترين شعرى كه نام كربلا در آن آمده است شعر متعلق به معن بن اوس است كه عصر جاهليت را درك كرده است.
2- طف
«طف» به ساحل و كنارههاى رود در سمت خشكىگويند و «طف البصره» به معناى بيابان و سرزمين بصره است. به عبارتى ديگر «طف» در لغت به سرزمين عرب مشرف بر بيابان عراق اطلاق مىشود. در متون تاريخى از كربلا به سرزمين طف ياد شده است كه امام حسين عليه السلام در آن جا به شهادت رسيد. از پيامبر صلى الله عليه و آله نقل شده است كه فرمود: «جبرئيل مرا خبر داده است كه فرزندم حسين پس از من در سرزمين طف كشته مىشود، جبرئيل اين خاك را برايم آورده و به من خبر داده كه محل قتل او در همين خاك خواهد بود». (1)
3- غاضريه
كربلا را به سبب سكونت طايفهاى به نام بنى غاضر، از قبيله بنى اسد، در نزديكى آن، غاضريه نيز مىنامند. آن جا آبادى وسيع و پر رونقى بود كه در كنار فرات و در شمال كربلا قرار داشت و به آن متصل بود. در حقيقت به همان مكانى اطلاق مىشد كه تقريباً اكنون حرم ابوالفضل عليه السلام است. در متون تاريخى از شهادت امام حسين عليه السلام در راه غاضريه و آب بندى در كرانه فرات ياد شده است. امام صادق عليه السلام در آداب زيارت امام حسين عليه السلام مىفرمايد: «هر گاه به سوى حائر آمدى از پل عبور كن و در فرات غسل نما و در غاضريه قدم بگذار». (2)
4- نينوا
نينوا شهرى تاريخى در مقابل موصل از سرزمين بابل است كه كربلاى قديم نيز جزو آن بوده است لذا قدمت آن به عصر تمدن بابل مىرسد. اين شهر پايتخت دولت آشور و اين نام از اسامى آشورى است. در دورههاى بعد، اين منطقه به قريهاى تبديل شد كه در نزديكى كربلاى قديم قرار داشت، به اين سبب گاهى نام نينوا را كربلا و كربلا را نينوا ناميدهاند و ياقوت حموى نيز كربلا را جزيى از نينوا مىداند. امام حسين عليه السلام وقتى نام آن را كربلا شنيد، از نام ديگرش پرسيد. گفتند: نينوا است. همان موقع دستور داد كاروان بار گشايند و رحل اقامت افكنند. (3) امروزه، تپههايى باستانى در قريه نينوا از دوران تمدن بابلى خبر مىدهد كه به تپههاى تاريخى معروف هستند.
5- عَقْر
«عقر» در لغت به شكاف و فاصله ميان دو مكان گفته مىشود. از آن جا كه اين مكان ميان بابل و كربلا و نزديك به بابل بود، آن را عقر و عقر بابل مىخواندند. امام حسين عليه السلام هنگام ورود به اين منطقه، وقتى نام اين سرزمين را پرسيد، يكى از نام هايى كه گفته شد عقر بود و امام فرمود: «از عقر به خدا پناه مىبرم». (4) در متون تاريخى از اين مكان به نام عقر نيز ياد شده است.
6- نواويس
ايننام ريشهاى مسيحى وسريانى دارد كه به قبرستان مسيحيان، واقع در شمال غرب كربلاى كنونى گفته مىشد. امروزه، اين قبرستان كنار درياچه سليمانيه، در محلهاى به نام «براز على» واقع شده و حسينيه ناميده مىشود. امام حسين عليه السلام به اين نام اشاره كردهاند: «گويا مىبينم كه گرگان بيابانهاى ميان نواويس و كربلا، بند بند من را از هم مىگسلند». (5)
7- حائر
به محل دفن نواده رسول خدا صلى الله عليه و آله در سرزمين كربلا، حائر يا حائر حسينى گويند.
«حائر» در لغت، اسم فاعل از حار- يحير است و به جايى گفته مىشود كه آب در آن جمع شود و بيرون نرود. به عبارتى ديگر، به حوض يا مكانى گويند كه آب و مسيل آن از زمينهاى مجاور به سوى آن سرازير شود، اما آب در آن دور زند و فراگير نشود. اين نام و مخفف آن «حير» در متون تاريخى به كربلا و حائر حسين، به مكان قبر و محدوده مزار امام حسين عليه السلام گفته شده است.
وجه تسميه آن چنين است كه وقتى متوكل دستور تخريب بارگاه و مزار امام حسين عليه السلام و شهيدان كربلا را صادر كرد به آن مكان آب جارى ساخت آب اطراف و دور تا دور قبر را فرا گرفت اما بر روى قبر جارى نشد. اين مكان شامل مركز اصلى حرم امام حسين عليه السلام و گنبد و ضريح ونيز مدفن شهيدان كربلا است. بر اساس روايتى از رسول خدا صلى الله عليه و آله، حائر حسين مكانى بسيار مقدس است و عبادت در آن جا فضيلت فراوان دارد.
آن حضرت به ابو سعيد خدرى فرمود: «در زير گنبد و قبه او (امام حسين عليه السلام) دعاها و خواستهها به اجابت مىرسد و تربت و خاك او شفا بخش است. خداوند پيشوايان معصوم را در نسل او قرار داده است». براى كربلا نامهاى ديگرى هم ذكر شده است.
———————–
- محسن الامين، اعيان الشيعه، 4/ 139.
- جعفر ابن قولويه، كامل الزياره، 221.
- طبرى، همان، 6/ 232.
- ياقوت حموى، همان، 4/ 136.
- ابن طاووس، اللهوف على القتلى الطفوف، 53.