- کتاب (نامهی اعمال)
در دنيايى كه ما در آن زندگى میکنیم اعمال و گفتار ما، حركات زودگذرى هستند كه پس از انجام يافتن ظاهراً محو و نابود مىشوند و دوام و بقايى ندارند، ممكن است يك عكاس ماهر و وقت شناس درست در لحظه وقوع جنايتى در محل حاضر باشد و فوراً چند عكس گويا از تمام مراحل جنايت بگيرد و يا از صداها نوار بردارد و تا حدى رنگ جاودانگى به آن ببخشد، ولى اصل گفتار و عمل هرچه بود چند لحظهاى انجام يافت و گذشت و تمام شد.
اما همين الفاظ و سخنان و اعمال نيك و بدى كه در اين زندگى انجام دادهايم و ظاهراً نابود و فراموش شده است، در رستاخيز به صورت موجودات مستقلى در مىآيند كه همنشينهاى اصلى ما را تشكيل مىدهند و از ما دورى نخواهند كرد!
در روز قیامت یکی از مراحل نخستین در حسابرسی، ارائه پروندهی اعمال انسانهاست. اصل این مسأله، با توجه به آیات و روایات فراوانی که از آن سخن گفته است، از مسلمات اعتقادات اسلامی به شمار میآید، هرچند حقیقت آن، آن گونه که باید، برای ما شناخته شده نیست. آنچه که از پارهای آیات دربارهی نامهی اعمال آدمی در قیامت فهمیده میشود، از این قرار است:
خداوند تمام اعمال و رفتارهای انسانها را ثبت میکند، به گونهای که حتی آثار اعمال نیز ضبط میگردد:
«إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَى وَ نَکْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَ آثَارَهُمْ * آری! ماییم که مردگان را زنده میسازیم و آنچه را از پیش فرستادهاند، با آثار و اعمالشان درج میکنیم. سوره یس آیه 12».
در برخی آیات نیز، نگارش و ثبت اعمال به فرشتگان الهی نسبت داده شده است:
«أَمْ يَحْسَبُونَ أَنَّا لاَ نَسْمَعُ سِرَّهُمْ وَ نَجْوَاهُمْ بَلَى وَ رُسُلُنَا لَدَيْهِمْ يَکْتُبُونَ * آیا میپندارند که ما راز آنها و نجوایشان را نمیشنویم؟ چرا و فرشتگان ما پیش آنان حاضرند و ثبت میکنند. سوره زخرف آیه 80».
بدیهی است که بین این دو تعبیر تعارضی نیست، زیرا همان گونه که بارها گفته ایم فعل مخلوقات الهی، از یک نظر، فعل خداوند نیز هست. این احتمال نیز وجود دارد که خدا از سر رحمت و ستاریت، از آگاه شدن فرشتگان بر اعمال برخی انسانها جلوگیری می کند. (1)
از آیه دیگری استفاده میشود که بر هر انسانی دو فرشته گمارده شدهاند که وظیفه آنها ثبت اعمال اوست:
«إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَ عَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ * مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ * آنگه که دو فرشته دریافت کننده از راست و از چپ، مراقب نشستهاند. آدمی هیچ سخنی را به لفظ در نمیآورد مگر اینکه مراقبی آماده نزد او آن را ضبط میکند. سوره قاف آیه 17 و 18».
به هر تقدیر، ثبت رفتارهای آدمی در نامهی اعمال وی چنان دقیق و جامع است که کوچکترین خطا، لغزش و نقصانی در آن صورت نمیپذرد؛ از این رو بدکاران پس از مشاهدهی آن، سخت شگفت زده و هراسان می شوند:
«وَ وُضِعَ الْكِتابُ فَتَرَى الْمُجْرِمينَ مُشْفِقينَ مِمَّا فيهِ وَ يَقُولُونَ يا وَيْلَتَنا ما لِهذَا الْكِتابِ لا يُغادِرُ صَغيرَةً وَ لا كَبيرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً وَ لا يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدا * و كتاب در آن جا گذارده مىشود، پس گنهكاران را مىبينى كه از آنچه در آن است، ترسان و هراسانند و مىگويند: اى واى بر ما! اين چه كتابى است كه هيچ عمل كوچك و بزرگى را فرو نگذاشته مگر اينكه آن را به شمار آورده است؟! و (اين در حالى است كه) همه اعمال خود را حاضر مىبينند و پروردگارت به هيچ كس ستم نمىكند. سوره کهف آیه 49».
چنانكه امام صادق (عليهالسلام) ميفرمايد: «هنگامي كه قيامت برپا گردد نامه اعمال انسان به او داده و گفته ميشود: بخوان. راوي گويد: از امام پرسيدم آيا آنچه را در كتاب است ميداند؟ فرمود: همه را ميشناسد و به خاطر ميآورد؛ حتی هر چشم بر هم زدني، گفتن كلمهاي، جا به جا كردن قدمي و هر كاري انجام داده چنان به خاطر ميآورد كه گويي همان لحظه انجام داده است. از اين رو با همه شگفتي ميگويند: اي واي بر ما! اين چه كتابي است كه هيچ كار كوچك و بزرگي نيست مگر آن كه آن را برشمرده است.» (2)
گواهی نامهی اعمال بر آنچه که بشر انجام داده، چنان روشن است که هیچ کس را توان انکار نیست. قرآن بر حقانیت این گواهی تأکید کرده، آن را معلول این واقعیت میداند که نامهی اعمال دقیقاً نسخه برداری از اعمال انجام شدهی انسانهاست:
«هذَا کِتَابُنَا يَنْطِقُ عَلَيْکُمْ بِالْحَقِّ إِنَّا کُنَّا نَسْتَنْسِخُ مَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ * این است کتاب ما که بر ضد شما به حق سخن میگوید. ما از آنچه میکردید، نسخه برمیداشتیم. سوره جاثیه آیه 29».
از پارهای آیات نیز روشن میشود که نیکوکاران و بدکاران به گونهای متفاوت نامه اعمال خویش را دریافت میکنند.
«فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَيَقُولُ هَاؤُمُ اقْرَءُوا کِتَابِيَهْ * اما کسی که کارنامهاش به دست راستش داده میشود، گوید: بیایید و کتابم را بخوانید. سوره حاقه آیه 19»؛ و
«وَ أَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتَابَهُ بِشِمَالِهِ فَيَقُولُ يَا لَيْتَنِي لَمْ أُوتَ کِتَابِيَهْ * وَ لَمْ أَدْرِ مَا حِسَابِيَهْ * و اما کسی که کارنامه اش به دست چپش داده شود، گوید: ای کاش کتابم را دریافت نکرده بودم و از حساب خود خبردار نشده بودم. سوره حاقه آیه 25 و 26».
پرونده اعمال مؤمنان و نیکوکاران به دست راست آنان داده میشود و از آنجا که در آن، بر اثر فضل و بخشش الهی، هیچ نقطهی سیاهی نیست، با خشنودی و سرافرازی اهل محشر را به دیدن آن فرا میخوانند. از سوی دیگر، نامهی عمل بدکاران به دست چپ آنان داده میشود و از آن جهت که در بردارندهی اعمال زشت آنهاست، آرزو میکنند که کاش هیچ گاه چنین پرونده ای دریافت نمیکردند. (3)
گروهی از علماء بر این اعتقادند که در آخرت سه نوع کتاب یا نامهی عمل وجود دارد:
اول: نامهای که مخصوص هر انسانی است و تمام جزئیات اعمال او را منعکس میکند:
«وَ کُلَّ إِنسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَائِرَهُ فِي عُنُقِهِ وَ نُخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ کِتَاباً يَلْقَاهُ مَنْشُوراً * اقْرَأْ کِتَابَکَ کَفَى بِنَفْسِکَ الْيَوْمَ عَلَيْکَ حَسِيباً * و کارنامه هر انسانی را به گردن او بسته ایم، و روز قیامت برای او نامه ای که آن را گشاده می بیند بیرون می آوریم. نامه ات را بخوان؛ کافی است که امروز خودت حسابرس خود باشی. سوره اسراء آیه 13 و 14».
دوم: نامهای که مربوط به امتهاست و مجموعه اعمال و رفتار یک امت در آن ثبت است:
«وَ تَرَى کُلَّ أُمَّةٍ جَاثِيَةً کُلُّ أُمَّةٍ تُدْعَى إِلَى کِتَابِهَا * و هر امتی را به زانو درآمده می بینی؛ هر امتی به سوی کارنامه خود فراخوانده می شود. سوره جاثیه آیه 28».
سوم: کتاب واحد و جامعی که مجموعه اعمال همه انسانها و تمام امتها از ابتدا تا انتهای تاریخ در آن ثبت است:
«وَ وُضِعَ الْکِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ * و کارنامه اعمال نهاده میشود، آنگاه بزهکاران را از آنچه در آن است بیمناک میبینی. سوره کهف آیه 49».
- حقیقت نامهی عمل
تردیدی نیست که نامه اعمال انسان در آخرت، از جنس دفتر و کتاب دنیوی نیست که خطوطی بر اوراق آن نقش بسته باشد و ثبت و ضبط رفتارهای آدمی در آن، از طریق کتابت صورت پذیرد. حال این پرسش مطرح میشود که حقیقت این کتاب چیست؟ در این باره، آرای متنوعی اظهار شده که در این میان سه رأی زیر از اهمیت بیشتری برخوردار است:
الف) نامه ی اعمال، کنایه از روح و نفس انسانی است که آثار همه اعمال در آن باقی مانده است و در قیامت، بسان صحیفهای، اعمال گذشته آدمی را باز مینماید. (4)
ب) نامهی اعمال، دربردارندهی حقیقت اعمال انسان است که در دنیا، به دلیل وجود حجابهای غفلت، از درک آدمی پنهان است. اما در آخرت، که پردههای غفلت کنار میرود حقیقت اعمال انسان، بر او آشکار میشود. (5)
ج) نامهی اعمال، در حقیقت، آثار تکوینی اعمال انسان است که در آخرت تجلی میکند.
—————————
(1) همان گونه که در دعای شریف کمیل از زبان امیرمؤمنان علی (ع) می خوانیم: «و کنت انت الرقیب علی من ورائهم و الشاهد لما خفی عنهم و برحمتک اخفیته و بفضلت سترته».
(2) نورالثقلين، ج 3، ص 144.
(3) شایان ذکر است که در نظر برخی مفسران، مقصود از «راست و چپ» در این آیات، معنای حقیقی آنها نیست بلکه «راست» نمادی از خیر و حقیقت و «چپ» نمادی از شر و انحراف است. در نظر علامه طباطبایی، «راست» و «چپ» در اینجا ، کنایه از سعادت و شقاوت است. ن.ک : علامه طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، صص 131 ـ 134.
(4) فیض کاشانی، تفسیر صافی، ذیل آیه 13 سوره ی اسراء.
(5) ر.ک : علامه طباطبایی، المیزان، ج 13، ص 58 و انسان از آغاز تا انجام، صص 128 ـ 130.