• مصرف و بهره‌برداری

همان‌گونه که آدمیان در سایر رشته‌های علمی و عملی یکسان نیستند، در مسائل اقتصادی نیز همسان نیستند؛ مانند تفاوت گردش خون در رگ‌های بدن که در برخی از آن‌ها، خون بیشتر و در بعضی خون کمتری به تناسب همان رگ‌ها جریان دارد و این تفاوت، بر اساس نظم طبیعی و تفاوت استعدادهای آن‌هاست. در نیازهای جامعه نیز همین‌گونه تفاوت هست؛ در برخی اقتضای هزینه کردن بیشتر است و در بعضی به ثروت و هزینه‌های کلان نیاز نیست و این تفاوت، برخاسته از نیازهای طبیعی جامعه است، بنابراین اگر در قسمت پرهزینه، ثروت کمتر صرف گردد یا در بخش کم‌هزینه، ثروت بیشتری خرج شود، تعادل جامعه بر هم خواهد خورد.

در قرآن به بهره‌برداری از نعمت‌های الهی سفارش شده و همه سفارش‌ها درباره کار و تولید و اهمیت آن برای ایجاد زمینه مصرف درست در جهت رشد و تعالی انسان است. مصرف یاد شده نیز یا برای تأمین نیازهای فردی یا اجتماعی است.

قرآن مال را امانت الهی می‌داند و در سوره نور، آیه 33 می‌فرماید: «… از مالی که خدا به شما ارزانی کرده است به ایشان بدهید؛ … وَ آتُوهُمْ مِنْ مالِ اللَّهِ الَّذی ءَاتَئكُم …».

در سوره حدید، آیه 7 نیز می‌فرماید: «ای مؤمنان! ایمان به خدا و رسول را در خود تقویت کنید و از اموالتان که خدا شما را در آن‌ها جانشین قرار داده است در راه خدا انفاق کنید * آمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ أَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُسْتَخْلَفينَ فيهِ».

بر این اساس، امام صادق علیه‌السلام فرموده‌اند:

«خدا اموال را برای این‌که در جهت الهی هزینه کنید به شما عطا فرموده است؛ نه این‌که ثروت جمع آوری کنید». (1)

  • هدف مصرف

خدا در قرآن مال و ثروت را نعمت خود به بندگان و زمینه شکرگزاری آنان می‌شمارد و می‌فرماید:

«وَ لَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْأَرْضِ وَ جَعَلْنا لَكُمْ فيها مَعايِشَ قَليلاً ما تَشْكُرُونَ * ما تسلّط و مالكيّت و حكومت بر زمين را براى شما قرار داديم و انواع وسايل زندگى را براى شما فراهم ساختيم اما كمتر شكرگزارى مى‏كنيد!»

در آیه دیگر، در پاسخ کسانی که دستورهای دین را به امور اخروی محدود کرده، تلاش می‌کنند معارف و احکام اقتصادی را از دین حذف کنند و دین را صرفاً امری معنوی جلوه دهند در سوره مائده، آیه 87 می‌فرماید:

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تُحَرِّمُوا طَيِّباتِ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ وَ لا تَعْتَدُوا إِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدينَ * اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! چيزهاى پاكيزه را كه خداوند براى شما حلال كرده است، حرام نكنيد! و از حدّ، تجاوز ننماييد! زيرا خداوند متجاوزان را دوست نمى‏دارد.»

 در اسلام، «اعتقاد» اصل است نه «اقتصاد»؛ لیکن توده مردم تاب و توان سختی و فقر را ندارند و ممکن است بر اثر دشواری معیشت، قدرت حفظ دین از آن‌ها گرفت شود، از این رو پیامبر اکرم درباره اقتصاد و لزوم تأمین و تعدیل ثروت با اشاره به نان که سمبل نعمت‌های دنیوی است از خدا چنین می‌خواهد:

«بار خدایا! نان ما (اقتصاد سالم و جامع) را برکت ده و میان ما و نان ما جدایی نینداز، زیرا اگر نان نباشد، روزه‌داری و نمازگزاری و انجام دادن واجبات دینی دشوار است.» (2)

مراد از نان، اقتصاد سالم و جامع جامعه است که هزینه مسکن، پوشاک، درمان، تحصیل، و مانند آن‌ها را شامل می‌شود.

مصرف در نگرش الهی حدودی دارد که انسان را در رشد و تعالی فردی و جمعی، یاری می‌دهد و اگر از حدود آن کاسته یا بر آن افزوده شود، نظام معیشت آسیب می‌بیند. امساک در هزینه کردن و نیز محروم کردن دیگران از نعمت‌های الهی، «بخل» است و زیاده‌روی در هزینه کردن، «اسراف» شمرده می‌شود، بنابراین مصرف از هر دو سو محدودیت دارد و تجاوز از آن نکوهیده است و تنها به اعتدال و میانه‌روی در آن سفارش شده است.

مسأله ثروت و بهره‏بردارى از آن يكى از موضوعات مهم و اساسى مكتبهاى اقتصادى است. اسلام نيز ثروت را در راه انسانيت و تحقق آرمانهاى بلند بشرى به كار مى‏برد و آن را وسيله رسيدن به سعادت واقعى مى‏داند. از اين رو، پيروانش را به كسب و بهره‏بردارى از مال در آن جهت مقّدس، تشويق كرده است.

بهره‏ بردارى‏ از ثروت، وقتى به شكل صحيح و در طريق اهداف اصيل انسانى باشد و انسان را در اقامه عدالت و ايجاد روابط برادرى، يارى كند، از پايه‏هاى اقتصاد اسلامى شمرده مى‏شود و تلاش در مسير آن، در بينش اسلامى، عبادت بوده و انحراف از آن موجب طغيان و سركشى، هلاكت و وبال صاحبش خواهد شد. در ديدگاه اسلام، جريان ثروت در جامعه و بهره‏بردارى از آن، به شكل صحيح، اهميت ويژه‏اى دارد و در مقابل، ركود و انباشته شدن ثروت امرى ناپسند و محكوم شناخته شده است.

رسول خداصلى الله عليه وآله فرمود:

«نِعْمَ الْمالُ الصَّالِحُ لِلرَّجُلِ الصَّالِحِ * چه نيكوست مال خوب دردست مرد صالح». (3)

على عليه السلام فرمود:

«أَلْمالُ وَبالٌ عَلى‏ صاحِبِهِ أِلَّا ما قُدِّمَ مِنْهُ *  مال، وبالى برصاحبش است، مگر آنچه ازآن پيش فرستاده باشد (يعنى در كار خيرى صرف كرده باشد).». (4)

امام صادق عليه السلام فرمود:

«لاخَيْرَ فيمَنْ لايُحِبُّ جَمْعَ الْمالِ مِنْ حَلالٍ، يَكُفُّ بِهِ وَجْهَهُ وَيَقْضى‏ بِهِ دَيْنَهُ وَ يَصِلُ بِهِ رَحِمَهُ * كسى كه جمع آورى مال را، از راه حلال، به منظور حفظ آبرو و اداى قرض وصله رحم، دوست نداشته باشد خيرى در او نيست». (5)

بنابراين، ثروت بايد به شكل صحيح و مشروع در جريان باشد و مردم نيز از عايداتش به نحو صحيح بهره گيرند تا استقلال اقتصادى و زدودن ريشه فقر و محروميت رابه ارمغان بياورد.

  • راههاى بهره بردارى از مال‏

در قرآن كريم از اموال به «خير» تعبير شده است و خير بودن اموال، وقتى تحقق پيدا مى‏كند كه در جهت صحيح و مشروع، به كار گرفته شود و در راهى كه خدا فرموده مصرف گردد، تا پس اندازى جاودان باشد. قرآن مجيد مى‏فرمايد:

«وَ ما تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ * آنچه از خير (اطاعت خداوكارنيك) براى خويش مى فرستيد، نزد خدا خواهيد يافت. سوره بقره، آيه 110».

از طرف ديگر، براى اينكه از مفاسد ناشى از توانگرى و مال، ايمن بوده لازم است راههاى صحيح بهره‏بردارى ازمال را شرح دهيم:

الف- مصرف‏

اسلام براى بهره بردارى صحيح از مال، براى مصرف آن، حدّ و مرزى تعيين كرده است. بدين معنا كه برخى از مصارف را واجب، برخى را پسنديده و مطلوب و بعضى ديگر را حرام يا مكروه مى‏شمارد. از باب نمونه در اسلام، مقدار مصرفى كه براى ادامه حيات و حفظ نفس‏ از ابتلا به امراض و ناراحتيهاى بدنى و روحى لازم است، از نظر اسلام براى افراد واجب مى‏باشد. ديگر از مصارف واجب، مصارفى است كه مربوط به افرادی که انسان متعهد گشته تا مخارج آنها را تأمین کند مى‏باشد بنابراین انسان بايد نيازهاى متعارف زندگى همسر و فرزندان و ساير افرادی تحت نظر خود را تأمين كند. در اين زمينه بايد شرايط جغرافيايى و اجتماعى، براى ميزان مصارف آنان مورد نظر قرار گيرد.

شهيد اوّل قدّس سره مى‏نويسد:

برمرد واجب است چيزهايى از قبيل خوراك، پوشاك، مسكن، وسائل آرايش و نظافت كه همسرش به آن نياز دارد، برايش فراهم كند، بگونه‏اى كه در مورد زنان امثال وى، عادت و رسم است. و در زمستان، لباسهاى گرم و غيره تهيه كند و حتى درصورت نياز، لباسهاى زينتى و تجمّلى به حسب متعارف برايش فراهم نمايد. (6)

و همچنين از نظر شرع، استفاده از نعمتهاى الهى با رعايت شرايط و ضوابط آن، مانند حلال بودن منبع درآمد، نبودن اسراف و تبذير و اداى حقوق ديگران، پسنديده و مطلوب است نظير استعمال عطر و بوى خوش، انفاقها، صدقات مستحب و هديه‏هايى كه انسان به ديگران مى‏دهد، اطعامها، اكرامها و پذيراييهاى دوستانه مؤمنان نسبت به يكديگر و ….

ب- سرمايه‏گذارى

سرمايه‏گذارى در جهت راه اندازى كارهاى توليدى و توسعه آن نيز يكى ديگر از راههاى صحيح بهره‏بردارى از ثروت است؛ كارهاى توليدى به اندازه‏اى اهميت دارد كه حتى رهبران الهى با اينكه حق تأمين زندگى خود را از بيت المال داشتند، به كارهاى توليدى مى‏پرداختند، تا از بيت‏المال بى نياز گردند. چنانكه در سيره عملى امامان معصوم عليهم‏السلام نيز بخوبى نمايان است. على عليه‏السلام مى‏فرمايد:

«خداوند به حضرت داود (ع) وحى فرستاد كه تو خوب بنده‏اى هستى؛ اما تنها اشكال كارت اين است كه از بيت المال مى‏خورى و با دست خود كار نمى‏كنى.

او به دنبال اين جريان، چهل سال گريست، تا اينكه خداوند، آهن را برايش نرم كرد و هر روز يك زره مى‏ساخت و آن را به هزار درهم مى‏فروخت، و سيصد وشصت زره ساخته و آن را به سيصد و شصت هزار درهم فروخت و از اين طريق از بيت المال بى نياز شد». (7)

درباره اهميّت و ارزش كارهاى توليدى، صنعت، كشاورزى و خودكفايى در اين زمينه سفارشهاى زيادى از پيشوايان اسلام وجود دارد. از جمله اينكه اميرمؤمنان عليه‏السلام در فرمان معروفش به مالك اشتر توصيه مى‏كند:

«سفارش مرا در مورد بازرگانان و صاحبان صنايع بپذير، و آنها را به نيكوكارى سفارش كن، بازرگانانى كه در شهر ساكنند، يا آنان كه همواره در سير و كوچ كردن مى‏باشند، و بازرگانانى كه با نيروى جسمانى كار مى‏كنند (صنعتگران)، چرا كه آنان منابع اصلى منفعت، و پديد آورندگان وسايل زندگى و آسايش، و آوردندگان وسايل زندگى از نقاط دور دست و دشوار مى‏باشند، از بيابان‏ها و درياها، و دشت‏ها و كوهستان‏ها، جاهاى سختى كه مردم در آن اجتماع نمى‏كنند، يا براى رفتن به آنجاها شجاعت ندارند». (8)

گذشته از اين گونه سفارشات، در فقه اسلامى نيز ابوابى تحت عنوان مضاربه (سرمایه گذاری)، مزارعه (کشاورزی)، مساقات (باغداری) و اجاره وجود دارد كه از سرمايه‏گذارى در كارهاى توليدى، و تجارى و بهره‏بردارى از ثروت در اين امور سخن مى‏گويد كه تفصيلش در كتابهاى فقهى ذكر شده‏ است.

مطالب بالا بيانگر اين نكته است كه يكى از راههاى مهمّ و صحيح بهره‏بردارى از مال كه در استقلال اقتصادى، خودكفايى و ريشه‏كن كردن فقر و محروميت، نقش اساسى ايفا مى‏كند، به جريان انداختن ثروت در كارهاى توليدى و سرمايه‏گذارى در اين جهت است.

ج- در راه اطاعت خدا:

بهره‏بردارى از مال در مسير اطاعت و بندگى خداوند متعال، يكى از نعمتهاى بزرگ محسوب مى‏شود و هر چه در اين راه مصرف گردد، باقى بوده و سعادت دنيا و آخرت انسان را تأمين خواهد كرد، امّا ثروتى كه در مسير اطاعت خدا به كار نرود، رو به فنا و نابودى بوده و مايه رنج و سختی انسان مى‏شود.

پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود:

«فرزند آدم مى‏گويد: مال من، مال من. آيا از مال تو جز آنچه صدقه دادى و باقى گذاشتى براى توست؟ يا آنچه كه خوردى و فانى كردى، يا آنچه كه پوشيدى و پوسيده كردى؟!» (9)

يعنى آنچه نمى‏خورى و نمى‏پوشى و صدقه نمى‏دهى، بلكه باقى مى‏گذارى براى ديگران، مال تو نيست، پس يا بايد از مال، بهره‏گرفت، يا بايد بهره رساند، آن هم در قالب انفاقات و خيرات. على عليه‏السلام فرمود:

«همانا صرف كردن اين مال در طاعت و فرمانبردارى خدا، بزرگترين نعمت و در معصيت و نافرمانى بزرگترين محنت است». (10)

د – كمك به محرومان:

خداوند متعال، فقرا و محرومان را در ثروت توانگران شريك قرار داده، بگونه‏اى كه اگر حق آنان ادا گردد، ديگر فقيرى در جامعه پيدا نخواهد شد. در اين زمينه، علاوه بر آيات قرآنى، احاديث زيادى از معصومين عليهم‏السلام رسيده است كه به بعضى از آنها اشاره مى‏كنيم:

على عليه السلام فرمود:

«لازم است بر هر كس كه خدا نعمتى را بر او وسعت داده، مردم را به انعامى وسعت دهد». (11)

امام صادق عليه‏السلام فرمود:

«سير كردن گرسنگى مؤمن يا زدودن غم او يا اداى قرض او از محبوبترين كارها در پيشگاه خداوند است». (12)

از مطالعه در اين گونه سفارشها بخوبى روشن مى‏شود كه يكى از راههاى صحيح بهره‏بردارى از ثروت، پر كردن خلأ فقر و محروميت جامعه اسلامى است.

ن – كمك به دين خدا و دولت اسلامى:

يكى ديگر از راههاى ارزشمند استفاده از ثروت اين است كه آن را در جهت ترويج و تبليغ دين، تعليم و تربيت اسلامى، نشر كتابها و مجلّات مفيد، تأسيس مراكز تبليغاتى وتحقيقاتى مانند: مساجد، مدارس، دانشگاهها و مانند آن به كار گيرند، تا پايه‏هاى دين و دولت اسلامى در جامعه، استوار گردد و در مقابل تهاجم فرهنگى دشمنان اسلام، همچون دژى محكم، ايستادگى كرده و دين و ايمان مردم را از دستبرد بيگانگان حفظ كند. مصرف مال در موارد بالا از نمونه‏هاى روشن انفاق در راه خداست كه قرآن مى‏فرمايد:

«وَ أَنْفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ … * در راه خدا انفاق كنيد. سوره بقره، آيه 195».

  • تاثير بهره‏بردارى صحيح از ثروت در اخلاق‏

بهره بردارى صحيح از ثروت، علاوه بر تأثير در استقلال اقتصادى، خودكفايى، زدودن فقر و محروميت، حفظ نظام اسلامى و ترويج دين و مانند آن، آثار معنوى و روحى بر اخلاق انسان مى‏گذارد در بينش اسلامى، بهترين مالها مالى است كه نيكوترين اثر را در سعادت انسان داشته باشد و او را در مكارم اخلاقى وكارهاى خير، يارى كند.

على عليه السلام مى فرمايد:

«بهترين اموال آن است كه نيكوترين اثر را برايت داشته باشد». (13)

و نيز مى‏فرمايد:

«بهترين اموال آن است كه بر مكارم (و كارهاى خير) يارى كند». (14)

همان گونه كه بهره‏بردارى از ثروت در راههاى نادرست و غيرمجاز مانند مصرف آن در كارهاى حرام، ستيزه جويى با دين خدا و رهبران الهى، عيّاشى و خوشگذرانى- روحيات پليد انسانى و روح آلوده به رذايل اخلاقى او را آشكار مى‏كند، بهره بردارى از ثروت در راههاى صحيح نيز گوهرهاى پاك انسانى مانند شرافت، جوانمردى، سخاوت، عفّت، صبر و غيره‏ را ظاهر مى‏كند. چنانكه اميرمؤمنان عليه‏السلام فرمود:

«مال‏هاى گوهرهاى مردان و طبيعتهاى آنان را ظاهر مى‏كند». (15)

چون بهره‏بردارى از مال در هر يك از راههاى ياد شده ممكن است اثر مخصوصى بر اخلاق داشته باشد، از اين رو، به خاطر رعايت اختصار فقط به دو حديث از امام على (ع) درباره بذل و بخشش و رسيدگى به بينوايان و محرومان و بهره‏بردارى از مال در جهت رفاه حال آنان اكتفا مى‏كنيم:

«سخاوت و بخشش، دوستى مى‏آورد و اخلاق را زينت مى‏دهد». (16)

«بسيارى بذل و بخشش، نشانه شرافت و نجابت است». (17)

خلاصه بحث اینکه، بهره بردارى از ثروت يكى از موضوعات اساسى مكتبهاى اقتصادى است.

اسلام، بهره‏بردارى از ثروت را در راه انسانيت و براى تحقق آرمانهاى بلند بشرى و برقرارى نظام عادلانه، صحيح و مجاز مى‏داند و از آن به عنوان وسيله‏اى براى رسيدن به اهداف اصيل انسانى بهره‏مى‏گيرد. از اين رو، پيروانش را به كسب روزى حلال و بهره‏بردارى از آن در زمينه‏هاى صحيح، تشويق مى‏كند، تا سعادت آنها را تأمين كند، به همين منظور، راههاى بهره‏بردارى صحيح از مال را بيان نموده است كه عبارتند از: مصرف، سرمايه‏گذارى و خدمت درجهت اطاعت از خدا، كمك به محرومان، كمك به دين و دولت اسلامى.

اگر از ثروت به شكل صحيح و مجاز، بهره‏بردارى گردد، نيكوترين اثر را در سعادت انسان ايفا خواهد كرد و در رسيدن به فضايل اخلاقى و انسانى، ياور او خواهد بود و گوهرهاى پاك نهفته در وجود او (مانند روحيه ايثار و فداكارى، سخاوت، انسان‏دوستى، زهد، عفت وغيره) را شكوفا مى‏كند و بذر محبتش را در دلها مى نشاند و او را به عنوان الگوى اخلاق اسلامى در جامعه مشهور مى‏كند.

——————————–

(1) من لا يحضره الفقيه، ج ‏2، ص 57.

(2) الكافي (ط – دارالحديث)، ج ‏12، ص 347.

(3) مجموعه ورّام، ج 1، ص 158.

(4) شرح غررالحكم، ج 2، ص 90.

(5) وسائل الشيعه، ج 12، ص 19.

(6) اللمعة الدمشقيه، به تصحيح سيد محمد كلانتر، ج 5، ص 469- 471.

(7) وسائل الشيعه، ج 12، ص 22.

(8) نهج البلاغه، نامه 53.

(9) مجموعه ورّام، ج 1، ص 156.

(10) غررالحكم، ترجمه محمد على انصارى، ج 1، ص 216.

(11) شرح غرر الحكم، ج 5، ص 446.

(12) وسائل الشيعه، ج 16، ص 464.

(13) شرح غررالحكم، ج 2، ص 428.

(14) همان مدرك، ج 3، ص 428.

(15) همان مدرك، ج 1، ص 302.

(16) شرح غررالحكم، ج 2، ص 10.

(17) همان مدرك، ج 4، ص 598.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا