- موقعيّت جغرافيايى مكّه مكرمه
شهر مقدس مكّه، در غرب نجد واقع است و آن را جزو تهامه دانستهاند. اين شهر از شمال به مدينه، از مشرق به نجد و رياض، از جنوب به يمن و از مغرب به جدّه محدود مىشود. طولآن 78 درجه وعرضآن 23 درجه است و در اقليم دوم قرار مىگيرد. ارتفاع تقريبى آن از سطح دريا 270 متر است وفاصلهاش تا جدّه، با بزرگراه جديدىكه احداث شده، به 60 كيلومتر كاهش يافته و به وسيله بزرگراه هجرت با مدينه نيز 425 كيلومتر فاصله دارد. شهر مكه ميان دو رشته كوه محصور شده و ازاينرو، بناى آن از دور ديده نمىشود. اين دو رشته كوه عبارتاند از:
- كوه فلق يا فلح؛ در شمال مكه واقع است كه به سمت غرب ادامه مىيابد.
- قُعَيْقُعان؛ رشته كوهى است كه كوههاى هندى، لُعْلُع، كَدَّى از جمله ارتفاعاتى هستند كه در آن قرار دارند.
شهر، از سمت شمال به جنوب حالت شيب و سرازيرى دارد. سمت شمال را مَعْلاة و سمت جنوب را مَسْفَله گويند.
شهر مكه 2500 سال قبل از ميلاد مسيح عليه السلام محل توقف و اقامت كاروانيانى بوده كه در راه يمن و شام رفت و آمد داشتند و از اين رو، موقعيت بسيار ممتاز و سوق الجيشى به آن بخشيده است. از اين شهر، سه راهِ اصلى به سوى سه نقطه مهم منشعب مىشده كه بر اهميت آن مىافزوده است. اين سه نقطه، يمن، فلسطين و درياى سرخ هستند. مساحت كنونى مكه بيش از 4800 هكتار و جمعيت ساكن آن بيش از 600 هزار نفر است.
آب وهواى مكه خشكوسوزان وگرمايش آزار دهنده است؛ زيرا كوههايىكه اطراف آن واقع شده، جلوى بادهاى شمالى را سد كرده و صخرهها نور خورشيد را منعكس مىسازد و حرارت و دماى هوا را دو چندان مىكند. در ماههاى تير، مرداد و شهريور حرارت آن فوقالعاده زياد است. بارندگى در آن غالباً مقطعى و در دى ماه است؛ زيرا در منطقه مدارى واقع است. وبهگاه بارش باران، چنان سيلى درچند ثانيه شهر را فرا مىگيرد كه تا ساعتها و شايد روزها آثار آن باقى مىماند. اين سيل از سمت شمال به جنوب سرازير مىشود و گاهى نيز اندرون مسجدالحرام را تا يك متر فرا مىگيرد. براى جلوگيرى از ويرانىهاى حاصل از سيل، سدى را در منطقه معلاة ساختهاند.