• ميقات‏هاى حج‏

كسانى كه براى انجام عمره يا حجّ تمتّع، عزم سفر به مكه معظّمه را دارند و ساكن خارج ميقات‏ها هستند، بدون مُحرم شدن، حقّ ورود به اين شهر را ندارند. نقاطى را كه حجاج در آن محرم مى‏شوند «ميقات» مى‏گويند. ميقات‏ها به تناسب مسير ورود حجّاج متفاوت‏اند. پيامبر صلى الله عليه و آله براى مردم و ساكنان شهر مدينه، ذو الحليفه  را، براى مردم شام، جحفه را، براى اهل نجد و يمن، قرن المنازل را و براى اهل يمن، يلملم را ميقات قرار داد، كه به شرح زير در مسيرهاى ورودى مكه قرار دارند:

  1. ذو الحُليفه (مسجد شجره/ آبار على عليه السلام)

اين مسجد كه در بخش مدينه از آن سخن خواهيم گفت، در هشت كيلومترى جنوب غربى شهر مدينه قرار دارد و ميقات كسانى است كه از مدينه به مكّه‏ مى‏روند. پيامبر صلى الله عليه و آله در سه سفر عمره و يك سفر حج تمتّع، در اين ميقات محرم شدند:

1- در سال صلح حديبيه، كه موفق به انجام عمره نشدند. (ششم هجرى).

2- عمره ناشَدَه (سال هفتم هجرى).

3- فتح مكه (سال هشتم).

4- حَجّة الوداع (سال دهم هجرى).

  1. جُحفه‏

«جُحفه» در 189 كيلومترى شمال غربى مكه و 17 كيلومترى جنوب شرق شهرك رابغ واقع است و ميقات اهل شام، مصر و سرزمين‏هاى ديگرى است كه از اين مسير وارد مكه مى‏شوند. امروزه كسانى كه از جدّه به مكّه مى‏آيند، در مسجد جديدى كه به جُحفه معروف است و سعودى‏ها آن را ساخته‏اند، محرم مى‏شوند. اين مسجد 900 متر مساحت دارد. منطقه «غدير خم» در نزديكى جحفه (حدود چهار كيلومترى آن) قرار دارد.

بعضى نيز گفته‏اند پيامبر صلى الله عليه و آله خطبه غدير خم را در جحفه ايراد كرده‏اند. اين مكان در گذشته آباد بوده و آن را «مَهْيَعَه» مى‏خواندند كه از آغاز غدير خم تا ساحل درياى سرخ امتداد داشته است. بعدها به وسيله سيل تخريب و به همين علت آن را جُحفه (يعنى محلى كه سيل بر آن وارد شد/ جحف السيل) ناميده‏اند.  ياقوت حموى كه آن‏جا را در سده هفتم ديده، از ويرانى و خرابى‏اش خبر مى‏دهد. اين شهر تا قرن‏هاى متمادى همچنان ويرانه‏اى بيش نبوده و در عصر حاضر، روستايى جايگزين آن شده است.

  1. وادى‏ عقيق‏

اين وادى در 94 كيلومترى شمال شرقى مكّه بوده و ميقات كسانى است كه از راه‏ عراق و نجد به مكّه مى‏روند. اوايل اين وادى را «مسلخ» و اواسط آن را «غمره» و پايان آن را «ذات عِرق» گويند.

  1. قَرْن المَنازل‏

ميقات قرن‏المنازل در 94 كيلومترى جنوب مكه واقع شده وميقات كسانى‏است‏كه از نجد و طائف (جنوب مكه)، از جاده رياض- طائف به حرم وارد مى‏شوند. «قَرْن» به كوه كوچكى گفته مى‏شود كه ازكوهى بزرگ جدا افتاده باشد. در اين منطقه دو مسجد درسال 1402 ق. ساخته شده است. يكى ميقات «السيل الكبير» و ديگرى «مسجد وادى محرم».

  1. يَلَمْلَمْ‏

و آن كوهى است از كوه‏هاى «تهامه» كه در 100 كيلومترى جنوب غربى مكّه واقع شده و ميقات كسانى است كه از يمن (جنوب شبه جزيره) وارد اين شهر مى‏شوند. امروزه اين مكان به سعديه معروف است. مسجد يلملم با مساحت 635 متر مربع، محل محرم شدن حاجيان يمنى است.

  1. فَخّ‏

سرزمين شهداى واقعه خونين فخّ، كه پيشتر به آن اشاره شد، از ميقات‏هاى مورد نظر شيعه است كه در 6 كيلومترى مكّه بوده و ميقات كودكان و افراد نابالغ است. اين مكان حدود 500 مترى مسجد تنعيم در سمت راست شارع الشهدا قرار دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا