• محراب‏ ها

محراب در محلى ساخته شده كه رسول خدا (ص) در آنجا نماز مى‏گزارد و پيشانى خويش را به عنوان سجده در برابر حق تعالى بر خاك آن مى‏نهاد. با توجه به منابع لغت بايد گفت: «محراب» به معناى صدر و بالاى مجلس است [محراب المسجد صدره و اشْرَفُ موضعٍ فيه‏] و از نظر سابقه دينى، مربوط به محراب‏هايى است كه در كليساها و كنيسه‏ها بوده است، چنان كه در قرآن درباره زكريا و مريم هم بكار رفته‏ است.

محل نماز رسول خدا (ص) كاملا مشخص است و در اينكه محل آن، همين محراب فعلى است، ترديدى نيست. البته در زمان پيامبر (ص) و تا چند دهه بعد، چيزى به نام محراب وجود نداشت و مسلمانان تنها با نام آن كه در قرآن آمده و مربوط به حضرت مريم است، آشنا بودند. زمانى كه وليد دستور توسعه مسجد را داد و عمر بن عبدالعزيز آن را اجرا مى‏كرد، در جايگاه نماز رسول خدا (ص) محرابى ساخته شد. چنين اقدامى به تقليد آنچه كه در كليساهاى نصارا در شام بوده، صورت گرفت. اين محراب در طول زمان، دگرگونى‏هايى را تحمل كرده و بناى فعلى آن از دوره سلطان اشرف قايتباى كه از سلاطين مملوكى مصر بوده، باقى مانده است. در دوره عثمانى تزييناتى با آيات قرآن در آن صورت گرفت.

افزون بر محراب اصلى، دو محراب ديگر در سمت قبله مسجد وجود دارد؛ يكى‏ محراب عثمانى‏ منسوب به سلاطين عثمانى كه در ديوار جنوبى مسجد است و در حال حاضر امام جماعت در آنجا مى‏ايستد، دوم‏ محراب سليمانى‏ متعلق به سلطان سليمان عثمانى يا محراب حنفى كه در سمت مغرب محراب رسول خدا (ص) قرار دارد. اين محراب پس از سال 860 ق ساخته شد.

به علاوه در انتهاى ديوار شمالىِ ضريح پيامبر (ص) محراب تهجّد قرار دارد كه رسول‏خدا (ص) در برخى از شب‏ها نماز شب را در آنجا اقامه مى‏كردند. روزگارى محرابى هم در پشت «دكّة الآغاوات» كه امروزه به خطا «صُفّه» ناميده مى‏شود و نام آن سكّوى خواجه‏هاست وجود داشته است.

یکی دیگر از محراب ها، محراب فاطمه عليها السلام‏ است. اين محراب، داخل منزل فاطمه عليها السلام؛ يعنى جنوب محراب التهجّد قرار داشته كه محلّ اقامه نماز فاطمه عليها السلام بوده است. محراب مذكور اكنون داخل حجره پيامبر صلى الله عليه و آله است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا