• مزار و مقبره عمار بن ياسر

عمار بن ياسر بن مالك بن كنانه از قبيله بنى ثعلبه، كنيه‏اش ابويقظان و مادرش سميه و پدرش ياسر نخستين شهداى اسلام بودند. پدر و مادر عمار از كسانى بودند كه در راه اسلام شكنجه فراوانى متحمل شدند. بارها مشركان بدن عمار را مى‏سوزانيدند.

پيامبر صلى الله عليه و آله هنگام شكنجه آنان دعا مى‏كرد، «خدايا خاندان ياسر را بيامرز! اى آل ياسر! شكيبايى كنيد؛ زيرا موعد شما بهشت است». عمار بن ياسر يكى از صحابه خاص و فداكار پيامبر خدا صلى الله عليه و آله بود و در تمامى غزوات آن حضرت حضور داشت. در نبرد يمامه نيز براى سركوبى مرتدين حضور يافته، مجروح شد و باگوش بريده، سپاهيان را به جنگ و پايدارى ترغيب مى‏كرد.

پيامبر صلى الله عليه و آله در حق او سخنان بسيارى فرموده است، از جمله: «عمار تا استخوان سرش از ايمان آكنده است، هر كه عمار را دشمن بدارد، پروردگار، او را دشمن مى‏دارد». (1)

پيامبر صلى الله عليه و آله در جاى ديگرى، از شهادت عمار به دست گروهى ستمكار خبر مى‏دهد «يَقْتُلُ العَمَّار الْفِئَةَ الباغَيه‏». (2)

سرانجام عمار در نبرد با گروه ياغى و ستمكار در جنگ صفين‏در ركاب على عليه السلام- به شهادت رسيد. وقتى عمار كشته شد، در سپاه معاويه اضطرابى پديد آمد كه عمار كشته‏ شده و پيامبر صلى الله عليه و آله فرموده‏اند عمار به دست گروهى ستمكار كشته مى‏شود؛ و لذا سپاه معاويه پس از شهادت عمار به ترديد و سستى گرويدند. معاويه كه مى‏خواست به‏گونه‏اى روحيه سپاهيان را بازگردانده و تقويت كند، مى‏گفت: راست مى‏گويند ولى تأويل آن اين است كه ما بر كشندگان عثمان باغى هستيم تا به گرفتن انتقام خون او پاك شويم‏.

روايت شده است، مردم از پيامبر صلى الله عليه و آله سؤال كردند اگر فتنه روى‏آورد و اختلاف پديد آمد ما را چه دستور مى‏دهيد؟ پيامبر صلى الله عليه و آله فرمودند: بر شما باد پسر سميه، به درستى كه او هرگز حق را ترك نمى‏كند تا اينكه بميرد. سرانجام اين صحابى فداكار در سن 73 سالگى و هنگام شب به شهادت رسيد. على عليه السلام او را بدون غسل در همان ميدان جنگ مدفون ساخت‏.

امروز بارگاه مقدس و ملكوتى آن يارِ فداكار على عليه السلام در كنار شهر رَقّه‏در منطقه صفين‏يعنى در همان جايى كه به دست آن گروه ستمكار كشته شد قرار دارد. اين مقبره در سمت راست باب على عليه السلام است. چند سالى است به اهتمام جمهورى اسلامى مقبره‏اى بسيار بزرگ و باشكوه در حال ساخت است. بر فراز مقبره عمار، گنبدى مرتفع از بتون و سيمان قرار دارد و ارتفاع و سقف مقبره نيز بسيار زياد است. قبر مطهّر او در زير اين گنبد قرار دارد.

  • مرقد و مزار اويس قرنى‏

مزار و مرقد اويس قرنى يكى از صحابه بزرگ پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و از شيعيان فداكار على عليه السلام در سمت چپ قبر عمار در شبستانى ديگر قرار دارد. وى يكى از صحابه زاهد و متقى و از شيعيان خالص على عليه السلام بود كه در ركاب آن حضرت در جنگ صفين به شهادت رسيد. بر فراز قبر آن شهيد بزرگوار نيز گنبدى مرتفع استوار يافته است. قبر او را با پارچه‏اى سبز پوشانيده‏اند.

———————————————————-
(1). واقدى، المغازى، ج 3، ص 674؛ ابن حجر عسقلانى، تهذيب التهذيب، ج 7، ص 409.

(2). ابن عبدالبر، الاستيعاب، ج 2، ص 473؛ مقدسى، البدء والتاريخ، ج 5، ص 40.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا