- موانع یاد معاد
عواملی كه سبب ميشوند انسان از آخرت غفلت نماید و قیامت را فراموش کند گذشته از شبهات اعتقادي و گمانهای باطل فكري عبارت است از:
- رفاه طلبي و اسراف.
- دل بستن به خوشيها و خوشگذرانيهاي زودگذر، سرگرميها، عيش و نوش و هوسراني.
- ثروت اندوزيهاي بي اندازه.
- دشواري راه و خستگي انسان و … .
به طور كلّي ميتوان گفت هم سختي ها و هم خوشيهای سرگرم كننده گمراه كننده و بازدارنده از ياد قيامت است.
يكي از نمونههاي بارز دنيا طلبي و غرور در بیان قرآن کریم، داستان قارون است سوره قصص آیات 83-76 . خداوند ميفرمايد: قارون يكي از ثروتمندان قوم موسي (عليهالسلام) بود. ما امكانات و ثروت زیادی به او داديم و بدين وسيله او را آزموديم. به او گفته شد: به مال و ثروت خود مغرور مباش كه خدا هرگز مردم پرغرور را دوست نميدارد. و بكوش با آنچه خدا به تو عطا فرموده ثواب و سعادت خانه آخرت را تحصيل كني. به ياد قيامت باش، ليكن بهره ات از دنيا را هم فراموش مكن.
امّا قارون فقط به زينتها و تجمّلات دنيایی توجه داشت. دنياجويان نيز آرزوي مال و ثروتی همانند او را داشتند. اما غفلت از ياد قيامت سبب عذاب و فرو رفتن او در زمین شد؛ پس از اندك زماني او را با خانهاش به زمين فرو برديم و هيچ كس جز خدا نتوانست او را ياري كند و خود او نيز هيچگونه كمك دريافت نكرد. قرآن در مقام نتيجه گيري ميفرمايد: ما خانه آخرت را براي آنان كه در زمين اراده برتری، فساد و سركشي ندارند قرار میدهیم. سراي زنده و جاويد آخرت ويژه كساني است كه فخر فروش، مستكبر، تجمّل پرست، دنيازده، خوشگذران و عيّاش نباشند. قارون با كردار خود سبب شد تا عدّهاي مقام و دارايي او را آرزو كنند و همچون او سرگرم زينت و زيور دنیا شوند و از آخرت غافل گردند.
يكي از اشتباهات بزرگ بشر اين است كه بر اثر انكار معاد و نفي روز حساب و قیامت گمان میکند که تبهكاران و شايستگان يكسانند: «أَمْ حَسِبَ الَّذِينَ اجْترَحُواْ السَّيَّاتِ أَن نجَّعَلَهُمْ كاَلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ سَوَاءً محَّيَاهُمْ وَ مَمَاتهُمْ سَاءَ مَا يحَكُمُونآيا * آنان كه مرتكب اعمال زشت و تبه كاري شدند گمان كردند آنان را مانند كساني كه به خدا ايمان آورده و نيكوكار شدند يكسان قرار ميدهيم تا در مرگ و زندگي هم يكسان باشند؟ هرگز چنين نيست و چه داوري باطل و جاهلانه ای است. سوره جاثیه آیه 21» علت اين که نیکوکاران و بدکاران را یکسان میپندارند، آن است كه اگر زندگی بعد از مرگ يعني معاد نباشد و همگان با مردن از بين بروند و نیست گردند، يكسان خواهند بود؛ زيرا اشياء يا اشخاص از بین رفته هيچ امتيازي نسبت به هم ندارند و نیکوكار و تبهكار مساوي خواهند بود. اين دسته يعني منكران معاد دنباله رو خواستههاي نفساني بوده و در واقع پروردگارشان خواهشهای نفسانی آنهاست: «أَ فَرَءَيْتَ مَنِ اتخَّذَ إِلَاهَهُ هَوَئه * اي رسول ما مينگري آن کسی را كه هواي نفسش را خداي خود قرار داده است؟ سوره جاثیه آیه 23».
منطق اين گروه چنين است: «وَ قَالُواْ مَا هِىَ إِلَّا حَيَاتُنَا الدُّنْيَا نَمُوتُ وَ نحْيَا وَ مَا يهْلِكُنَا إِلَّا الدَّهْرُ وَ مَا لهُم بِذَالِكَ مِنْ عِلْمٍ إِنْ هُمْ إِلَّا يَظُنُّون * گفتند: زندگي ما جز همين دنيا و حيات طبيعت نيست و كسي جز طبیعت ما را نميميراند و اين سخن را نه از روي علم و دليل، بلكه از روي وهم و خيال ميگويند. سوره جاثیه آیه 24»
منطق کسانی که اعتقاد به خدا ندارند در زمان ما نيز همين است؛ چون نديدند مردهاي زنده شود، مي پندارند معاد و قيامت وجود ندارد. دليل آنان اين است كه اگر معادي وجود دارد نياكان ما را زنده كنيد: «مَّا كاَنَ حُجَّتهَمْ إِلَّا أَن قَالُواْ ائْتُواْ بِابَائنَا إِن كُنتُمْ صَادِقِين. سوره جاثیه آیه 25». خداي سبحان در پاسخ آنها ميفرمايد: «قُلِ اللَّهُ يحْيِيكمُ ثمَّ يُمِيتُكمُ ثمُ يجَمَعُكمُ إِلىَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ لَا رَيْبَ فِيهِ وَ لَاكِنَّ أَكْثرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُون. سوره جاثیه آیه26»؛ نگوييد روزگار و طبيعت ما را از بين ميبرد؛ زيرا نظام آفرينش محكم و متقن و بر پايه علم و حكمت استوار است. مبدأ اين عالم وجود مقدّس اللّه است كه به شما حيات ميدهد و شما را از اين عالم به سراي ديگر منتقل ميكند. در حق بودن آن روز ترديدي وجود ندارد و امري ضروري و حتمي است، ولي منكران معاد از روي جهل آن را انكار ميكنند: «وَ لِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يَوْمَئذٍ يخَسَرُ الْمُبْطِلُون. سوره جاثیه آیه27» فرمانروايي آسمان و زمين از آنِ خداي سبحان است. او ميتواند آنها را به نظام ديگر تبديل و به حساب همگان رسيدگي كند. روزي كه قيامت قيام كند بر آنان كه عمري را به گناه و بيهودگي گذراندهاند معلوم خواهد شد كه خسارت زده و سرمايه باخته اند.
آري در آن روز هر گروهي را به كتاب كردارش فرا ميخوانند: «وَ تَرَى كلَّ أُمَّةٍ جَاثِيَةً كلُّ أُمَّةٍ تُدْعَى إِلىَ كِتَابهَا الْيَوْمَ تجُزَوْنَ مَا كُنتُمْ تَعْمَلُون. سوره جاثیه آیه28»؛ هر فرقهاي به سوي كتاب و نامه عمل خود خوانده خواهد شد و ندا داده ميشود كه امروز همه به پاداش اعمال خود ميرسيد. بنابراين، به ياد معاد بودن هم وظيفه فرد است و هم وظيفه جامعه و گروه؛ انسان هم در برابر وظايف فردي مسؤول است و هم در برابر وظايف جمعي و سعادت او جز با رعايت همه مسؤوليتها به دست نخواهد آمد.