- مشهد الحسين عليه السلام/ مسجد النقّطه
يكى از اماكنى كه نزد شيعه اهميت بسزائى دارد، مشهد الحسين عليه السلام يا مسجد النقطه است. اين مكان يادآوره خاطره تلخى در تاريخ تشيع است. هنگامى كه كاروان اسرا و سرهاى شهداى كربلا از سرزمين عراق به حلب رسيدند، در كنار تپه يا كوهى به نام جوشن- در غرب حلب و كنار معبدى به نام «مارت مروثا» كاروان يك شب متوقف شد تا لَختى بياسايد و صبحگاهان حركت به سوى دمشق را از سر گيرد. نگهبانان و حاملان سرهاى مقدس نيز به استراحت نشستند. راهبى كه در آن دير بود با دادن مبلغى به نگهبانان كاروان، سر مبارك امام حسين عليه السلام را بر صخرهاى در داخل دير قرار داد و تا صبح كنار سر مقدس بود. هنگام طلوع آفتاب كه سر مقدس را برداشتند، چند قطرهاى خون بر اين صخره يا سنگ جارى گشته بود. پس از حركت كاروان، مردم حلب از اين مسأله خبر يافته و اطراف آن سنگ، جمع شده و به عزادارى و شيون و زارى بر كشتگان كربلا و نواده پيامبر خدا صلى الله عليه و آله پرداختند.
بر اساس روايات شيعه، همه ساله در روز عاشورا آن خون بر سنگ مىجوشيد و توجه بسيارى از مردم شام را به خود جلب كرده بود برخى گفتهاند عبدالملك بن مروان اموى دستور انتقال سنگ را از آن نقطه داد و از آن پس اثرى از آن ديده نشد. (1) اما نويسنده كتاب حلب و التشيع معتقد است اين سنگ از ابتدا تا كنون برجاى خود باقى بوده است مگر مدت كوتاهى در سال 1920 م كه مشهد النقطه پايگاه ذخيره سلاح عثمانيها بوده و چون بخاطر انفجار در تسليحات موجود، مشهد النقطه تخريب و دچار آسيب شد اين سنگ موقتاً به مشهد المحسن در جوار آن منتقل و پس از بازسازى به سال 1960 م دوباره بر جاى خود بازگشت داده شد. سيف الدوله حمدانى شيعه نخستين كسى است كه بر مكان آن سنگ، يعنى دير ياد شده حجره و جامعى به سال 350 هجرى ساخت و آن را مسجد النقطه ناميد. او به اين مكان اعتقاد ويژهاى داشت و همواره به زيارت آن مىرفت. مشهد الحسين عليه السلام امروزه در شهر حلب معروف است و از سوى اهالى و زائران حضرت زينب عليها السلامكه از طريق تركيه و مرز زمينى به سوريه مىروندزيارت مىشود.
———————-
- عبداللَّه حجاز، معالم حلب الاثريه، ص 136؛ كامل غزى، نهر الذهب فى تاريخ الحلب، ج 2، ص 209؛ خيرالدين اسدى، احياء حلب و اسواقها، ص 176.