• ايوان صُفّه يا منزلگاه فقرا

زمانى كه مسلمانان مكه و نواحى اطراف به دستور رسول خدا (ص) به مدينه هجرت كردند، آشكار بود كه شهر امكان پذيرايى از تمامى آنان را ندارد. انصار با ايثار و گذشت، گروه بسيارى از آنان را به خانه‏هاى خود بردند و برخى، دارايى خود را با آنان تقسيم كردند، اما برخى از مهاجران، همچنان بدون سرپناه باقى ماندند. چندى طول كشيد تا مسكن و مأوايى بيابند و كارى را پيشه خود سازند و درآمدى به دست آورند.

طلحه انصارى مى‏گويد: هر مهاجرى كه وارد مدينه مى‏شد، اگر رفيقى داشت، بر او وارد مى‏شد و اگر كسى را نداشت، در صفّه منزل مى‏گزيد. من خود در صفّه اقامت كردم وپيامبر (ص) روزانه براى ما قدرى خرما مى‏فرستاد. (1)

هنگامى‏كه جمعيت مهاجران در مدينه افزايش يافت، پيامبر صلى الله عليه و آله فرمودند: براى مهاجران تهى‏دست كه براى سكونت در مدينه مكانى ندارند، ايوان مُسقَّفى، در آخر مسجد ساخته شود تا بتوانند در آن‏جا اقامت گزينند. اين عده شب‏ها را بر همين ايوان به صبح مى‏رساندند. كسانى چون سلمان فارسى، عمار بن ياسر و مقداد بن اسود و …، از آن دسته بودند. مورخان تعداد آنان را از 70 تا 100 نفر نوشته‏اند.  اين افراد در تاريخ به «اهل صُفّه» معروف شدند.

ايوان صفّه را در دوران عثمانى «دكَّة الأغوات» مى‏گفتند كه هنوز هم به اين نام خوانده مى‏شود. پيامبر صلى الله عليه و آله از مقابل اهل صفه مى‏گذشت و مى‏فرمود: اگر مى‏دانستيد كه نزد خدا چه جايگاهى داريد، به يقين مى‏خواستيد كه بر فقر شما افزوده شود. خداوند تبارك و تعالى آيات شريفه سوره كهف را در مورد اين فقرا بر آن حضرت نازل كرد.

«وَ اصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَداةِ وَ الْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ وَ لا تَعْدُ عَيْناكَ عَنْهُمْ تُرِيدُ زِينَةَ الْحَياةِ ….* اى پيامبر هميشه خويش را با كمال شكيبايى به محبت آنان كه صبح و شام خدا را مى‏خوانند و رضاى او را مى‏طلبند وادار كن و يك لحظه از آن فقيران چشم مپوش كه به زينتهاى دنيا مايل شوى، هرگز با كسانى كه ما دلهاى آنان را از ياد خود غافل كرده‏ايم و تابع هواى نفس خود شدند و به تبهكارى پرداختند همراه مباش. سوره کهف آیه 28».

زمانى كه اين آيات نازل شد، پيامبرخدا صلى الله عليه و آله فرمود:

«الْحَمْدُ للَّهِ الَّذِي جَعَلَ فِي أُمَّتي مَنْ أُمِرْتُ أَنْ أَصْبِرَ نَفْسِي مَعَهُمْ».

«سپاس خداى را كه در امّت من كسانى را قرار داد كه مأمور شده‏ام همراه آنان صبر پيشه كنم.»

برخى از مفسّران آيه 273 سوره بقره را درباره صفّه‏نشينان دانسته‏اند:

«لِلْفُقَراءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِى سَبِيلِ اللهِ لا يَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِى الأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِياءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِيماهُمْ لا يَسْئَلُونَ النَّاسَ إِلْحافاً …* براى بينوايانى كه در راه خدا گرفتار شده، نمى‏توانند سفر كنند؛ ناآگاهان، ايشان را دارا و ثروتمند مى‏پندارند از بس كه آنان عفيف و پاك نظرند. شما از صورتشان آنان را مى‏شناسيد. با اصرار و سماجت از مردم چيزى نمى‏خواهند.»

در روايتى از امام صادق (ع) نقل شده است كه به نقل از پدرانش روايت كرده، فرمود:

«رسول خدا (ص) به اصحاب صفه سر مى‏زد؛ چرا كه آنان ميهمانان رسول خدا (ص) بودند و خانواده و مال و دارايى خود را ترك كرده، به مدينه هجرت كرده بودند و رسول‏اكرم (ص) آنان را درصفّه اسكان داده بود. آنان چهارصدتن‏بودند كه‏رسول‏خدا هر صبح و شام بر آنان سلام مى‏كرد و حالشان را مى‏پرسيد. روزى به آنان سر مى‏زد، كه ديد يكى از آنان كفش خود را پينه مى‏زند و دوّمى را ديد كه جامه‏اش را وصله مى‏كند وسوّمى را ديد موهاى سرش را مى‏شويد. پيامبرخدا (ص) هر روز براى هر يك از ايشان يك مدّ خرما تقسيم مى‏كرد. مردى از ايشان برخاست و گفت: اى رسول خدا، اين خرماهايى كه شما به ما مى‏خورانيد شكم‏هاى ما را مى‏سوزاند! رسول خدا (ص) فرمود: به خدا سوگند اگر مى‏توانستم، دنيا را در اختيار شما مى‏گذاشتم؛ اما شما پس از من مى‏مانيد و هر صبح و شام غذاهاى رنگارنگ و ظرف‏هاى فراوان پرطعام خواهيد داشت. برخى از شما صبح سفره‏اى چهارگوش و پهن بگشايد و شب سفره‏اى ديگر. شما خانه‏هاى بزرگ مى‏سازيد و همانند كعبه آن را بلند و آراسته بالا مى‏بريد. يكى از اصحاب صفه برخاست و گفت: اى رسول خدا، من به آن زمان راغب‏تر و علاقمندترم. آن زمان كى فرا خواهد رسيد؟ حضرت فرمود: شما در اين زمان، بهتر از آن زمان هستيد. اگر (اكنون) شكم خود را از حلال پر كرده باشيد، بيم آن هست كه (فردا) از حرام هم پر كنيد.» (2)

اين ايوان، كه اكنون در شمال شرقى محدوده اوليه مسجد و ميان باب جبرئيل عليه السلام و باب‏النساء قرار دارد، ارتفاعى حدود نيم متر و مساحتى حدود سى متر داشته و به شكل مربع مستطيل است. يك سوم قسمت جنوبى آن؛ يعنى به سمت قبله، از دوران پيامبر صلى الله عليه و آله و بقيه آن از افزوده‏هاى دوران عمربن عبدالعزيز است. تلاوت قرآن و اقامه نماز بر اين ايوان بسيار سفارش شده است.

در مقابل اين ايوان، ايوان التهجد و نيز ديواره شمالى حجره شريف؛ يعنى بيت فاطمه عليها السلام قرار دارد.

—————————-

[1]. علامه مجلسى، بحار الأنوار، ج 22، ص 310.

  1. تاريخ المدينة المنوره، ج 2، ص 486.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا