- مؤذنه ها و محل اذان بلال
هنگامى كه پيامبر صلى الله عليه و آله به بلال حبشى فرمود براى اعلام وقت نماز، اذان سر دهد، وى بر ديوار جنوب غربى مسجد و به روايتى قبل از تغيير قبله، بر ستونى در خانه عبداللَّه بن عمر در جنوب مسجد (دار العشره) اذان گفت. پس از تغيير قبله و زمانى كه پيامبر صلى الله عليه و آله به توسعه مسجد پرداختند؛ يعنى بعد از غزوه خيبر، اين محل داخل مسجد قرار گرفت و در حقيقت محل اذان جديد مقدارى پايينتر و نزديك صحن مسجد، در انتهاى ديواره شمال غربى گرديد.
بعدها به ياد بلال حبشى، يار فداكار رسول اللَّه صلى الله عليه و آله مئذنهاى زيبا از سنگ مرمر سفيد، به ارتفاع دو متر ساختند كه بر ستونهايى از سنگ استوار و اكنون در اوقات پنجگانه بر آن اذان سر مىدهند.
مئذنهها (منارهها)
در دوران پيامبر صلى الله عليه و آله، بلال حبشى بر ستونى كه داخل خانه عبداللَّه بن عمر بود، اذان مىگفت. بعدها غلام عباس بن عبدالمطّلب، كه وى را «كلاب» مىگفتند، نخستين مناره را براى مسجد ساخت. عمر بن عبدالعزيز نيز چهار مناره در چهار گوشه مسجد بنا كرد كه سليمان بن عبدالملك پس از وى يكى از آنها را تخريب نمود.
ابن زباله طول منارهها را اينگونه شرح داده و نوشته است:
مناره شرقى و غربى 55 ذراع (25 متر). مناره غربى 53 ذراع (24 متر). همچنين عرض و پهناى منارهها 8* 8 ذراع؛ يعنى سه متر بوده است. اين منارهها در چند دوره تعمير و بازسازى شدهاند. در دوران عثمانى تعداد آنها به پنج رسيد كه اكنون دو مناره از آن زمان موجود است.