• مقابر صحابه پيامبر خدا صلى الله عليه و آله‏
  1. قبر منسوب به بلال حبشى‏

بلال بن رباح، از صحابه پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و مؤذن آن حضرت، از بردگان سياه پوستِ خريدارى شده از حبشه بود كه به خدمت اميّة بن خلف در آمد و سال‏ها زير ستم وى به زندگى خويش ادامه داد تا اين‏كه پيامبر صلى الله عليه و آله به رسالت مبعوث گرديد. چون برابرى و مساوات از شعارهاى اصلى اسلام بود، بسيارى از بندگان و بردگان، از آن استقبال كردند تا خود را از ستم و ظلم اربابان و بى‏عدالتى در جامعه رهايى بخشند. يكى از اين بردگان سياه، بلال حبشى بود. او به رغم شكنجه‏هاى طاقت فرسايى كه از مشركان و به‏ويژه ارباب خود؛ اميّه مى‏ديد، باز از اسلام و آيين خود دست نكشيد. ابوبكر او را از صاحبش خريد و آزاد ساخت.

بلال پس از هجرت پيامبر خدا صلى الله عليه و آله به مدينه مهاجرت كرد و آن حضرت او را مؤذن خود گردانيد. هنگامى كه پيامبر خدا صلى الله عليه و آله وفات يافت، خليفه (ابوبكر)، از بلال خواست تا همچنان اذان بگويد ولى او نپذيرفت و گفت: سوگند خورده‏ام كه پس از پيامبر صلى الله عليه و آله براى هيچ كس اذان نگويم.

وقتى لشكر اسلام در مدينه آماده عزيمت براى فتح شام شد، بلال از ابوبكر اجازه عزيمت خواست. ابوبكر گفت: هر آنچه خواهى كن ولى دوست داشتم نزد من در مدينه مى‏ماندى و اذان مى‏گفتى، بلال نپذيرفت و وارد لشكر شد. (1)

او به دمشق آمد و در «داريا»، يكى از قريه‏هاى اطراف دمشق ساكن شد و سرانجام در سال بيست هجرى‏ يا به روايتى هفده هجرى‏ در دوران خلافت عمر بن خطاب‏ در سن 63 سالگى‏ وفات يافت. قبر بلال بزرگترين قبرِ داخل بقعه است كه در ميان قبور ديگر متمايز و اطراف آن نيز با محفظه‏اى از شيشه پوشانيده شده است. تاريخ سنگ قبر وى 635 هجرى است.

بر بناى مقبره بلال گنبدى است به رنگ سبز و سوّمين گنبد از درِ ورودى قبرستان باب الصغير است.

  1. قبر منسوب به عبداللَّه بن ام‏مكتوم‏

عبداللَّه بن امّ مكتوم صحابى جليل القدر پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و از مسلمانان نخستين است. وى كاتب و حافظ قرآن بود و در موارد بسيار، به هنگام غزوات پيامبر صلى الله عليه و آله جانشينى آن حضرت در مدينه را بر عهده مى‏گرفت. در كنار ديواره شرقى باب الصغير؛ يعنى درِ دوم آن و به موازات قبور سكينه و امّ كلثوم‏به فاصله دويست مترى‏اتاق كوچكى، بدون گنبد وبا سنگ‏هاى سياه ديده مى‏شود، كه برآن نوشته شده: «هذا قبر امّ مكتوم صحابى رسول‏اللَّه صلى الله عليه و آله».

  1. واثلة بن اسقع‏

واثله نيز همراه اوس بن اوس و عمار بن ياسر و ديگران، در ايوان صفّه در مسجد النبى صلى الله عليه و آله روزگار مى‏گذراند. وى عمرى طولانى داشت و گويند در سن 150 سالگى‏در دوران خلافت عبدالمك مروان (سال 83 هجرى)- در دمشق از دنيا رفت و در باب الصغير دفن گرديد. او آخرين صحابى بود كه در اين شهر وفات يافت. واثله پس از شهادت امام حسين عليه السلام به شدّت خشمگين بود و همواره به نقل آيه تطهير، كه در شأن خاندان پيامبر صلى الله عليه و آله نازل شده، مى‏پرداخت.

——————
1. ابن اعثم، الفتوح، ج 1، صص 97- 96.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا