• نمونه­ های عینی معاد در طبیعت

یکی از راه­های غفلت زدایی نسبت به امکان معاد تفکر در چرخه مستمر مرگ و حیات زمین هاست که تجربه­ای دائمی از تبدیل مرگ به حیات را در اختیار آدمیان می­نهد. هر سال، با آغاز فصل بهار، نور حیات در کالبد طبیعت دمیده می­شود و زمین حیاتی دوباره می­یابد و با بارش باران حیات­بخش، لباس زندگی بر تن می­کند و شادابی و طراوتی نو می­یابد. ذرات بی جان موجود در زمین، پس از جذب در اندام گیاهان به سلول­های زنده تبدیل می شوند و جامه حیات می پوشند.

بنابراین، قرآن کریم برای اینکه کسی معاد را دور از درک خود تصور نکند اتفاقات و پديده­هاى مشابه معاد را در طبیعت يادآور مى­شود که پذیرش معاد برای انسان آسان­تر شود از جمله:

زنده شدن انسان پس از مرگ را شبيه روييدن گياه در زمين، بعد از خشكى و مردگى آن می­داند. از اين رو، تفکر در اين پديده كه همواره در مقابل چشم همه انسان­ها رخ مى­دهد كافى است كه به امكان حيات خودشان بعد از مرگ، پى ببرند. و در واقع، آنچه موجب ساده شمردن اين پديده و غفلت از اهميت آن شده عادت كردن مردم به ديدن آن است و گرنه از جهت پيدايش زندگی جديد فرقى با زنده شدن انسان بعد از مرگ ندارد.

قرآن كريم براى از بین بردن اين عادت، مكرراً توجه مردم را به اين پديده جلب و زندگی پس از مرگ انسان­ها را به آن تشبيه مى­كند و از جمله مى­فرمايد:

«فَانظُرْ إِلىَ ءَاثَارِ رَحْمَتِ اللَّهِ كَيْفَ يحْىِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتهَا إِنَّ ذَالِكَ لَمُحْىِ الْمَوْتىَ‏ وَ هُوَ عَلىَ‏ كلِّ شىَ‏ءٍ قَدِير * پس به آثار رحمت الهى بنگر كه چگونه زمين را بعد از مرگش زنده مى كند. تحقيقاً همان زنده كننده زمين زنده كننده مردگان هم هست و او بر هر چيزى تواناست. سوره روم آیه 50».

یکی دیگر از آیات که به این مطلب اشاره دارد آیه 9 سوره فاطر است:

«وَ اللَّهُ الَّذِى أَرْسَلَ الرِّيَاحَ فَتُثِيرُ سحَابًا فَسُقْنَاهُ إِلىَ‏ بَلَدٍ مَّيِّتٍ فَأَحْيَيْنَا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتهَا كَذَلِكَ النُّشُور * خداوند كسى است كه بادها را فرستاد تا ابرها را به حركت درآورند سپس ما اين ابرها را به سوى زمين مرده‏اى رانديم و به وسيله آن، زمين را پس از مردنش زنده مى‏كنيم رستاخيز نيز همين گونه است!».

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا