- خدامحوری و توحید
یکی از فضیلتهای اخلاقی در حوزه فردی اعتقاد به توحید است که مقابل شرک قرار دارد.
توحید در لغت از ماده وَحد به معنی یگانهباوری و یگانهپرستی است و در اصطلاح معارف دینی عبارت است از اعتقاد به یگانگی و یکتایی خدا در مقام ذات، صفتها، فعل و عبادت.
توحید در مقام ذات، صفتها و افعال توحید نظری است و به معرفت و شناخت انسان از خدا و به معنی یگانه باوری است.
و توحید در مقام عبادت که از آن به توحید عبادی و یگانه پرستی تعبیر میشود، نتیجه یگانه باوری و به پرستش و عبادتهایی گفته میشود که از انسان صادر میگردد.
یگانه پرست به کسی گفته میشود که یک معبود دارد و جز او را لایق پرستش نمیداند.
هدف نهایی خلقت انسان رسیدن به توحید است و اولین و مهمترین و اصلیترین دعوت انبیاء نیز توحید و خدامحوری و تَخلُق به این صفت فرشتهخویی است.
سرچشمه تمام خُلقهای الهی، توحید است و شرها و مفاسد و تهدیدهای انسان در دنیا و آخرت ناشی از شرک است.
خدامحوری و توحید؛ در حقیقت خداسالاری در فکر، عمل، سکون، حرکت، قول و فعل است.
با دقت در آیات قرآن کریم نیز در مییابیم که اولین دعوت انبیاء، دعوت به توحید و خدامحوری است به عنوان نمونه:
در سوره توحید آیه اول سفارش خداوند متعال به حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله چنین است.
«قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ * اللَّهُ الصَّمَدُ * لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ * وَ لَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدُ * بگو: خداوند، يكتا و يگانه است * خداوندى است كه همه نيازمندان قصد او مىكنند * (هرگز) نزاد، و زاده نشد، * و براى او هيچگاه شبيه و مانندى نبوده است!»
در سوره اعراف، آیه 59، آمده است:
«لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلی قَوْمِهِ فَقالَ یا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّه * ما نوح را به سوى قومش فرستاديم؛ او به آنان گفت: اى قوم من! تنها خداوند يگانه را پرستش كنيد».
و در آیه 65 از سوره اعراف، نیز میفرماید:
«وَ إِلی عادٍ أَخاهُمْ هُوداً قالَ یا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّه * و به سوى قوم عاد، برادرشان هود را فرستاديم؛ گفت: اى قوم من! تنها خدا را پرستش كنيد».
و در این سوره، آیه 73 میفرماید:
«وَ إِلی ثَمُودَ أَخاهُمْ صالِحاً قالَ یا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّه * و به سوى قوم ثمود، برادرشان صالح را فرستاديم؛ گفت: اى قوم من! تنها خدا را بپرستيد».
در سیره معصومین علیهمالسلام نیز توحید، محور تلاشهای ایشان بوده است.
بر همین اساس، طبق فرمایش حضرت سیدالشهدا علیهالسلام؛ اساس جدال ایشان با خاندان اموی، خدامحوری و تقابل خدا و غیرخدا بوده است، حضرت میفرمایند:
«ما و بنی امیه بر محور خدا نزاع داشتیم. ما گفتیم خدا راست گفته است و آنان میگفتند خدا دروغ گفته است». (1)
امام حسین علیهالسلام در مناجاتهای خود نیز میفرمایند:
«ای خدای من! ای بزرگ من! دوست دارم که هفتاد هزار بار در راه اطاعت و محبّت تو کشته شوم و زنده گردم، … به خصوص آنگاه که کشته شدن من عامل پیروزی دین تو و زنده شدن فرمان تو و محفوظ ماندن شریعت تو باشد». (2)
توحید دارای مراتبی است. توحید؛ طبق اصطلاح مشهور در علم کلام دارای سه مرتبه است:
- توحید ذاتی: توحید در مقام ذات عبارت است از اینکه انسان خدا را ذات یگانه و یکتا بداند. به این معنا که باور کند وجودش بینهایت است. هیچ حدی ندارد، شبیه و نظیر و ضدی ندارد. دچار هیچ نقص و نیازی نیست و ذات مقدسش از ترکیب منزه است. زیرا هر مرکّبی به اجزای خود نیازمند است و خداوند از نیاز منزه است.
- توحید صفاتی: عبارت است از اینکه انسان باور کند صفتهای خدا همگی عین ذات اوست و در نتیجه صفتهایش عین یکدیگرند.
- توحید افعالی: توحید افعالی به معنی اعتقاد به یکتایی خدا در مقام فعل و عمل است. یعنی انسان باور کند که جهان و تمام نظامهای موجود در آن و قوانین حاکم بر آن آفریده خدا و معلول اراده اوست. به فرموده قرآن کریم در سوره زمر آیه 62:
«اللَّهُ خَالِقُ كُلِّ شىَءٍ وَ هُوَ عَلىَ كلِّ شىْءٍ وَكِيل * خداوند آفريدگار همه چيز است و حافظ و ناظر بر همه اشيا است».
مقصود از این سخن آن است که غیر خدا به طور مستقل هیچ کاری نمیکنند و هیچ تأثیری ندارند. موجودات جهان همان طور که در اصل وجود خود به خدا وابسته هستند و از خود استقلالی ندارند، بدون اراده او هیچ تأثیری ندارند. علل و اسباب همان طور که اصل وجود خود را به خدا مدیونند، تأثیرات خود را نیز از آن خالق یکتا میگیرند. خداوند متعال در آفرینش، روزیدهی، حیاتبخشی، حفظ و هدایت جهان، پرورش مخلوقات تا رسیدن به کمال، میراندن زندهها، بخشش و دیگر افعال خود شریکی ندارد. او با قدرت کامل خود همه کارها را انجام میدهد و در هیچ عملی به یار و یاور نیاز ندارد.
—————————–
1- موسوعة الامام الحسين، عليهالسلام، ج 23، ص 339.
2- موسوعة الامام الحسين عليهالسلام، ج 10، ص 632.