• معمارى، نقاشى، خطاطى، صنايع ظرف سازی

بديهى است كه اقوام و ملل جهان در آشنايى با هنر و بهره‏ورى از آن تقدّم و تأخر دارند. ايرانيان و روميان، سده‏ها پيش از ظهور اسلام با هنر آشنا شده بودند و هر يك از اين دو قوم، هم زمان با ظهور اسلام، سنتهاى هنرى چند صد ساله داشتند.

عربستان پيش از اسلام، از نظر هنرى به استثناى خط عربى كه بالقوه آمادگى پذيرش زينتهاى هنرى را داشت، و بعدها، از سده سوم تا نهم هجرى، آن زينتها را يافت، از درون‏مايه چندانى برخوردار نبود. شعر و سرود بيشترين هنر عرب بود تا آنكه فتوحات مسلمانان موجب شد تا آن چادرنشينان ناگهان ديده بر كاخهاى باشكوه ايرانيان و كليساها و پرستشگاههاى يونانيان و روميان بگشايند. به همين سبب، هنر صنعتگران ايرانى و يونانى و مصرى و سورى با هم پيوند خورد و زير فرمان اسلام، به شيوه‏هايى مبدل شد كه امروزه هنر اسلامى ناميده مى‏شود.

از پايان سده اول هجرى فرمانروايان مسلمان، در نواحى فتح شده، ساخت مسجدها و كاخهاى با شكوه را آغاز كردند و كوشيدند تا آثار بزرگ‏تر و با شكوه‏ترى از بناهاى دوران پيش از اسلام به‏وجود آورند. اما از اوايل سده دوم هجرى به بعد كه كم‏كم سنتى معين و مشخص در هنر اسلامى به‏وجود آمد و رو به كمال گذارد، هنرمندان ناگزير، ويژگيهاى قومى و ملّى را از بناهايى كه نياز به تجديد مى‏يافتند مى‏گرفتند و همه را بر سنّت هنر اسلامى منطبق مى‏ساختند.

معمارى اسلامى در هيئت و شكل سه نوع بناى عمده به ظهور رسيد: مساجد، مدارس و مقابر يا بقاع متبرك. «مسجد جامع دمشق» كه بين سالهاى 87 تا 96 ق به روزگار «وليد» بر جاى پرستشگاه‏ ژوپيتر (خداى خدايان روم) ساخته شد، در شمار كهن‏ترين بناهاى اسلامى است.

بناى ديگر آغاز عهد اسلامى، كاخ هشام‏ بن عبدالملك (125- 105 ق) است كه «مشتّى‏» (سراى زمستانى) خوانده مى‏شد و در بيابانى در نزديكى اريحا برافراشته گشت. وجود شيرهاى بالدار و برخى ديگر از جانوران افسانه‏اى- كه از ويژگيهاى فلزكارى و پارچه‏بافى عهد ساسانى به‏شمار مى‏آيد- نشانه‏اى آشكار از تأثير هنر ايرانى در آن كاخ با شكوه است.

مسجد جامع قرطبه با مناره‏هاى بلند و ستونهاى متعددش يكى ديگر از نمونه‏هاى زيباى هنر اسلامى در اسپانيا و در جهان اسلام است. اين مسجد امروز به كليسا بدل شده، اما هنوز قداست اسلامى‏اش بر لباس مسيحى‏اش مى‏چربد.

براى عبدالرحمان سوم در نزديكى قرطبه در طول سيزده سال كاخى برافراشته گشت كه «مدينةالزهرا» خوانده شد و اگر چه امروزه رو به ويرانى گذاشته، اما بخشهايى از آن مرمّت شده و محافظت مى‏شود.

قاهره يكى ديگر از كانونهاى تجلى هنر اسلامى به ‏شمار مى‏آيد. البته شهر فسطاط، پايتخت پيشين مصر در كنار رود نيل، همچنان مركز بازرگانى صنايع مصر بود. سخن از هنر اسلامى مصر بدون يادآورى از «سوق القناديل» يا بازار چراغان در فسطاط ناتمام مى‏ماند.

سوق‏القناديل، يكى از مراكز دادوستد اشياى هنرى و صنعتى آن روز جهان اسلام بود. در فسطاط و قاهره، نه تنها ظرفهاى شيشه‏اى سبز شفاف، همچون زمرّد درخشان و شيشه‏هاى سفيد لعاب‏دار و گلدانهاى بلند مِسين دمشقى به چشم داعى اسماعيلى خوش آمده بود، كه پارچه‏هاى دستباف و اطلسهاى موج‏دار و حرير و كتان و مليله‏ دوزيهاى زيباى آن نيز حيرت ناصرخسرو را برانگيخته بود.

سرانجام با هجوم تركان سلجوقى، كه به سال 464 ق به فلسطين رسيدند، سلجوقيان، مصريان را از فلسطين راندند و بيت‏المقدس را تصرف كردند و اين باعث شد تا صليبيان به قصد تصرف دوباره بيت‏المقدس به قلمرو حكومتهاى اسلامى بتازند و در اين نبردها با بسيارى از شگفتيهاى فرهنگ و هنر مشرق زمين آشنا شوند.

دسته‏اى از صليبيان كه به سرزمينهاى خود بازگشتند، گنجينه‏هايى از هنر اسلامى را با خود بردند و اين آثار الهام‏بخش هنرمندان و صنعتگران اروپا شد.

صلاح‏الدين ايوبى، در اواخر سده ششم هجرى، نبرد با صليبيان را آغاز كرد و بيت‏المقدس را آزاد ساخت. در روزگار او، بر تزئينات هنرى مسجدالاقصى افزوده شد. منبرى از چوب سدر، ساخت حلب را آوردند و محرابى ديگر در مسجد ساخته شد و پوشش زرين گنبد تجديد گشت.

با اين همه، وقتى سخن از هنر اسلامى در ميان است، ايران و ايرانى جايگاهى ويژه در رشد و اعتلاى آن دارد. از سده چهارم هجرى تا آغاز سده دهم هجرى كه قيام صوفيان صفوى آغاز شد، ايران مهد هنر و هنرآفرينى در جهان اسلام بود. در حقيقت تشكيل دولت سلجوقى در ايران و بين‏النهرين و آسياى صغير و قفقاز نقطه عطفى در بازگشت دوباره ايرانيان به فعاليت‏هاى هنرى شد.

 در معمارى، نخستين بناى اصيلى كه به دست معماران ايرانى در اوايل سده چهارم هجرى ساخته شد، بناى آرامگاه شاه اسماعيل سامانى در بخارا بود، كه سرمشق براى ساخت ديگر آرامگاههاى باشكوه قرار گرفت. بناى آرامگاهها، كه در كنار مساجد و مدرسه‏ها نوع سومى از معمارى اسلامى به‏شمار مى‏رود، از حدود سال 390 ق تا پايان سده نهم هجرى رواج داشت. اين بناها در آغاز بيشتر ساده بود، مانند بناى آرامگاه قابوس و شمگير در گنبد قابوس (به سال 397 ق) كه بعدها نماى خارجى آن تزيين يافت. كم‏كم آرامگاههايى ايجاد شد كه به نقشهاى مفصّل كاشى معرّق مزيّن شد و بيشتر به دوره تيموريان تعلق دارد، مانند مزار خواجه عبداللَّه انصارى در نزديكى هرات كه به سال 832 ق بنا شده است.

در مسجدسازى، ايرانيان مسلمان ابتدا از همان شيوه مسجدسازى با ستون- كه در جهان عرب معمول بود- پيروى كردند؛ اما چندى نگذشت كه پايه‏هاى آجرى را جانشين ستونهاى سنگى ساختند و طاقهاى قوس‏دار گوناگونى را ابداع كردند كه با آجر بسته مى‏شد.

شيوه خاص مسجدسازى ايرانى نيز با استفاده از ايوان و رواق، از خانه ايرانى به مسجد، و از آن به بناى مدارس رسمى، كه از نيمه دوم سده پنجم هجرى براى طالبان علوم ساخته مى‏شد، راه يافت. سلجوقيان ايران، اصفهان را كه از مدتها پيش از ايشان كانون صنعت و هنر بود پايتخت خود قرار دادند. هنوز بناى مسجد جامع سلجوقى اصفهان پا برجاست؛ اگر چه از كاخ شاهان آن سلسله و ميدان بزرگ مقابل آن خبرى نيست.

مسجد جامع اصفهان يا مسجدى كه به سال 530 ق در زواره ساخته شد و هنوز بر جاى مانده، بايد نخستين مسجد تاريخ‏دارى باشد كه در آن، از معمارى چهار ايوانى استفاده شده است. در دوره‏ سلجوقى، آجر در زينت بخشيدن به بناها نقش اساسى داشت؛ در همين دوره كم‏كم حواشى نما و متن داخل آن را با كاشى زينت بخشيدند.

 اين طرح كلى بناى مسجد، مشتمل بر چهار ايوان به اضافه نمازخانه گنبددار، از عهد سلجوقيان به بعد در ساختن تمامى مساجد ايرانى به كار رفت.

زينت‏كارى با گچ و گچ‏برى از اواخر سده پنجم هجرى متداول شد كه گاهى همان نقشهاى حاصل از آجركارى تزئينى را تكرار مى‏كرد و گاهى نقوش گياهى و اسليمى‏هايى‏ به‏وجود مى‏آورد كه با شكل اصلى بنا پيوندى نداشت. كاشى معرّق هم در حوالى سال 494 ق به ظهور رسيد. در آغاز به رنگ‏هاى فيروزه‏اى و لاجوردى محدود بود، اما بعدها رنگ‏هاى سورمه‏اى، سفيد، سياه، ارغوانى و زرد هم بر آن افزوده شد.

هنر عصر سلجوقى به بناى مساجد و كاشى‏كارى آنها منحصر نبود. ساختن ظروف سفالين زيبا، بخش ديگرى از هنر آن دوره به شمار مى‏آمد و ممتازترين نمونه‏هاى آن، در دوران سلجوقيان تا سده هفتم هجرى در رى و كاشان پديد آمد. كاسه‏ها، كوزه‏ها و گلدانهاى مزيّن به آب طلا و رنگهاى ديگر يا داراى پوششى از لعاب سياه و فيروزه‏اى و آبى كم رنگ از آن جمله‏اند. برخى از آنها با هفت رنگ زينت مى‏يافت.

پس از استيلاى مغول هنرمندان به ظروف چينى دوره‏هاى يوآن و مينگ، كه به رنگهاى سفيد و آبى ساخته مى‏شد، تمايل نشان دادند. هنرمندان ايرانىِ عصر سلجوقى افزون بر سفال، روى ابريشم و پارچه‏هاى زربافت و قطعات فلز نيز كار مى‏كردند. در عهد سلجوقيان كار روى طلا چندان معمول نبود، اما كنده‏كاريهاى زيبايى بر روى برنج، مس و نقره از آن عصر بر جاى مانده است.

در عهد چيرگى مغولان، هنرهاى دستى در ايران اندك اندك رو به انحطاط گذارد، اما با اين حال از دوره تيمورى شاهكارهايى از فلزكارى به دست آمده است؛ همچنين فولادهاى دوره صفويه، به‏ويژه انواع مشبك آن، بى‏نظير است. در همين هنگام در ايران هنر ظريف و زيباى ديگرى آغاز شد و آن آراستن نسخه‏هاى خطى به مينياتورهاى زيبا و مجالس دلربا بود كه اندك اندك رونق گرفت.

خطاطى بايد دنباله فن قرآن‏نويسى در صدر اسلام باشد. بسيارى از برگزيده‏ترين خطاطان، ايرانى بودند و در ميان انواع شيوه‏هاى خطاطى دو شكل عمده آن، يعنى نستعليق و شكسته، از نوآوريهاى ايرانيان بود.

از سده ششم هجرى، كه سلطان علاءالدين كيقباد سلجوقى حكومت خود را در آسياى صغير استوار ساخت، چون خود او هم خطاط بود و هم نقاش و هم درودگر (نجار)، پايتخت خود، قونيه را به كانون هنرمندان و دانشمندان بدل ساخت. در حقيقت بايد گفت، اگر چه حكومت تركان آسياى صغير از سده پنجم هجرى از زير فرمان سلجوقيان خراسان و عراق بيرون رفت و مستقل شد، اما هنر و معمارى آنان همچنان وابسته به هنر و معمارى ايرانى بود. در هجوم مغولان به ايران بى‏آنكه خود بخواهند يا بدانند با متوارى ساختن هنرمندان ايرانى به آسياى صغير، باعث راه‏يافتن اين سنت هنرى به آن سرزمين گرديدند.

پهناورى جغرافيايى جهان اسلام و تعدد و تنوع حكومتهاى درونش، اين ويژگى را به آن بخشيده بود كه هرگاه، بنابر حوادث، در يكى از بخشهاى آن موجبات افول هنر فراهم مى‏آمد، در بخشى ديگر اسباب پيشرفت آن حاصل مى‏گشت. هم زمان با هجوم وحشيانه مغولان به ايران، در مصر سلطان بيبرس از هنرمندان و جنگاوران حمايت مى‏كرد. در دژى، كه به فرمان بيبرس بر روى تپه‏اى بلند در كنار آن بارو ساخته بودند، سنگهاى اهرام باستانى جيزه به كار رفته بود.

در همين روزگار شيشه‏گرانى كه شاهكارهايشان را صليبيان مى‏پسنديدند و مى‏خريدند، در حلب و دمشق مستقر بودند و ظرفهاى شيشه‏اى خود را با آب طلا و لعاب برّاق به رنگهاى زرد و سرخ و سبز و آبى مى‏آراستند. هنر جلدسازى اسلامى هم در شكلهاى هندسى و بر روى چرمهاى جلد كتابها، هنرمندان مصر و شمال افريقا را به سوى خود مى‏كشيد و اين درست زمانى بود كه كم‏كم خط كوفى از داخل اين نسخه‏هاى خطى رخت بربسته و جايش را به خط نسخ كه از انحناهاى بيشترى برخوردار است، داده بود.

غازان خان، هفتمين ايلخان مغول (703- 694 ق) پايتخت خود، تبريز را به كانون دانش و هنر اسلامى مبدل ساخت. او كه رسماً مسلمان شده بود، در جنوب تبريز شهرى نو بنا كرد و در آنجا مدرسه‏هاى دينى و كتابخانه و بيمارستان و يك كاخ ساخت. وزيرش، رشيدالدين فضل‏اللَّه همدانى هم كه از فرهيختگان زمان خود بود، در جانب شرقى تبريز مجموعه‏اى به نام رَبع‏رشيدى، مشتمل بر بناهاى فرهنگى و خانه‏هاى متعدد براى طالبان علوم، نقاشان، خطاطان و مينياتورسازان بناكرد.

از كهن‏ترين مينياتورهاى موجود ايرانى تصويرهايى است كه براى كتاب منافع‏الحيوان ساخته‏اند و آن كتاب در سال 699 ق و به فرمان ايلخان مغول در مراغه رونويسى شده است. در ميان مينياتورهاى اين كتاب و نيز تصويرهاى يك نسخه نفيس از شاهنامه فردوسى، كه به سال 720 ق در تبريز نسخه‏بردارى شده، تأثير هنر چينى را در نقاشى ايران اسلامى آشكارا مى‏توان ديد.

سفالگرى ايرانى هم مانند نقاشى مينياتور از هنر سفالگرى چينى تأثير پذيرفت و سفالگران به جاى آنكه همان شيوه سلجوقى را ادامه دهند، اقدام به ايجاد طرحهاى آزاد و پرانحنا كردند. رنگهاى مورد استفاده كم‏جان و رقيق و شامل سياه، خاكسترى، فيروزه‏اى، ارغوانى و آبى است كه به‏ويژه در كاشيهاى ديوارى بسيار زيبا و دلربا مى‏نمايد.

تلاش فرهيختگان ايرانى و اسلامى، در ايجاد اين روح مدنى در مغول‏زادگان عصر ايلخانى، تازه به بار نشسته بود كه اين حكومت گرفتار مخالفتهاى درونى و داخلى شد و از هم پاشيد. پس از آنان تيمور لنگ بر ايران مسلط شد؛ حملات وحشيانه او، هيچ كدام از سرزمينهاى ايران، هند، سوريه، مصر و آسياى صغير را بى‏بهره نگذاشت اما فرزندان و نوادگان تيمور، به‏ويژه شاهرخ و بايسنقر و الغ‏بيگ و سلطان حسين بايقرا و آن تيره از فرزندزادگان تيمور، كه با نام «گوركانيان هند» يا «حكومت مغولى كبير هند» معروف شدند، باعث ايجاد آثار هنرى فراوان در زمينه‏هاى گوناگونى شدند كه به آن خواهيم پرداخت.

در پايان سده پانزدهم ميلادى اندلس از دست مسلمانان خارج شد. با اين همه، آن مركز كوچك حكومت اسلامى، در سالهاى پايانى حياتش به هنرهاى بسيار زيبا آراسته بود. «قصر الحمراء» (كاخ سرخ) يكى از بناهاى باشكوه آن دوره است. هنگامى‏كه محمدبن احمر، نخستين امير دودمان بنى‏نصر، به سال (634 ق/ 1236 م) غرناطه را گشود، كاخ خود را بر روى بخشى از يك كوه بلند و پر صخره بنا كرد و از آن پس، هريك از اميران آن دودمان بخشهايى را بر كاخ اصلى افزودند. از آن ميان، «محمد پنجم» در سده هشتم هجرى الحمراء را به صورت زيبايى درآورد كه امروز برجاى است.

تقريباً در همان زمان كه كاخ‏الحمراء ساخته مى‏شد، در قاهره «مدرسه سلطان حسن» بنا گرديد، البته با معمارى كاملًا متفاوت. آن سوى مدرسه سلطان حسن، كه رو به قبله دارد، به آرامگاه سلطان متصل است و از بناى مكعب شكل ‏يافته و گنبد آن اقتباسى از گنبدهاى بيزانسى است.

زيبايى كاخهاى اسلامى در معماران مسيحى اسپانيا، اثرى شگرف داشت. شاهان مسيحى در شهرهاى گشوده شده اسپانيا، صنعتگران مسلمان را به ساختن بنا به شيوه اسلامى مى‏گماشتند و چون با خانه‏هاى حياطدار مسلمانان خو گرفتند، اين شيوه را به آمريكا بردند.

در ايران عهد تيموريان نيز، همان گونه كه اشاره شد، با وجود غارت و مردم‏كشى تيمور، هنر راه بالندگى را در پيش گرفت. فرزند تيمور، شاهرخ، پايتخت را از سمرقند به هرات برد و به ترميم ويرانيهايى كه به دست پدرش پديد آمده بود، پرداخت. همسر شاهرخ، گوهرشاد، در كنار آرامگاه امام رضا عليه السلام، مسجدى به نام خودش بنا كرد. در روزگار فرمانروايى شاهرخ و ديگر شاهان پس از او، هنر موزاييك‏سازى با كاشيهاى ريز لعابى رنگين در بناهايى كه در مشهد و اصفهان ساخته شد، به اوج خود رسيد. همچنين عهد تيموريان، به‏ويژه دوران شاهرخ و بايسنقر، عصر طلايى هنر تهيه كتابهاى خطى نفيس بود. هنر جلدسازى، خطاطى، صحافى و تصويرگرى اين دوره هرگز در دوره‏هاى بعد مانندى نيافت. نگارگران در مينياتورسازى شيوه‏اى را ابداع كردند كه «مكتب هرات» خوانده شد.

مينياتور به سبك و شيوه هرات با آنچه در مكتب بغداد و شيراز پديد مى‏آمد، كاملًا متفاوت بود.

مينياتورهاى سبك بغدادى و شيرازى در سده هشتم و نهم هجرى بيشتر تحت تأثير هنر چينى عهد ايلخانى قرار داشت. مكتب هرات پس از شاهرخ نيز ادامه يافت. بايسنقر ميرزا، فرزند شاهرخ، كه اميرى هنردوست و آرام‏خو بود، چهل تن از بهترين نقاشان و نگارگران ايران را در هرات گردآورد تا براى نسخه‏هاى خطى كتابخانه او مينياتور بسازند. مشهورترين اثرى كه در پى اين دل‏بستگى او به هنر مينياتور به‏وجود آمد، شاهنامه معروف بايسنقرى است كه در 833 ق كار نگارگرى آن به پايان آمد.

هنرمندان شيرازى در روزگار فرمانروايى تركمانان «قراقوينلو» و «آق قوينلو» به شيوه‏اى نو دست يافته بودند كه به شيوه «تركمان» معروف شد.

در اواسط سده نهم هجرى كودكى ديده به جهان گشود كه بهزاد نام گرفت و چون بالنده گشت در دربار سلطان حسين بايقرا در هرات به كار پرداخت و چيزى نگذشت كه نامش در نقاشى ايرانى جاودانه شد. كمال‏الدين بهزاد، شيوه‏اى نو در پيش گرفت و در آن به وصف جزئيات واقعى زندگى روزانه پرداخت. بهترين و گوياترين اين گونه مينياتورها در آغاز سده دهم هجرى و در عهدشاه تهماسب صفوى در تبريز و قزوين و مشهد پرداخته شد و آراسته‏ترين شيوه رنگ‏آميزى را با نمودهاى گويايى از زندگى روزانه مردم ايران، در خود گرد آورد.

قلمرو فرمانروايى تركان عثمانى در آسياى صغير نيز يكى ديگر از مظاهر بروز هنرهاى اسلامى بود. تأثير «اياصوفيه»، كه در آغاز كليسا بود و سپس مسجد شد، در روحيه آنان به درجه‏اى بود كه بازتابهايى از معمارى آن در بسيارى از مسجدهاى ساخته شده از پايان سده نهم هجرى به بعد، در شهر قسطنطنيه يا ديگر نقاط امپراتورى عثمانى، باقى و مشهود است. يكى از بزرگ‏ترين و با عظمت‏ترين آنها، «مسجد سلطان احمد اول» است، كه به سال 1609 تا 1616 م ساخته شد، «مسجد سليمانيه»، كه به فرمان «سلطان سليمان قانونى» و با معمارى و طراحى «سنان پاشا» ساخته شد، يكى ديگر از نمونه‏هاى معمارى اسلامى است. سنان پاشا كه به سال 968 ق بناى مسجد سليمانيه را به پايان برد، مسجد ديگرى را به نام «رستم پاشا» برپا كرد. كاخى را كه سلطان‏ محمد فاتح ساختن آن را آغاز كرده بود، در عهد سليمان قانونى به اندازه شهرى كوچك بود كه چهار حياط بزرگ و چند دروازه داشت.

اين امر مسلم است كه صنعت قالى‏بافى از سده پنجم پيش از ميلاد در خاور نزديك، به‏ويژه ايران، معمول بوده است. نشت كردن آب، به درون مقبره يكى از فرمانروايان سده پنجم پيش از ميلاد در سيبرى جنوبى در محلى به نام پازيريك و تبديل آن به يخى جاودانى، يك قاليچه پشمين را به گونه‏اى معجزه‏آسا براى ما محفوظ نگاه داشته است. اين فرش به نام جايى كه در آنجا يافته شده به «قالى پازيريك» مشهور شده است.

با اين همه، بافت انواع قالى به تعداد زياد و با روشى پيوسته از سده هفتم هجرى رواج داشته است و مجموعه كاملى از آنها در مساجد بزرگ سلجوقى در قونيّه و شهرهاى ديگر به دست آمده است. دگرگونى در قالى‏بافى ايران هنگامى رخ داد كه قالى‏بافان دربار صفوى، همان تركيب كلى تذهيب كارى نسخه‏هاى خطى را به كار بردند. رنگ‏آميزى قاليها از همان هنگام و با ايجاد تضادى چشم‏نواز ميان ترنج و نقشهاى زمينه و حاشيه غنى‏تر شد. در دوره صفويه نفيس‏ترين فرشهاى ايرانى براى اهدا به مساجد و مقابر و اماكن متبركه بافته شد. يكى از آنها كه هنوز باقى است، فرشى است كه براى آرامگاه شيخ صفى بافته شده بود. اين فرش يا طرح آن، كار مقصود كاشانى است كه در سال 946 ق بافت آن به پايان رسيد و اكنون در گنجينه لندن است.

فرشهاى عصر صفوى بيشتر از پشم بافته مى‏شد، اما در زمان شاه عباس بزرگ گهگاه فرشهاى ابريشمى و گاه با نخهاى زرين و سيمين نيز تهيه مى‏شد. ناحيه قفقاز برخى از نقشهاى قالى ايران را به وام گرفت و آنها را با شيوه‏اى كه در آن شكلهاى گل و بوته همراه با جانوران طراحى شده بود، به كار برد. پارچه‏هاى ابريشمى و زربفت ايرانى عصر صفوى نيز در ميان اروپاييان خواهان داشت و زمينه‏هاى آن را بيشتر گل و بته و گاه صورت جانوران يا آدميان پُر مى‏كرد.

در ميان شاهان صفوى شاه عباس بزرگ از ديگران ممتاز بود. او پادشاهى هنردوست و هنرپرور بود و در حقيقت، اصفهان ساخته و پرداخته اوست. ميدانها، مسجدها، كاخها، بازارها و باغهايى كه او در اصفهانِ نو (در جنوب غربى اصفهان كهنه) برپا داشت، از اصفهان «نصف جهان» ساخت. در زمان شاه عباس براى معمارى شهرى و عمومى، نقشه منطقى تهيه شد، بدين‏گونه كه ميدان بزرگى به نام ميدان «نقش جهان» ايجاد شد و سپس در وسط هر يك از چهار ضلع آن، بنايى بزرگ برپا گرديد؛ به گونه‏اى كه طرح كلى آن بازتابى از يك ساختمان چهار ايوانى بسيار بزرگ بود كه در معمارى ايرانى از دوره باستان به اين سو سابقه داشت. چهار بناى عمده آن عبارت بود از: مسجد شاه، مسجد شيخ‏ لطف‏اللَّه، سر در بازار قيصريه، و عمارت عالى‏قاپو. ميدان شاه در قلب شهر به درازاى بيش از پانصد متر، هم بازار بود و هم ميدان چوگان‏بازى و تيراندازى با كمان. اطراف ميدان را يك بناى دو طبقه مى‏پوشانيد. طبقه زيرين آن، دكانهايى بود كه فلزكاران، كنده‏كاران و پيشه‏وران در آن به آفرينشهاى هنرى خود مى‏پرداختند. در جانب شرقى ميدان، مسجد معروف و زيباى شيخ‏لطف‏اللَّه ساخته شد (1012 ق/ 1603 م)؛ البته مسجد شاه اصفهان از مسجد شيخ‏لطف‏اللَّه بزرگ‏تر است و حياطى در وسط دارد و شكوه آن چشم‏گير است. در جانب غربى ميدان شاه، كاخ عالى‏قاپو در شش طبقه ساخته شده و در طبقه چهارم آن يك ايوان پر ستون براى نشستن شاه و ديدن بازيها و جشنها فراهم آمده است. شاه‏عباس در مركز شهر خيابانى عريض و دلگشا به نام چهارباغ با چندين رده درخت چنار احداث كرد كه پايان آن به سى‏وسه پل يا پل اللَّه‏ورديخان مى‏پيوست.

شايد جَنْسِن حق دارد كه اوايل سده يازدهم هجرى/ نيمه اول سده هفدهم ميلادى را آخرين مرحله شكوفايى نبوغ اسلامى در جهان معمارى به‏شمار آورده است؛ زيرا در آن برهه از زمان بود كه سه شاهكار هنرى در سه گوشه جهان اسلام رخ نمود: مجموعه بناهاى ميدان شاه اصفهان در ايران، بناى آرامگاه «ارجمند بانو بيگم» يا تاج محل در هند، و مسجد سلطان احمد اول در عثمانى.

 در اصفهان عصر شاه عباس، نقاشيهاى يك يا دو تن از نقاشان برجسته رواج فراوان داشت و مورد پسند عموم قرار گرفت؛ آقا رضا و سپس رضا عباسى كه در عين حال پيشوايان آن شيوه هنرى شناخته شدند. نامدارترين هنرمند اين سبك، رضا عباسى بود كه به دربار شاه عباس تعلق داشت و كارهاى او به سرعت سرمشق هنرمندان معاصر او شد. يك هنرمند نامى ديگر در ربع اوّل سده يازدهم هجرى «معين مصوّر» بود كه به‏ويژه نقاشيهاى او در موضوعهاى افسانه‏اى و تاريخى شهرتى به هم رسانده بود.

در هند تحت توجهات «بابرميرزا» ى هنردوست، نواده تيمور، برخى از آثار مكتب هرات، به‏ويژه كارهاى بهزاد گردآورى شد. فرزندش همايون، كه عشق پدر به هنر را به ارث برده بود، پس از يك زندگى يك ساله در ايران به هنگام بازگشت گروهى از هنرمندان را با خود به هند برد و موجب نفوذ دوباره فرهنگ و هنر ايرانى در هند شد.

در واقع، شيوه گوركانى هند در نقاشى، از دل همين آميزه نگارگرى ايرانى و هندى بيرون آمد و مير سيّدعلى تبريزى و عبدالصمد شيرازى پايه‏گذاران مكتب گوركانى هند شدند. تهيه يك رونويس از داستان اميرحمزه با كارهاى ميرسيّدعلى و پنجاه هنرمند هندى تا روزگار پادشاهى اكبر، فرزند همايون، به درازا كشيد.

اكبر كه بزرگ‏ترين پادشاه گوركانى هند است، به معمارى دلبستگى فراوان داشت. او در آگره و «فتحپور سيكرى» گنبدها و قبّه‏ها و كاخها برآورد. مسجد بزرگ فتحپور آميخته‏اى از معمارى ايرانى و هندى بود. او به سال 1014 ق درگذشت و فرزندش، جهانگير، بر تخت نشست. او نيز به نقاشى و مينياتور علاقه‏اى فراوان نشان مى‏داد. از اين‏رو، رونق هنر نقاشى در هند ادامه يافت و چون در 1038 ق شهاب‏الدين فرزند جهانگير ملقب به «شاه جهان» بر تخت شاهى نشست، نقاشى هند پيشرفت فراوانى كرده بود. با اين همه، او به معمارى بيشتر گرايش نشان مى‏داد. به دستور وى بناى زيبا و مجلّل «تاج محل» به‏عنوان آرامگاه همسرش، «ارجمند بانوبيگم» ساخته شد. سبك اين بنا متأثّر از معمارى ايرانى عهد تيمور است، اين آرامگاه را اگرچه شاه جهان براى همسرش ساخت، اما خود او نيز در كنار همسر خُفت.

ايران در پايان عصر صفوى و هند در پايان عهد گوركانى، هر دو گرفتار جنگها و اختلافات داخلى شدند و نادر شاه افشار، به دوران احتضار طولانى اين دو امپراتورى پايان بخشيد. در آن ايام امپراتورى عثمانى از آرامشى نسبى بهره‏داشت و سلطان احمد شيفته جشن و سرور بود، به همين سبب، مينياتورها و مجالسى از هنرمندان روزگار او، مانند لِوْنى‏ بر جاى مانده و از صد متجاوز است.

با ورود صنعت چاپ به استانبول به سال (1140 ق/ 1727 م) دوران رونويسى كردن و مصور ساختن نسخه‏ها و كتابها به سر آمد و به همان نسبت كه معمارى عثمانى از پايان عهد سلطان احمد سوم زير تأثير معمارى اروپا، داراى كلاه‏فرنگى شد و ديگر هنرهاى اسلامى، مانند نقاشى، سفالگرى و كاشى‏سازى، آن رونق و رواج سده دهم هجرى خود را از دست داد؛ هر چند كه يكباره نَمُرد و هنرهايى چون گوهرگرى، زرى‏بافى و سوزن‏دوزى توانست تا اواسط سده هجدهم ميلادى به حيات خود ادامه دهد.

ايران عهد قاجاريه اگرچه مى‏كوشيد تا جايگاه هنرى عصر صفوى را براى خود محفوظ دارد، اما چندان موفق نبود. با اينكه بسيارى از شاخه‏هاى هنرى دوره قاجاريه رو به افول گذارد، اما هنر خوشنويسى در سه بخش نستعليق، شكسته نستعليق و نسخ به اوج خود رسيد. همچنين گل و مرغ‏سازى و به‏ويژه آثار لاكى، بسيار پيشرفت كرد و تنها در اين دوره است كه نقاشى مستقل از كتاب و به صورت مكتبى ايرانى شكل گرفت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا