• حسد

«حسد» در لغت به معنی بدخواهی است و یک صفت اخلاقی بد محسوب می‌شود. همان‌طور که امام علی‌علیه‌السلام در توصیف آن فرموده‌اند:

«حسد؛ خوی فرومایگان است.» (1)

حسد؛ احساس اندوه، ناراحتی و ناخوشایندی نسبت به نعمت‌ها، امکانات، پیشرفت‌ها و خوبی‌های دیگران و آرزو و تلاش برای از دست رفتن و نابودی این خوشی‌ها و امکانات است.

البته بايد دانست كه حسد با غبطه و منافسه تفاوت دارد. غبطه و منافسه بدين معناست كه شخص نمى‏خواهد نعمت‏هايى كه خداوند به ديگران داده، از ميان برود، بلكه دوست دارد همان نعمت‏ها را او نيز داشته باشد. بنابراين حسد از صفت‏هاى رذيله است، اما غبطه و منافسه نه ‏تنها مذموم و ناپسند نيست، بلكه در برخى موارد ممدوح نيز هست.

از نشانه‌های حسود این است که:

فرد حسود؛ حاضر است از محسود (فردی که به او حسادت می‌شود) نعمت‌ها گرفته شود، حتی اگر به این خاطر، خودش هم نعمت‌هایش را از دست بدهد!

در طول تاریخ یکی از علت‌های مبارزه با اهل حق و اولیاء و انبیاء، حسد بوده است. شخص حسود در واقع با خداوند متعال به خاطر اعطا و تدبیرش در جنگ است و راضی به کار خدا نیست.

یکی از عمده‌ترین عوامل تخریب و فساد در جهان، تخریب و فسادی است که از ناحیه افراد حسود نشأت می‌گیرد و بدون شک ارتکاب هر گناهی برای تأمین یکی از خواسته‌های نفسانی است.

قرآن؛ حسادت را عامل نخستین قتلی که در روی کره زمین رخ داده است، معرفی کرده و در سوره مائده، آیه 27 می‌فرماید:

«وَ اتْلُ عَلَيهِمْ نَبَأَ ابْنىْ ءَادَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ لَمْ يُتَقَبَّلْ مِنَ الاْخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ * و داستان دو فرزند آدم را بحقّ بر آن‌ها بخوان: هنگامى كه هر كدام، كارى براى تقرّب (به پروردگار) انجام دادند امّا از يكى پذيرفته شد، و از ديگرى پذيرفته نشد (برادرى كه عملش مردود شده بود، به برادر ديگر) گفت: به خدا سوگند تو را خواهم كشت! (برادر ديگر) گفت: خدا، تنها از پرهيزگاران مى‏پذيرد!»

در زمان حضرت آدم مراسم قربانی وجود داشته و هابیل و قابیل که فرزندان حضرت آدم بودند، به دستور پدرشان عبادت قربانی را انجام دادند، ولی تنها، قربانی هابیل پذیرفته شد و برادر دیگر که قربانی‌اش پذیرفته نشده بود، به شدت خشمگین شد و آتش حسادت به برادرش هابیل در دل او شعله کشید و سرانجام، او را به قتل رسانید.

داستان دیگر در تاریخ در مورد یوسف پیامبر (ع) است. آنجا که برادران او به خاطر حسادت به یوسف، تصمیم به قتل او گرفتند و در نهایت او را در چاه انداختند.

در سوره یوسف، آیات 8 و 9 می‌خوانیم:

«إِذْ قَالُواْ لَيُوسُفُ وَ أَخُوهُ أَحَبُّ إِلىَ أَبِينَا مِنَّا وَ نَحنُ عُصْبَةٌ إِنَّ أَبَانَا لَفِى ضَلَالٍ مُّبِينٍ * اقْتُلُواْ يُوسُفَ أَوِ اطْرَحُوهُ أَرْضًا يَخْلُ لَكُمْ وَجْهُ أَبِيكُمْ وَ تَكُونُواْ مِن بَعْدِهِ قَوْمًا صَالِحِينَ * هنگامى كه (برادران) گفتند: يوسف و برادرش [بنيامين‏] نزد پدر، از ما محبوب‌ترند در حالى كه ما گروه نيرومندى هستيم! مسلّماً پدر ما، در گمراهى آشكارى است! * يوسف را بكشيد يا او را به سرزمين دور دستى بيفكنيد تا توجه پدر، فقط به شما باشد و بعد از آن، (از گناه خود توبه مى‏كنيد و) افراد صالحى خواهيد بود!»

دو نفر از پسران حضرت يعقوب، (يوسف و بنيامين) از يك مادر و بقيه از مادرى ديگر بودند. علاقه پدر به يوسف، به دليل خردسال بودن يا به دليل كمالاتى كه داشت، موجب حسادت برادران شده بود. آن‌ها علاوه بر حسادت، دچار غرور و تكبّر شده و در اثر اين غرور و حسد، پدر را متّهم به اشتباه و انحراف در مهرورزى به فرزندان مى‏كنند. (2)

  • روش‌های دوری از حسودان

برای ایمنی از شرّ حسودان، اولین راه، استعاذه و پناه بردن به خداست.

خداوند در سورۀ فلق حسد را از بدترین و زشت‌ترین صفات برشمرده و دستور داده که از شر شخص حسود به خدا پناه ببرید:

«وَ مِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ * و از شرّ هر حسودى هنگامى كه حسد مى‏ورزد!»

دعاهای مخصوصی نیز در زمینه ایمن شدن از شرّ حاسدان وارد شده است.

انسان می‌تواند با حفظ اسرار و رازهای زندگی خود از بسیاری شرها از جمله شرّ حسودان در امان بماند. از این رو بایستی از تحریک حس حسادت در دیگران اجتناب کرد.

  • آثار سوء حسد

حسد آثار سوئى دارد كه برخى از آنها را به‏اختصار بيان مى‏نماييم‏:

  1. از بين بردن آرامش: چنان‏كه بيمارى جسمى آرامش آدمى را مى‏ربايد، حسادت نيز به همين‏سان زندگى را بر انسان تلخ مى‏كند. اميرالمؤمنين عليه السلام مى‏فرمايد:

«سه چيز است كه دارنده آن از زندگى شيرين بى‏بهره است: كينه، حسد و بدخلقى». (3)

  1. تحليل رفتن بدن و نابود كردن آن: بر پايه بسيارى از روايات، حسد سلامت بدنى انسان را از ميان مى‏برد و بدن را تضعيف مى‏كند. در روايتى از امام على عليه السلام آمده است:

«قلب‏هايتان را از حسد پاك كنيد كه حسد بدن را مى‏خورد و مى‏سوزاند. چنان‏كه زنگار، آهن را مى‏خورد و نابود مى‏كند، حسد نيز بدن را مى‏خورد و از ميان مى‏برد». (4)

  1. از بين بردن ارزش اعمال نيكو: اميرالمؤمنين عليه السلام مى‏فرمايد:

«حسد رفتارهاى نيكوى انسان را مى‏خورد و از ميان مى‏برد، چنان‏كه آتش هيزم را مى‏خورد و نابود مى‏كند». (5)

  1. نابود كردن دين و ايمان: امام‏صادق عليه السلام مى‏فرمايد:

«حسد و خودبينى و فخر فروشى، آفت دين هستند».

خلاصه آنكه حسد همان‏گونه كه اميرالمؤمنين عليه السلام مى‏فرمايد:

«درختى است كه ميوه‏اى جز بدبختى دنيا و آخرت ندارد». (6) از اين رو بر هر مؤمنى است كه براى پاك كردن قلب خود از اين صفت بكوشد.

بنابراین می­توان آثار حسادت را به طور خلاصه اینگونه بیان کرد:

– حسود دائماً ناراحت است و این سبب بیماری جسمی و روحی او می‌شود.

– حسد ریشه ایمان را خورده و انسان را نابود می‌کند.

– حسد حجاب ضخیمی در برابر معرفت و شناخت حقایق است.

– فرد حسود به همه مردم حتی نزدیکانش حسادت می‌کند و این امر باعث از دست دادن دوستانش می‌شود.

– حسود هرگز به سیادت و بزرگی نمی‌رسد.

– حسود بسیار حسرت و اندوه دارد و گناهانش پیوسته افزوده می‌شود.

——-

1- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص 299.

2- تفسير نور، ج ‏6، ص 35.

3- غررالحكم و دررالكلم، ص 299‏

4- همان، ص 301

5- الكافى، ج 2، ص 307

3- الكافي (ط – دارالحديث)، ج ‏3، ص 749.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا