- همسر دادن
از اخلاق نیک پدر و مادر این است که به فکر تأهل فرزند جوان خود باشند. احتیاجات روانی، به اندازه نیازمندیهای بدنی برای انسان ضروری و دارای اهمیت است، چنانکه پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآله برای تأمین احتیاجات روانی فرزند، به لزوم ازدواج آنها توجه داشتند و حق فرزند اعم از پسر و دختر میدانستند که با کمک والدین همسر انتخاب کنند، این از وظایف سنگین پدر و مادر است. پیامبر صلیاللهعلیهوآله ازدواج فرزند را از حقوق مسلم پدر میدانند و در این باره میفرمایند:
«از جمله حقوق فرزند بر پدر چند چیز است، یکی اینکه، هنگامی که او بالغ شد، برایش همسر برگزیند.» (1)
بنابراین والدین باید توجه داشته باشند، در صورتیکه فرزندشان نیاز به ازدواج داشته باشد، او را به دقت راهنمایی کنند و اگر به خاطر سهلانگاری در این امر، فرزندشان به گناه بیفتد، مسئولیت آن بر عهده پدر و مادرش است. رسولاللّهصلیاللهعلیهوآله در این باره میفرمایند:
«کسی که فرزندش به حدّ رشد برسد و امکانات تزویج او را داشته باشد و اقدام نکند، در نتیجه فرزند او مرتکب گناه شود، این گناه برای هر دو نوشته میشود.» (2)
پس در صورت داشتن شرایط نسبی، به تعویق انداختن ازدواج جایز نیست، خصوصاً اینکه دین اسلام اصرار دارد، پسر و دختر در همان سنینی که برای ازدواج آمادهاند ازدواج نمایند.
بنابراین پدر و مادر بایستی در تأمین آتیهشان فرزندشان کوشا باشند، تا بتوانند شرایطی نسبی در حد متوسط را برای دختران و پسران خود مهیا کنند و در این زمینه حامی و یاور جوان خود باشند. چون این وظیفه سنگین بر عهده والدین است، تا با ازدواج به موقع فرزندشان او را از انحرافهای اخلاقی و بعضاً جسمی مصون دارند و جامعهای سالم و پربار به وجود آورند.
البته در صورتیکه امکان ازدواج برای دختر نوجوان و پسر جوان مهیا نباشد، باید تقوی پیشه کنند، تا زمان مناسب آن فرارسد.
————————–
1- بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج 71، ص 80.
2- تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب، ج 9، ص 287.