• قضاوت و دادرسى و قوانين جزا در اسلام‏

درست است كه تربيت صحيح و زنده بودن روح ايمان و اصول اخلاق انسانى در يك اجتماع جلوى بسيارى از تجاوزها و تبهكارى‏ها را مى‏گيرد، ولى با اين حال برقرار ساختن عدالت اجتماعى و تحكيم آن در جوامع انسانى بدون حمايت‏ «يك دستگاه نيرومند و عدالت‏گر قضايى» امكان‏پذير نيست، چرا كه در هر محيطى افراد گردنكش و طغيانگرى وجود دارند كه شرارت آنها به قدرى است كه شعاع نيرومند ايمان و اخلاق براى روشن ساختن روح و فكر تاريك آنها به تنهايى كافى نبود.

و جز در برابر يك دستگاه قضايى عادل و مقتدر سر فرود نمى‏آورند.

به همين دليل اسلام تنها به توصيه‏هاى اخلاقى و تربيت‏هاى معنوى، در پياده كردن برنامه عدالت اجتماعى خود قناعت نكرده و تشكيلات قضايى نيرومندى را در پشت سر همه دستورات خود پيش بينى كرده است.

در مورد شخص قاضى بيش از همه چيز به دو موضوع اهميّت داده، «علم و دانش و آشنايى به تمام رموز و جزئيّات احكام الهى» و ديگرى، «عدالت» و «درستكارى و امانتداری» است.

در مسأله‏ «مساوات» و برابرى كامل همه طبقات در برابر «دادگاه» تا آن‏جا پيش رفته كه به قاضى توصيه مى‏كند، حتّى در سخن گفتن و تعارفات عادى و معمولى، نگاه كردن به طرفين دعوا و همچنين در نشستن يا ايستادن آنها عدالت و مساوات را رعايت كند و طرفين دعوا هر كه باشند و هر قدر مقام اجتماعى آنها متفاوت باشد، بايد بدون كوچكترين امتياز و تفاوت در برابر دادگاه قرار گيرند.

در كلمات پيشوايان اسلام قضاوت، به عنوان يك كار پر مسؤوليت و خطرناك و در عين حال مهم معرفى شده است، زيرا كوچكترين انحراف و تمايل خصوصى قاضى به يك طرف، براى سقوط او از مقام عدالت و طرد از مقام قضا و دادرسى كافى است.

پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:

«زبان قاضى در ميان دو شعله آتش قرار گرفته است»! يعنى اگر متمايل به يك طرف شود، فوراً مى‏سوزد!

در اسلام رشوه گرفتن و تحريف حق به سود رشوه دهنده يكى از گناهان كبيره است:

«رشوه دهنده و رشوه گيرنده و واسطه ميان آن دو، همه در آتشند!».

آيين دادرسى اسلام بسيار دقيق و گسترده است، بگونه‏اى كه در ميان آيين‏هاى دادرسى گسترده دنياى امروز، درخشندگى و اصالت خاصى دارد.

در كتب فقه اسلامى كتاب مخصوصى تحت عنوان‏ «كتاب قضاوت» وجود دارد كه اصول كلّى و تمام جزئيات آيين دادرسى اسلام، شرايط قاضى، شرايط شهود؛ طرز اقامه دعوا، دلايلى كه طرفين دعوا مى‏توانند به آن استناد جويند و مانند اينها به طور مشروح مورد بررسى قرار گرفته است. براى پى بردن به گوشه‏اى از اين دستورات و نيز اهميّتى كه اسلام به مقام ارجمند قاضى مى‏دهد، كافى است به چند دستور زير كه اميرمؤمنان على عليه السلام در فرمان معروفى كه به مالك اشتر استاندار مصر نوشته توجه كنيم:

«براى تصدّى مقام قضاوت و دادرسى ميان مردم، كسى را انتخاب كن كه:

از همه مردم از نظر علم، تقوا و فضيلت برتر باشد.

تراكم قضايا و هجوم مسائل گوناگون او را به تنگنا نيفكند.

به هنگام مراجعات مكرر ارباب دعوا، ناراحت و تنگ حوصله نشود.

اگر خطا و اشتباهى از او سر زد در اشتباه و خطاى خود اصرار نورزد.

و از بازگشت به سوى حق آزرده خاطر نگردد.

حریص و طمعكار نباشد.

نظرات سطحى و مطالعات ابتدايى، او را از تعمّق و باريك بينى در امور باز ندارد.

در موارد مشكوك احتياطش از همه بيشتر، در استناد به دليل از همه كوشاتر، در برابر مراجعات مكررّ ارباب رجوع از همه پر حوصله‏تر، در كشف حقايق امور شكيباتر و به هنگام روشن شدن حق‏ در دادن رأى نهايى از همه قاطع‏تر و برنّده‏تر باشد.

كسى كه نه ثنا خوانى و تملّق چاپلوسان او را بفريبد و نه تطميع اين و آن او را از جادّه حق منحرف سازد».

سپس براى اين كه هيچ‏گونه بهانه‏اى براى قاضى باقى نماند و صاحبان زر و زور نتوانند در او نفوذ كنند دو دستور ديگر صادر كرده و در همان فرمان مى‏گويد:

«آن قدر از بيت‏المال در اختيار او بگذار كه زندگى او كاملًا تأمين گردد و نيازى به مردم نداشته باشد. و او را از همه نزديكان و ياران به خود نزديكتر ساز تا افراد نزديك تو به نفوذ در او طمع نكند». (1)

  • قوانين جزائى‏

كيفرهايى كه براى مجرمان قرار داده مى‏شود بايد هم‏ عادلانه‏ باشد و هم‏ اثر پيشگيرى‏ نسبت به آينده در مجرم يا ديگران داشته باشد و در عين حال راه را به روى افراد فريب خورده‏اى كه پشيمان و نادم مى‏شوند (در مواردى كه تخفيف امكان دارد) نبندد.

در قوانين جزائى اسلام به اين جهات سه گانه توجّه شده است به عنوان مثال، در عين اين‏كه قصاص را به عنوان يك اصل اساسى در مورد «قتل نفس عمدى» معرفى مى‏كند و مى‏فرمايد: «وَلَكُمْ فِى الْقِصَاصِ حَيَوةٌ يَا أُولِى الأَلْبَاب * قصاص مايه حيات و امنيّت اجتماعى شما است اى‏ انديشمندان. سوره بقره آيه 179»، ولى به صاحبان خون (اولیاء دم) اجازه مى‏دهد كه در صورت تمايل قاتل را عفو كنند؛ و يا به جاى قصاص «خونبها» بگيرند.

در پاره‏اى از موارد مانند مجازات اعمال منافى عفّت، اگر پيش از طرح حكم در دادگاه، مجرم از كرده خود پشيمان گردد و درصدد جبران برآيد، او را مشمول عفو قرار داده است.

موضوع ديگر اين‏كه دستورهاى اسلامى بيش از هرچيز كوشش خود را روى اين مسئله متمركز مى‏كند كه اصولًا جرم و جنايتى در جامعه رخ ندهد و تمام تدابير ممكن را براى تربيت اخلاقى افراد از طريق توجّه آنها به خدا و معنويّت يا ترس از مجازات‏هاى رستاخيز و تشويق به پاداش‏هاى نيكوكاران، به عمل آورده است.

ولى با اين حال اگر على رغم همه اين كوشش‏ها جرم و جنايتى رخ دهد، با آنها كه گرفتار عواطف كاذب مى‏شوند و به عنوان مثال در «مجازات اعدام» در مورد مرتكبين قتل عمد و يا اجراى مجازات‏هاى ديگر در حقّ متجاوزان و ستمگران ترديد مى‏كنند و عملًا حفظ مجرم و گناهكار را بر حفظ جامعه ترجيح مى‏دهند، مخالف است.

تجربه نيز نشان مى‏دهد كه فراموش كردن شدّت عمل در مورد اين‏گونه اشخاص، به توسعه فساد و سلب امنيّت اجتماعى كمك مى‏كند.

ممكن است بعضى بر پاره‏اى از قوانين جزايى اسلام خرده‏گيرى كنند و آن را خشن بشمارند، در حالى كه به هيچ وجه چنين نيست، زيرا:

اوّلًا، شدّت عمل تنها در مواردى است كه جنبه حياتى دارد و امنيّت اخلاقى و اجتماعى ملّتى به خطر مى‏افتد و نظير آن در همه قوانين جهان وجود دارد، منتها ممكن است بعضى از جوامع مسائلى از قبيل مبارزه با بى‏عفّتى و فحشا را جزو مسائل حياتى نشمرند و موضوعات ديگرى را به جاى آن قرار دهند و حال آن كه قوانين اسلامى با مو شكافى مخصوص خود اين مسائل را جزو حياتى‏ترين موضوعات شمرده است.

ثانياً، در عين اين‏كه بعضى از اين مجازات‏ها گاهى شديد به نظر مى‏رسد، راه اثبات اين جرم‏ها را چندان مشكل و شرايط آن را آن به قدرى زياد قرار داده كه به آسانى چنان جرمى ثابت نمى‏گردد و ممكن است در تمام سال تنها يك يا چند فرد محدود مشمول آن مجازات شوند. بنابراين با اين‏كه اثرات خاصّ تربيتى خود را دارد و ترس از مجازات را براى همه تبهكاران به وجود مى‏آورد، در عين حال افرادى كه اين گونه مجازات‏ها در حقّ آنها اجرا گردد در عمل نادر است.

ثالثاً، بايد به اين نكته كاملًا توجّه داشت كه قوانين و دستورات اسلامى براى حفظ حقوق و روابط انسان‏ها و جلوگيرى از فساد و تجاوز «يك واحد به هم پيوسته است» و اثر نهايى و كامل آن در صورتى است كه همه با هم پياده شود، يعنى نخست بايد محيطى فراهم شود كه دستورهاى تربيتى و رفاه اجتماعى اسلام آن چنان پياده شود كه در عمل اجراى حدود كاهش فراوان يافته و در نتيجه كمتر جرم و جنايتى رخ دهد، زيرا بسيارى از جرم‏ها و جنايات محصول سوءِ تربيت و يا محروميّت‏هاى گوناگون مادّى و اجتماعى است كه از ميان رفتن آنها زمينه اين گونه جرايم و جنايات را از ميان مى‏برد و در چنان محيطى از تعداد كسانى كه مشمول مجازات مى‏شوند به درجات كاسته شده، و وحشتى كه از كثرت مجازات شوندگان در نخستين برخورد با اين مسأله براى بعضى بوجود مى‏آيد، منتفى مى‏گردد.

البتّه اين سخن به آن معنا نيست كه اگر در محيطى، قسمتى از برنامه‏هاى اسلام در زمينه‏هاى تربيتى يا مبارزه با فقر اجرا نشود، بايد از بقيه به كلّى صرف نظر كرد، بلكه منظور اين است كه اين برنامه‏ها چون به يكديگر پيوستگى دارد اگر همه با هم پياده شود اثر بهترى خواهد بخشيد.

  • حدود اسلامی، عامل بازدارنده

در نگاه اول و سطحی مجازات و حدودی که برای انواع جرم‌ها توسط خداوند به عنوان قانون معرفی شده است بسیار خشن و گاه غیرقابل‌قبول تلقی می‌شود چنانچه کسانی که در ظاهر مدعی حقوق بشر هستند فریاد وانسانا سر می­دهند و خواستار توقف اجرای این دست قانونها در اسلام هستند. اینها برای رنگ و لعاب دادن به فکر سطحیشان از مسئله جذاب آزادی استفاده می­کنند و می­گویند این مجازاتها مخالف آزادی انسان است! و تا آنجا پیش رفتند که حتی شنیع­ترین کارهایی که در بین حیوانات بی­عقل و بی­شعور رواج ندارد و آنها بر حسب غریزه از انجام دادن آن ابا دارند (همجنس بازی) را به عنوان آزادی تجویز می­کنند و از این لحاظ بر خود می­بالند که توانستند گامی مهم در پیشبرد تمدن انسانی بردارند!! متاسفانه غربزدگانی که از قدرت تفکر بی­بهره­اند دنباله روان بی قید و شرطیند که در داخل آن را به عنوان سند افتخار بیان می­کنند.

در دیگر کارهایی که به شدت در اسلام با آنها مخالفت شده است نیز وضع بدین منوال است. البته آن آزادی که آنها مدام دم از آن می­زنند چیزی جز «آزادی جنسی و شهوانی» نیست و گرنه چه کسی باور می­کند که آنها از آزادی تفکر و سیاسی دفاع می­کنند؟! يكى از بدبختيهاى دنياى امروز تحقير كردن اصول عفاف و تقواى در امور جنسى است‏.

اما براستی چرا خداوند با وصف رحمان و رحیم، رفیق و شفیق و ودود این چنین قوانینی برای جامعه اسلامی وضع نموده است و دستور داده است در اجرای آن کوچکترین رأفتی به خود راه ندهید؟ آیا خداوند از پدر و مادر مهربان تر نیست؟ چرا در اینجا نیز عفو را توصیه ننموده است؟

در پاسخ باید اشاره شود زاویه دید و بررسی در اینجا بسیار مهم است؛ اگر از منظر کسانی که مورد حد واقع شدند نگاه شود این قوانین بسیار سختگیرانه است. اما امام علی علیه السلام نگاهی واقع بینانه و دقیق دارند. ایشان در این مورد می­فرماید:

«فَرَضَ اللَّهُ الْإِيمَانَ تَطْهِيراً مِنَ الشِّرْكِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِيهاً عَنِ الْكِبْرِ … وَ الْقِصَاصَ حَقْناً لِلدِّمَاءِ وَ إِقَامَةَ الْحُدُودِ إِعْظَاماً لِلْمَحَارِمِ وَ تَرْكَ شُرْبِ الْخَمْرِ تَحْصِيناً لِلْعَقْلِ وَ مُجَانَبَةَ السَّرِقَةِ إِيجَاباً لِلْعِفَّةِ وَ تَرْكَ الزِّنَى تَحْصِيناً لِلنَّسَبِ وَ تَرْكَ اللِّوَاطِ تَكْثِيراً لِلنَّسْل * خدا ايمان را براى پاكسازى دل از شرك و نماز را براى پاك بودن از كبر و خودپسندى، … و قصاص را براى پاسدارى از خون‏ها، و اجراى حدود را براى بزرگداشت محرّمات الهى، و ترك شراب خواری را براى سلامت عقل، و دورى از دزدى را براى تحقّق عفّت، و ترك زنا را براى سلامت نسل آدمى، و ترك لواط را براى فزونى فرزندان واجب نمود». (2)

حضرت اشاره می­کنند اجرای حدود عامل بازدارنده ایست که افراد را از نزدیک شدن به گناهان شنیع باز می­دارد؛ گناهانی که آثار خسارت باری برای فرد، خانواده، اجتماع و حتی نسلهای بعدی به جا می­گذارد. آیا نباید برای چنین فردی که بی­ملاحظه این چنین خسارتی را در این ابعاد به بار می­آورد مجازاتی در نظر گرفت؟ در ادامه امام علیه السلام خسارت مصیبت بار رواج زنا را تباه شدن نسل انسانی معرفی می­کند! و خسارت عمل همجنس بازی را جلوگیری از ازدیاد نسل انسانی معرفی می­کند. البته این تنها اثری از آثار بیان شده در روایات است.

بزرگترین امتیاز انسان نسبت به دیگر موجودات «عقل و تفکر» اوست و شراب خواری این امتیاز را از بین می­برد و آن وقت انسان با حیوانی مانند کفتار تفاوتی ظاهری دارد! گناهانی که خداوند برای آنها حدود سنگینی مشخص نموده است دارای عقوبتهای سنگینی در امتهای قبل بوده است چنانچه قرآن در مورد همجنس بازی در میان قوم حضرت لوط علیه السلام که امروزه سند افتخار بشر مدرن است، اشاره می­کند:

«فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَلِيَهَا سَافِلَهَا وَ أَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ مُّسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ وَ مَا هِىَ مِنَ الظَّلِمِينَ بِبَعِيد * و هنگامى كه فرمان ما فرا رسيد، آن شهر و ديار را زير و رو كرديم و بارانى از سنگ متراكم بر روى هم، بر آنها نازل نموديم، سنگهايى كه نزد پروردگارت نشاندار بود و این، از ساير ستمگران به دور نيست! سوره هود، آیات 82 و 83».

ممکن است گفته شود این مفاسد قطعی در شیوع گسترده این گناهان است و در نمونه­های انفرادی مفسده قابل توجهی ندارد!!!

سخیف بودن این ادعا مثل روز روشن است؛ چرا که اگر عامل بازدارنده قوی وجود نداشته باشد هیچ تضمینی برای فراگیر نشدن آن وجود ندارد؛ از طرف دیگر خسارت فردی و تباهی اخروی که اصولاً فلسفه زندگی در دنیا بیان شده است ارتباطی به فراگیر شدن ندارد مانند خوردن سم که اثر خود را در فرد یا جمع می­گذارد! و گوینده این سخن به این نکته توجه ندارد قانون باید جامع و فراگیر باشد و اگر آن را در شرایط مختلف تخصیص زدیم بی­تأثیر می­شود و بازدارندگی­اش را از دست می­دهد.

در اسلام مجازات زنا منحصراً براى زن نيست، هم مرد بايد مجازات شود و هم زن:

«الزّانِيَةُ وَ الزّانى فَاجْلِدوا كُلَّ واحِدٍ مِنْهُما مِائَةَ جَلْدَةٍ. سوره نور آیه1». تصريح مى‏كند: هم مرد زناكار و هم زن زنا كار هر دو بايد مجازات شوند. در اسلام، هم مرد ممنوع شده است از زنا كردن و هم زن، و معنايش اين است كه مرد كاميابى جنسى خودش را تنها و تنها در محدوده ازدواج مى‏تواند انجام دهد، و ازدواج يعنى قبول كردن يك سلسله تعهدات و مسئوليتها، و زن هم كاميابى جنسى خودش را تنها در محدوده ازدواج مى‏تواند انجام دهد، يعنى همراه به قبول يك سلسله تعهدات و مسئوليتها. پس مرد حق ندارد بدون اين كه مسئله ازدواج در ميان باشد آزادانه به اصطلاح امروز غريزه جنسى‏اش را اشباع كند، همچنان كه زن چنين حقى را ندارد. یعنی مسئله حرمت زنا به زن اختصاص ندارد.

استاد متفکر مطهری در این باره می­گوید:

يكى از چيزهايى كه پايه خانواده و محيط خانوادگى را محكم مى‏كند همين مسئله ممنوعيت كاميابى جنسى در خارج از كانون خانواده‏ است و علت اين كه پايه كانون خانوادگى در زندگی غربی سست و متزلزل است رعايت نكردن هم اين اصل‏ است، و امروز هم در جامعه ما به هر نسبت كه از آنها پيروى كنيم كانون خانوادگى را متزلزل كرده‏ايم. وقتى كه جامعه ما به دستور اسلام واقعاً عمل مى‏كرد؛ يعنى پسرها واقعاً قبل از ازدواج، با زنى و دخترى در تماس نبودند و دخترها هم همين طور؛ ازدواج براى يك پسر يا دختر يك آرزو بود. يك پسر به سن پانزده شانزده سالگى كه مى‏رسيد، احساس طبيعى نياز به همسر در او پيدا مى‏شد، يك دختر هم همين طور، و اين طبيعى است كه آرزوى يك پسر اين بود كه زن بگيرد چون به وسيله ازدواج از محدوديت و ممنوعيتِ استفاده از زن خارج مى‏شد و به مرز آزادى استفاده از زن مى‏رسيد. آن وقت «شب زفاف كم از صبح پادشاهى» نبود چون روى خاصيت روانى، اولين موجودى كه اين پسر را به اين‏ لذت و بهره رسانده يعنى از محدوديت به آزادى رسانده همسرش بوده، و براى دختر هم اين پسر اولين كسى بوده كه او را از محدوديت به آزادى رسانده است. اين بود كه پسر و دخترهايى كه اصلًا همديگر را نديده بودند و ازدواج كرده بودند، آنچنان با يكديگر الفت مى‏گرفتند كه وضع عجيبى بود.

اما در سبک زندگی غربی به پسر اجازه مى‏دهد كه تا زمانى كه زن نگرفته روابط جنسى‏اش آزاد باشد و به دختر هم اجازه مى‏دهد تا شوهر نكرده روابط جنسى‏اش آزاد باشد. نتيجه اين است كه براى يك پسر ازدواج محدوديت است و براى يك دختر هم ازدواج محدوديت است. قبل از ازدواج، آزادى داشته با هر كسى رابطه داشته باشد، حال كه مى‏خواهد ازدواج كند به يك نفر محدود مى‏شود. اين است كه يك پسر وقتى مى‏خواهد ازدواج کند، مى‏گويد: «من از امروز يك زندانبان براى خودم درست كردم» يك دختر هم شوهرش برايش زندانبان مى‏شود؛ يعنى از آزادى به محدوديت مى‏آيند.

ازدواج در سبک زندگی غربی يعنى آزادی را محدود كردن، از آزادى به محدوديت آمدن، و ازدواج در سبک زندگی اسلامى يعنى از محدوديت به آزادى آمدن.

ازدواجى كه خاصيت روانى‏اش از محدوديت به آزادى آمدن است، به دنبال خود استحكام مى‏آورد و آن كه پايه‏اش از آزادى به محدوديت آمدن است اولًا خودش استحكام ندارد (زود منجر به طلاق مى‏شود) و ثانياً آن پسرى كه به تعبير خود غربی­ها دهها و گاهى صدها دختر را «تجربه» كرده و آن دخترى كه دهها و صدها پسر را تجربه كرده است، مگر حالا با يكى پابند مى‏شود؟ مگر مى‏شود پابندش كرد؟ (3)

تباه شدن سعادت آخرت و نارضایتی الهی، بیماریهای جسمی مانند ایدز و… ، صدمات روحی و روانی شدید در مواردی که فرد دچار تجاوز به عنف می­شود، احساس گناه شدید درباره کسانی که به همسرشان خیانت نموده­اند یا برای بار اول دست به چنین کارهایی می­زنند که گاه فرد دست به کارهای غیر قابل پیش بینی می زند (خودکشی)، لگد مال نمودن حیا و عفت عمومی و دیگر فضایل اخلاقی مانند وفا، امانتداری، غیرت، شرافت، محبت و …، بهم خوردن امنیت روانی جامعه، گسترش فساد و فحشا و دیگر ناهنجاریها، تزلزل و فروپاشی بنیان خانواده، کم شدن میل به تشکیل خانواده در افراد، افزایش کودکان حرامزاده و بدون اصل و نسب، کاهش کارکرد اقتصادی جامعه و … از آثار زیانبار این گناهان است.

نتیجه آنکه:

وجود ضررهای شدید و گاه غیر قابل جبران و گسترده بودن این مفاسد، موجب تشدید مجازات مرتکبین آن می شود و رأفت به خرج دادن در حق فردی، موجب ظلم و خسارت به اجتماعی از افراد است علاوه بر آنکه این گناهان ضررهای فردی بسیاری نیز به همراه دارد. و اجرای حدود در حق مرتکبین آن باعث پاک شدن و مانع ابتلا به عذاب شدید و غیر قابل تحمل اخروی است.

————-

(1) نهج‏البلاغه، نامه 53.

(2) نهج البلاغه، حکمت 252.

(3) مجموعه ‏آثار استاد شهيد مطهرى، ج ‏26، ص: 392.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا