- غدير خم
غدير خم، نام منطقهاى در نزديكى جُحفه، حدود 156 كيلومترى شمال غربى مكه است كه «شهرك رابغ» در 26 كيلومترى آن قرار دارد. غدير به معناى بركه است و خم نيز نام آن مكان مىباشد. وجه نامگذارى آن به غدير خم، به سبب اين بوده كه آب در آن زمين چون باتلاق فرو مىرفته است. در صدر اسلام حاجيان عراق و شام از اين نقطه براى بازگشت به كشورهاى خود از يكديگر جدا شده و هر يك مسير خاص خود را پيش مىگرفتند. غدير خم، كه مسجدى با همين نام نيز در آن بنا شده، شاهد يكى از وقايع بسيار مهم و تعيين كننده در تاريخ اسلام بوده است.
واقعه غدير خم و خطبه تاريخى مهمّى كه پيامبر صلى الله عليه و آله هنگام معرفى امير مؤمنان على عليه السلام ايراد كردند، در بسيارى از منابع شيعه و اهل سنت ثبت شده است.
- مسجد غدير خم
در محلّ واقعه عظيم غدير خم، مسجدى ساختند كه به نام «مسجد غدير خم» معروف شد. نماز در اين مسجد فضيلت بسيار دارد؛ (1) زيرا مكانى است كه پيامبر صلى الله عليه و آله، عبارت معروف «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ» را در مورد على عليه السلام بيان كردند. گفتنى است اين مسجد در دوران عثمانى، بر اثر سيل خراب شد ولى بخشى از آن همچنان برجا مانده است. ساختمان آن را تعدادى از ملوك شيعى هند بازسازى كردهاند.
——————–
- صدوق، من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 335.