• فقیه و مجتهد

همان‌گونه که در بخش اجتهاد بیان خواهد شد، «اجتهاد» يعنى قدرت بررسی، تجزیه و تحلیل و استنباط دستورات دین از منابع فقه با آگاهی دقیق و عمیق از آن منابع و آشنايی به اصول و قواعد استنباط.

و بدین ترتیب «مجتهد» كسى است كه توان علمی او به حدی است كه مى‌تواند با کوشش و تلاش، احكام دين را از قرآن، سنت معصومین (عليهم السلام)، عقل و اتفاق نظر علمای اسلام به دست آورد.

 نکته­ای که باید به آن توجه داشت آن است که مجتهد با داشتن ملكه­ی اجتهاد در همه­ی مسائل، و قدرت استنباط همه­ی احکام شرعی، همة علومی كه زیربنای اجتهاد كلى است را به دست آورده است.

فقیه نیز معنایی همسان با مجتهد را دارد؛ یعنی او کسی است که به درک بالا و فهم عمیقی در مسائل دینی رسیده و بر اساس همین تیزبینی و موشکافی می­تواند احتیاجات مردم را در همه‌ی زمینه‌ها مانند فردی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و … از متن دین استخراج نماید و زمينه‌ساز سعادت او در آخرت باشد.

 

امام خمینی (ره) دراین‌باره مى‌فرمايد:

«اگر فقهاى عزیز نبودند، معلوم نبود امروز چه علومی به عنوان علم قرآن و اسلام و اهل‌بيت (علیهم السلام) به خورد توده‌ها داده بودند.» (1)

البته واژه­ی فقیه در روایات اهل‌بیت علیهم السلام معنایی فراتر دارد که برای نمونه به یک روایت اشاره می‌کنیم:

* امام امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند: «أَلَا إِنَّ الْفَقِيهَ‏ كُلَ‏ الْفَقِيهِ‏ هُوَ الَّذِي لَمْ يُقَنِّطِ النَّاسَ مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ تَعَالَى وَ لَا يُؤْمِنُهُمْ مِنْ عَذَابِهِ وَ لَا يُرَخِّصُ لَهُمْ فِي مَعْصِيَتِهِ وَ لَا يَدَعُ الْقُرْآنَ رَغْبَةً فِي غَيْرِه * بدرستی که فقیه حقیقی کسی است که مردم را از رحمت خدا ناامید نسازد و هم چنین آن‌ها را از مکر او ایمن نگرداند و به آنها اجازه(چراغ سبز) برای انجام معصیت خدا را ندهد و به خاطر اشتیاق به چیزی، قرآن را رها نکند و فراگيرى معارف قرآنى را بر همه چيز مقدّم بدارد و چيزى را فداى آن نسازد‌.» (2)

·       ————————–

(1) صحیفه امام خمینی، ج ۲۱  ص ۲۷۴.

(2) بحار الأنوار، ج ‏75 ص 74.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا