• فقه

کلمه­ی فقه را باید از دو منظر مورد بررسی قرار داد. اول معنای لغوی و زبان­شناسی آن و دوم معنای اصطلاحی و بکار برده شده در میان دانشمندان و علمای دینی؛ که پر واضح است که میان این دو زاویه­ی نگاه، ارتباط و هماهنگی وجود دارد.

  • معنای لغوی

معنای واژه­ی فقه در میان واژه شناسان موجب گفتگوهای زیادی شده است.  اما آنچه از میان نظرات آن‌ها استفاده می‌شود آن است که این واژه به معنای «فهم عمیق و ادراک دقیق» هست. اگر فردی در گفتاری دقت و تأمل زیادی به خرج دهد تا نکات ریز و ظریفی را از آن نتیجه گیرد در واقع فقاهت از خود نشان داده است. به همین دلیل وقتی به کسی در زبان عربی گفته شود: «تَفَقّهْ» يعنى: «در آنچه مى‌گويم تأمّل كن تا بر آن واقف و آگاه شوى! » بنابراین معنای این واژه، تنها دانستن و آگاه شدن نیست؛ بلکه رسیدن به عمق کلام است.

  • معنای اصطلاحی

در ابتدا واژه­ی فقه به تمام معارف دینی گفته می‌شد؛ یعنی علم فقه، دانستن هر آنچه كه به عنوان دين از جانب خداوند آمده است، خواه از اصول دين باشد مانند توحید و یا از تعالیم اخلاقی باشد و یا حتی از احکام عملی، معرفت نفس و علوم قرآنی باشد. اما به تدریج این واژه فقط در مورد احکام شرعی الهی بکار برده شد.

به طور کلی در اصطلاح دانشمندان علم اصول و فقها، فقه مجموعه‌اى از قوانین، دستورات و امر و نهى‌هايى است كه فقیه، از منابع و ادله­ی تفصيلى آن استنباط مى‏كند و جایگاه عملی بندگان را در برابر خالق رقم مى‌زند و به او مى‌آموزد كه چه عکس‌العملی در مقابل مولاى حقيقى‌اش داشته باشد.

دایره­ی این قوانین وسیع و همه جانبه است به گونه‌ای که نوع رفتار انسان­ها را در تعامل و برخوردهای مختلف روشن می‌سازد؛ مانند رفتار انسان با:

* خود: مانند لباس پوشیدن، نظافت و بهداشت، خوردن و آشامیدن، تفریحات سالم و ورزش، مسکن، مسافرت، نوع آراستگی و …

* هم نوعان: مانند خویشاوندان، هم کیشان، بیگانگان مانند اهل کتاب و بت پرستان، دشمنان و …

* نظام اسلامی: مانند تعیین نوع وظایف مردم و حاکمان سیاسی، هنجارهای و ناهنجاری­های اجتماعی، مسائل شهری و شهرسازی، امور اقتصادی و …

* حیوان: مانند بهره‌گیری از حیوان، حقوق حیوان و …

* محیط‌زیست: مانند درخت‌کاری، فضای سبز و مراتع، باد و باران، آب و هوا و خاک حاصلخیز، راه‌ها و جاده‌ها، مواد سوختی، گردشگری و …

بنابراین علم فقه؛ یعنی دانستن و روشن ساختن چگونه زیستن و چگونه عمل کردن یک مسلمان در خانواده و جامعه.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا