- فضیلت زیارت امامین عسگریین علیهما السلام
شکی نیست که فضیلت زیارت آن دو بزرگوار از زیارت سایر ائمه (ع) کمتر نیست، از امام صادق (ع) نقل شده است:
«کسی که یکی از ائمه (ع) را زیارت کند، مثل آن است که رسول خدا (ص) را زیارت کرده است».
و این روایت نیز از آن حضرت است که:
«هر کس امام واجب الاطاعه ای را زیارت کند و نزد او چهار رکعت نماز گزارد، برای او ثواب یک حج و یک عمره نوشته می شود».
علامه مجلسی در باب «ثواب تعمیر قبور النّبی والائمّه و زیارتها» حدود 15 روایت نقل می کند که شامل قبور همه ائمه می شود از جمله:
- مرحوم شیخ طوسی، از ابوهاشم جعفری، از امام حسن عسکری (ع) نقل می کند که فرمود: قبر من در «سرّ من رأی» امان (از بلاها و عذاب الهی) برای هر دو گروه است. (منظور دو گروه شیعه و اهل سنت که در آن جا ساکن هستند) و طبعاً معنای این روایت آن خواهد بود که برکت قبر آن حضرت، برکت عامّی است که همه را احاطه کرده است، چنان که قبر موسی بن جعفر (ع) امان برای همه اهالی بغداد است.
- شیخ طوسی در «امالی» از بعضی نقل می کند:
خدمت امام هادی (ع) عرض کردم: ای آقای من! دعایی به من بیاموز که از طریق آن به خدای عزّوجّل نزدیک شوم، فرمود: دعایی که الآن برایت نقل می کنم دعایی است که بسیاری از اوقات با آن خدا را می خوانم و از خداوند عزّوجّل خواسته ام کسی که در حرم من این دعا را بخواند، مأیوس برنگردد.
یا عُدّتی عِندَالعُدَدِ …..
مطابق گواهی بعضی از مؤمنان مخلص، تأثیر خواندن این دعا در آن حرم مقدس به تجربه رسیده است.
- در «عدّه الداعی» روایت شده که شخصی مشکل مهمی در زمان امام هادی (ع) داشت، از آن حضرت تقاضا کرد که نزد خلیفه وقت برای او شفاعت کند. چیزی نگذشت که مشکل او به طور کامل حل شد. خدمت حضرت رسید و عرض کرد: آیا شما نزد او شفاعتی برای من کردید؟ امام (ع) فرمود: خداوند ما را اینگونه تربیت کرده که در مسائل مهم تنها به او پناه ببریم و از غیر او چیزی نخواهیم، ترسیدم که (اگر شفاعت تو را نزد خلیفه کنم و ) راه و رسم خود را تغییر دهم و خداوند هم لطف خود را تغییر دهد و من از خداوند عزّوجّل خواسته ام که احدی بعد از من این دعا را نزد قبرم نخواند مگر این که دعایش مستجاب شود؛ سپس دعای یا عُدّتی عِندَالعُدَدِ ….. را نقل فرمود. (1)
همچنین از امام عسگری (ع) نقل شده است که مَنْ زَارَنِي أَوْ زَارَ أَحَداً مِنْ ذُرِّيَّتِي زُرْتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَأَنْقَذْتُهُ مِنْ أَهْوَالِهَا؛ (2)کسی که من و یا یکی از فرزندانم را زیارت کند در قیامت او را زیارت می کنم، و از سختیهای قیامت نجاتش می دهم.
عبدالرحمن می گوید: بر امام کاظم علیه السلام وارد شدم، سپس عرض کردم: زیارت حسین بن علیعلیهما السلام یا زیارت امیرمؤمنان علیه السلام یا فلان امام و… کدام یک بهتر است؟ حضرت علیه السلام فرمود: «يَا عَبْدَ الرَّحْمَنِ مَنْ زَارَ أَوَّلَنَا فَقَدْ زَارَ آخِرَنَا وَ مَنْ زَارَ آخِرَنَا فَقَدْ زَارَ أَوَّلَنَا…؛ (3) ای عبدالرحمان کسی که اوّلین ما را زیارت کند، به حقیقت آخرین ما را زیارت کرده است و کسی که آخرین ما را زیارت کند، به حقیقت اوّلین ما را زیارت کرده است.
—————————
- عده الداعی ، ص 65.
- تهذیب، شیخ طوسی، ج 6، ص 93، ح 3.
- بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 100، ص 121، ح 26.