• فضیلت زيارت‏ و گریه بر امام حسین علیه السلام

سخنان پيشوايان پاك و امامان معصوم (ع) در فضيلت زيارت كربلاى حسينى و گریه بر آن بزرگوار چنان زياد است كه مى‏توان گفت آن برگزيدگان خدا، در هر فرصت و مناسبتى مردم را به زيارت مرقد مطهر و گریه بر امام حسين (ع) تشويق و ترغيب مى‏كردند، گويى اين برنامه‏اى بود كه خود را بر آن متعهّد مى‏دانستند.

و اين كار گذشته از اين كه باعث پيوند روحى و فكرى مسلمانان با آن امام بزرگ و سيد و سالار جوانان جنّت بود، نوعى از مبارزه، بلكه بهترين مبارزه با ستمگران نيز محسوب مى‏شد.

در اينجا چند حديث، از سخنان برگزيدگان خدا را نقل مى‏كنيم:

1- امام جعفر صادق (ع) فرمودند: «هر كس مى‏خواهد در روز قيامت بر سر سفره‏هاى نور بنشيند بايد كه از زوّار امام حسين (ع) باشد». (1)

2- امام صادق (ع) فرمودند: «او را زيارت كنيد (امام حسين (ع) را) و با ترك زيارتش به او ستم روا مداريد چرا كه او سالار شهيدان و سيد جوانان جنّت است». (2)

3- امام صادق (ع) فرمودند: «هر كس كه دلش با محبّت امام حسين (ع) و آرزوى‏ زيارتش آباد باشد بداند كه لطف خدا شامل حالش بوده و اين خير را خدا برايش خواسته است و هر كه نسبت به امام حسين (ع) و زيارت مرقد مطهّرش كينه‏اى در دل داشته باشد نشان اين است كه خدا از او بريده و بر او غضب كرده است». (3)

4- آيت‏الله مرحوم علّامه حلّى مى‏نويسد: به راستى كه روايات زيادى در فضيلت بلكه در وجوب و لزوم زيارت امام حسين (ع) وارد شده است چنان كه از امام صادق (ع) روايت شده كه فرمود:

«زِيارَةُ الْحُسَيْن بْن عَلي (ع) واجِبَةٌ عَلى كُلِّ مَنْ يَقِرَّ لِلْحُسَيْن (ع) بِالامامَة مِنَ الله تعالى»

زيارت امام حسين (ع) به هر كسى كه به امامت امام حسين (ع) معتقد و مقرّ باشد واجب است. و پس از آن كه چند روايت ديگر نقل مى‏كند، مى‏گويد: اخبار و احاديثى كه فضيلت يا لزوم زيارت سيدالشهدا (ع) را مى‏رساند بيش از آن است كه به شمار آيد. (4)

5- پيامبر اسلام (ص) فرموده: هر كس فرزندم حسين را پس از شهادتش، زيارت كند پس بهشت بر او گوار باد. (5)

برخى از علماى گذشته مثل شيخ مفيد (6) و علّامه حلّى ‏(7) و علّامه مجلسى اوّل و علّامه مجلسى دوم و … از رواياتى كه در باب زيارت امام حسين (ع) وارد شده، حكم وجوب استفاده كرده و به آن فتوا داده بودند و معتقد بودند زيارت مرقد شريف امام حسين (ع) در عمر يك بار واجب است. (8)

6- مرحوم شيخ مفيد مى‏گويد: «هر كس كه مى‏خواهد حق رسول خدا (ص) و حق اميرالمؤمنين (ع) و حق فاطمه زهرا (س) و حق امام حسن و امام حسين (ع) را ادا كند، لازم است قبر امام حسين را در روز عاشورا زيارت كند». (9)

بى جهت نبوده است كه بزرگان و دانشمندان شيعه، با اهتمام تمام سعى در زنده نگهداشتن «مكتب زيارت» داشته و آن را با عمل و سيره صالح خويش احيا مى‏كردند. چنان كه نقل شده بزرگانى چون محدّث نورى، گردآورنده آخرين مجموعه حديثى (مستدرك الوسائل) و علّامه بزرگ، امينى تبريزى نويسنده الغدير و مرحوم سيد محسن امين عاملى و ميرزاى نايينى و شيخ محمدحسين اصفهانى (معروف به كمپانى) و مرحوم شاهرودى و شهيد آيت الله مصطفى خمينى و … با پاى پياده از نجف تا كربلا را طى طريق كرده و به زيارت مولاى آزاد مردان اباعبدالله الحسين (ع) مى‏شتافتند، و اين عبادت را در عمر شريفشان نه تنها يك بار كه بارها به جا مى‏آوردند تا آنجا كه نوشته‏اند: مرحوم آيت‏الله شاهرودى چهل سفر با پاى پياده به زيارت سيدالشهدا (ع) توفيق يافته بود.

7- بر اساس روايت هايى از امام صادق عليه السلام، كربلا حرم امن الهى است. آن حضرت مى‏فرمود: «خداوند كربلا را حرم امن خويش انتخاب كرد و مكان قبر حسين عليه السلام، از هنگامى كه در آن دفن شد، باغى از باغ‏هاى بهشت گرديد. آن جا همانند مسجد الحرام و

مسجد النبى صلى الله عليه و آله است و مسافر مى‏تواند نماز خود را تمام بخواند». (10)

8- از امام صادق عليه السلام روايت شده است كه «وقتى حسين عليه السلام به شهادت رسيد، هفتاد هزار فرشته غمگين و غبارآلود بر سر قبرش فرود آمدند. آنان تا روز قيامت بر حسين گريه و نوحه سرايى مى‏كنند». (11)

9- گاهى در روايات، زيارت «كربلا»، از زيارت «كعبه» هم برتر و بالاتر به حساب آمده است و براى زيارت سيدالشهدا، پاداشى برابر ده‏ها و صدها حج و عمره بيان شده است.

10- امام‏صادق (ع) در ديدار با يكى از اصحاب برجسته‏اش به نام «ابان بن تغلب»، از وى مى‏پرسد: اى ابان: كى به زيارت قبر حسين رفته‏اى؟

ابان- مدتى است طولانى كه به زيارتش نرفته‏ام.

امام- سبحان الله! … تو از بزرگان و رؤساى شيعه‏اى و در عين حال، حسين (ع) را رها كرده و به زيارتش نمى‏روى؟ … (12)

11- امام‏باقر (ع) از يكى از شيعيان پرسيد: فاصله ميان شما و حسين (ع) چه قدر است؟

– بيست و شش فرسخ (يا: شانزده فرسخ)

– آيا به زيارت قبرش مى‏رويد؟

– نه!

– چه قدر جفاكاريد! … (13)

12- امام‏صادق (ع) فرمود: «هركس به زيارت حسين (ع) نرود تا بميرد، در حالى كه خود را هم شيعه ما بداند، هرگز او شيعه ما نيست. و اگر از اهل‏بهشت هم باشد، او مهمانِ بهشتيان است». (14)

13- امام‏صادق (ع) در جاى ديگر فرمود: كسى كه توانايى زيارت حسين را داشته باشد ولى زيارت نكند، نسبت به پيامبر اسلام و ائمه، «عاقّ» شده است. (15)

14- آن حضرت فرموده است: هركه تا هنگام مرگ، به زيارت حسين (ع) نرود، دين و ايمانش نقصان دارد. (16)

15- امام‏باقر (ع) فرموده است: شيعيان ما را به زيارت قبر حسين بن على دستور بدهيد. چرا كه زيارتِ او، بر هر مؤمنى كه به «امامتِ الهىِ» حسين (ع)، اقرار دارد، فريضه است. (17)

16- در سخنى ديگر فرموده است: شيعيان ما را دستور دهيد تا حسين (ع) را زيارت كنند. همانا زيارت او عمر را زياد، رزق را افزون، و بدى‏ها را دفن مى‏كند و زيارت او، بر هر مؤمنى كه به امامتِ او از سوى خداوند اعتقاد دارد، واجب است. (18)

17- «ابن‏بُكير»، به امام‏صادق (ع) عرض مى‏كند:

قلبم، مرا به زيارت قبر پدرت سيد الشهدا مى‏كشد (دلم هواى كربلا مى‏كند) و هنگامى كه از خانه و ديار خود، به قصد زيارت بيرون مى‏روم، دلم همواره خائف و هراسان و ترسان است، تا از زيارت، برگردم. و اين به خاطر ترس از حكومت و جاسوسان گزارشگر و مأموران نگهبانِ اوست.

امام، در پاسخ او مى‏گويد:

«اى ابن‏بُكير! آيا نمى‏خواهى و دوست ندارى كه خداوند، در راه ما، تو را ترسان ببيند؟ آيا نمى‏دانى هركس كه به خاطر خوف ما و همراه با ترس ما ترسان شود، خداوند او را در سايه عرشِ خويش قرار مى‏دهد؟ و با حسين (ع) هم‏سخن خواهد شد و در روز قيامت، كه روز ترس و گرفتارى بزرگ است، خداوند، او را ايمن خواهد ساخت و قلبش آرام خواهد بود؟! …». (19)

18- در حديثى هم، «زراره» از امام‏باقر (ع) مى‏پرسد:

– نظرتان درباره كسى كه خائفانه پدرتان را زيارت كند چيست؟

امام جواب مى‏دهد:

– خداوند او را در روز گرفتارى و شدّت بزرگ- قيامت- ايمن مى‏گرداند و فرشتگان، او را با بشارت، مى‏پذيرند و با بشارت برخورد مى‏كنند». (20)

19- «محمد بن مسلم»- كه از اصحاب بزرگ امام‏باقر و امام‏صادق است مى‏گويد:

امام‏صادق (ع) از من پرسيد كه: آيا به زيارت قبر حسين (ع) مى‏روى؟

گفتم: آرى، همراه با ترس و هراس و دلهره.

فرمود: هرچه اين مسأله دشوارتر و پرمخاطره‏تر باشد، پاداش زيارت هم به اندازه آن هراس است. هركس در راه زيارت حسين، به هراس بيفتد، خداوند، در روز قيامت، كه همه مردم، در پيشگاه پروردگار جهان حضور مى‏يابند، او را ايمن از ترس و وحشت مى‏كند». (21)

20-  در حديث است كه:

«زيارت حسين (ع) واجب است و به آن امر شده، و هرگز به خاطرِ «ترس»، نبايد ترك شود». (22)

21- در حديثى طولانى، در ضمن سؤالاتى كه مردى از امام‏صادق (ع) درباره زيارت حسين (ع) مى‏كند، مى‏پرسد:

– پاداش كسى كه هنگام زيارت آن حضرت، دچار ستم سلطانى شود و او را در آنجا بكشد، چيست؟

– با اولين قطره خونش، همه گناهانش بخشوده مى‏گردد …

– پاداش كسى كه در راه زيارت رفتن، به زندان بيفتد، چيست؟

– در مقابل هر روزى كه زندانى شود و اندوهگين گردد، در قيامت براى او، يك شادى است.

– اگر در راه زيارت او، پس از حبس، كتك بخورد، چه پاداشى دارد؟

– براى هر ضربه‏اى، يك حورى بهشتى، و در برابر هر دردى و رنجى كه بر جسمش وارد شود، يك «حسنه» براى اوست. (23)

22- «يونس بن ظبيان» از امام‏صادق (ع) درباره زيارت حسين (ع) در حال تقيه مى‏پرسد.

امام دستور مى‏دهد كه: در فرات غسل كن، پاكيزه‏ترين جامه‏هايت را بپوش و بر قبر بگذر و بگو: (سه بار) «صلّى الله عليك يا اباعبدالله»، زيارتِ تو تمام است. (24)

23-  در جاى ديگر، امام‏صادق، برنامه سالانه تعيين كرده و فرموده است:

«ايتُوا قبرَ الحسين (ع) كُلَّ سَنَةٍ مرّةً». (25) سالى يك‏بار به زيارت مرقد سيدالشهدا برويد.

24- امام‏صادق (ع) از «سُدير» پرسيد:

– آيا هر روز، حسين را زيارت مى‏كنيد؟

– خير!

– چه قدر جفاكاريد! آيا هر جمعه زيارت مى‏كنيد؟

– خير.

– هر ماه چطور؟

– خير.

– هرسال چطور؟

– گاهى چرا.

آنگاه فرمود:

– اى سدير! چه قدر نسبت به حسين جفاكاريد! اى سدير، با توجه به اينكه هزاران فرشته غبارآلود و گريان، هر روز، حسين را زيارت مى‏كنند و خسته نمى‏شوند، چرا تو هر جمعه (هر هفته) پنج بار، يا هر روز يك‏بار، زيارت نمى‏كنى!

گفتم: فدايت شوم، ميان ما و او فرسنگ‏ها فاصله است.

فرمود: بر پشتِ بام برو، و بگو:

«السلام عليك يا اباعبدالله، السلام عليك ورحمةالله وبركاته».

براى تو زيارت محسوب مى‏شود و پاداش حج و عمره مى‏يابى. (26)

25- امام‏صادق (ع) در روايتى، براى زيارت حسين بن على، ثوابى همچون پاداشِ نبرد در ركاب پيامبر و امام عادل بيان مى‏كند. (27)

26- در جاى ديگر، پاداشى همچون اجر شهيدان «بدر» را نويد مى‏دهد. (28)

27- در احاديث بسيارى، ثواب حج و عمره مكرّر را براى آن بر مى‏شمارد.

28- در سخنى، امام‏صادق (ع) براى كسى كه به زيارت حسين برود، با اين خصوصيت كه نسبت به حقّ آن حضرت، معرفت و شناخت داشته باشد «عارفاً بحقّه» پاداش آزاد كردن هزار برده، و آماده كردن هزار اسب براى مجاهدان راه خدا را بشارت داده است. (29)

29- يكى از شيعيان، به نام حسين، نوه «ابوحمزه ثمالى»، نقل كرده است كه:

«در اواخر دوره بنى‏اميه به قصد زيارت حسين بن على، بيرون آمدم ولى مخفيانه حركت مى‏كردم تا اهل شام، نفهمند، تا اينكه به كربلا و غاضريّه رسيدم. در يك ناحيه از آبادى پنهان شدم، تا اينكه شب فرا رسيد و مردم به خواب‏رفتند. شب، از نيمه گذشته بود كه غسل زيارت كردم و به سوى قبر سيدالشهدا عزيمت كردم. نزديكى‏هاى قبر كه رسيدم، با مردى روبه‏رو شدم، زيباروى و خوشبو و سفيدچهره، كه به من گفت: برگرد، الآن نمى‏توانى زيارت كنى. برگشتم. اواخر شب باز رفتم، باز هم آن مرد را ديدم كه گفت: دسترسى پيدا نمى‏كنى.

گفتم: چرا نتوانم به زيارت فرزند پيامبر و سالار جوانان بهشت برسم؟ من پياده از كوفه در اين شبِ جمعه به اينجا آمده‏ام. مى‏ترسم كه صبح شود و هوا روشن گردد و نيروهاى مسلح بنى‏اميه مرا بكشند. گفت: برگرد، فعلًا نمى‏شود … چون حضرت‏موسى و فرشتگان، هم‏اكنون به زيارت مشغولند. برگشتم و صبر كردم تا اين كه سحر شد. غسل كردم و نزديك قبر رفتم و آن مرقد را زيارت نمودم و نماز صبح را در آنجا خواندم و از ترس شاميان، به‏سرعت از آنجا برگشتم». (30)

30- «معاوية بن وهب» مى‏گويد: وارد منزل حضرت‏صادق (ع) شدم. در نماز خانه منزلش، به نماز ايستاده بود، صبر كردم تا نمازش تمام شد. ديدم پس از نماز، دست به دعا برداشت و براى زائران قبر حسين بن على دعا كرد، آنان كه با انفاق مال و تلاش بدنى به زيارت مى‏روند، براى پيوند با ائمه و شاد كردن رسول‏خدا و پاسخگويى به فرمان امامان و خشمگين ساختن دشمنان و راضى كردن خداوند. و چنين دعا كرد:

خدايا، از آنان راضى باش، و خود و خانواده‏شان را، شب و روز، نگه دار، و همراهى‏شان كن و از شرّ هر جبّار سركش و ستمگر، و از گزند شياطين نهان و آشكار در امانشان بدار و نيازهايشان را برآور … خدايا به آنان، به‏خاطر اين كه از وطن، دور ماندند و ما را بر فرزندان و بستگان خود برگزيدند، بهترين پاداش‏ها را عطا كن.

خديا! دشمنان ما، اين زائران را به خاطر سفر، ملامت كردند ولى اين سرزنش‏ها، هرگز پيروان ما را از اين زيارت، مانع نگشت. آمدند تا با مخالفان ما مخالفت كرده باشند!

خدايا! آن چهره‏ها را كه آفتاب، در اين راه تغيير داد، رحمت كن، آن صورت‏هايى را كه بر تربتِ حسين، قرار گرفت، مورد لطف قرار بده، آن چشم‏هايى را كه در راه ما اشك ريخت، آن دل‏هايى كه براى ما و تشنگى ما سوخت، آن ناله‏هايى كه براى ما سرداده شد، رحمت كن.

خدايا! من آن بدن‏ها و جان‏ها را تا قيامت، تا هنگام ورود به كوثر در آن روز تشنگى بزرگ، به تو امانت مى‏سپارم …

امام، همچنان دعا مى‏خواند و سجده مى‏كرد. پس از فراغت از نماز، گفتم:

اين دعاهايى را كه از شما شنيدم، اگر در حق كسى بود كه خدا را نمى‏شناخت، مى‏پنداشتم كه هرگز به آتش دوزخ نخواهد سوخت، به خدا قسم، (با اين دعاهاى شما) آرزو كردم كه اى‏كاش به حج نرفته بودم و حسين را زيارت مى‏كردم.

امام فرمود:

تو به او بسيار نزديكى. پس چه چيز مانع از آن مى‏شود كه به زيارتش بروى؟ اى معاويه بن وهب! مبادا كه اين كار را ترك كنى؟

گفتم: نمى‏پنداشتم كه كار، به اين ارزش و عظمت مى‏رسد. (31)

31-  معاويه بن وهب، نقل مى‏كند:

امام‏صادق (ع) به من فرمود: هرگز زيارت حسين (ع) را به خاطر ترس، رها مكن. هركس زيارت آن حضرت را واگذارد و به سبب ترس، زيارت نكند، حسرتِ‏فراوان خواهد ديد. اى معاويه! آيا دوست ندارى كه خداوند تو را در ميانِ كسانى ببيند كه پيامبر دعايشان كرده است؟ آيا دوست ندارى كه با فرشتگان همدوش باشى و در قيامت، بى‏گناه به محشر آيى و جزء كسانى باشى كه با پيامبر دست مى‏دهند؟! … (32)

32- رسول‏خدا، در ضمن گفتار مفصلى به اميرالمؤمنين، كه فضيلتِ زيارت قبر على و فرزندش حسين و تشويق به زيارت آنان را بيان مى‏كند و ثواب اخروى آن را مى‏گويد، مى‏فرمايد:

ليكن عده‏اى پست و فرومايه، زائران قبر شما را سرزنش و ملامت مى‏كنند، آنچنانكه زنِ بدكاره را ملامت مى‏كنند، آنان، بدترين افراد امت من مى‏باشند كه هرگز به شفاعتم نرسند و بر حوض كوثر وارد نشوند …». (33)

33- در سخنى ديگر، پيامبر اسلام، خطاب به حسين، هنگامى كه جاى شمشير را بر پيكر او مى‏بوسيد، فرمود:

تو و پدرت و برادرت، شهيد خواهيد شد.

حسين، مى‏پرسد: از امت تو، چه كسانى ما را زيارت خواهند كرد؟

پيامبر فرمود: مرا، و پدر و برادرت و خودت را، جز كسانى از امت راستينِ من، زيارت نمى‏كند». (34)

34- يكى از زنان شيعه، به‏نام «امّ سعيد احمسيّه» كه اهل عراق بود و براى زيارت قبور شهداى احد، به مدينه مشرف شده بود، در مدينه، به خدمتكار خود گفت: مركبى براى رفتن به مزار شهدا كرايه كن. آنگاه، تصميم گرفت تا آماده شدن مركب، به ديدار فرزند پيامبر، حضرت‏صادق (ع) برود. در حالى كه ديدار وى با امام در منزل آن حضرت، طول كشيده و كرايه‏چى، معطل گشته بود، خدمتكارش آمد و به «امّ احمسيّه» گفت: مركب، آماده است.

امام‏صادق (ع) پرسيد: چه مركب؟ كجا مى‏خواهى بروى؟

آن زن، مى‏گويد: گفتم: سرِ خاك شهدا.

حضرت‏صادق (ع) فرمود: تعجب از شما مردم عراق است، براى زيارت شهدا، راهى طولانى و سفرى دراز را طى مى‏كنيد ولى «سيدالشهدا» را وا مى‏گذاريد و به زيارتش نمى‏رويد!

گفتم: سيدالشهدا كيست؟

فرمود: حسين بن على.

گفتم: من زنى بيش نيستم.

امام: باشد! … براى كسى مثل تو، مانعى ندارد كه به زيارتش بروى.

آنگاه، از ثوابِ‏عظيم اين زيارت، برايم بيان فرمود». (35)

35- امام‏صادق (ع) فرمود:

روز قيامت، يك منادى ندا مى‏دهد: «زائران حسين كجايند؟»

جمعى بر مى‏خيزند. به آنان گفته مى‏شود: در زيارت حسين، چه مى‏خواستيد و چه اراده كرديد؟

مى‏گويند: زيارت ما، به‏خاطر محبت به پيامبر و على و فاطمه بود.

به آنان گفته مى‏شود: اينك، اين محمد و على و فاطمه و حسن و حسين! پس به آنان بپيونديد. شما در درجات آنان هستيد. به پرچم پيامبر ملحق شويد.

آنگاه، آنان، در سايه‏سار لواى خاصّى كه در دست على بن ابى‏طالب است قرار مى‏گيرند تا وارد بهشت گردند. (36)

36- از امام‏صادق (ع) روايت شده است كه:

خواستار سكونت در بهشت، بايد زيارتِ «مظلوم» را رها نكند.

مى‏پرسند: مظلوم كيست؟

مى‏فرمايد: حسين است. هركس با شوق به او و محبت به رسول‏الله و فاطمه و على، او را زيارت كند، بر سفره‏هاى بهشتى، مهمانِ اهل‏بيت خواهد بود. (37)

37- به بيان امام‏رضا (ع):

«هزاران ملك، تا قيامت، همواره بر كربلاى حسين فرود مى‏آيند و آن را طواف مى‏كنند و غمگينانه بر او مى‏گريند …». (38)

38- «ام‏سلمه» همسر پيامبر اسلام كه تا زمان حادثه عاشورا زنده بود، از شهادت حسين در كربلا در خواب، باخبر شد. به اين صورت كه او را در آن ايّام، گريان ديدند.

پرسيدند كه سبب گريه‏ات چيست؟ گفت: «پيامبر را در خواب ديدم، با سر و صورتى خاك‏آلود و چهره‏اى پريشان، گفتم: چرا اينطور؟ فرمود: از كربلا مى‏آيم- يا: ديشب، براى حسين و اصحابش، قبر مى‏كندم …». (39) چنين خوابى را «ابن‏عباس» هم ديده بود و نقل مى‏كرد.

39- در روايات است كه پس از شهادت حسين بن على (ع)، در بيت‏المقدس، زير هر سنگريزه‏اى خون تازه بود، آسمان و زمين بر حسين گريست، آسمان، سه روز خون باريد، از زمين خون جوشيد و … (40)

40- از امام‏صادق (ع) نقل شده است كه زيارت قبر حسين (ع)، بهتر است كه پياده انجام گيرد و زائر با پاى برهنه و راه رفتنى همچون غلامان به سوى قبر برود. (41)

41- و نيز فرموده است:

«هرگاه خواستى حسين را زيارت كنى، او را در حالى زيارت كن كه افسرده و غمگين و ژوليده و غبارآلود باشى، چرا كه حسين، درحالى كشته شد كه پژمرده و غبارآلود و گرسنه و تشنه بود».  (42)

42- در حديث ديگر، امام‏صادق فرموده است: حسين بن على را در حال اندوه و حزن و رنج و خاك‏آلوده و پژمرده و گرسنه و تشنه زيارت كن:

«إذا أَرَدْت الحُسين فَزُره وأَنتَ حزينٌ مكروبٌ شُعثاً غُبراً جائعاً عَطشاناً». (43)

43- حضرت امام رضا (ع) فرمود: اى پسر شبيب (ع) اگر دوست دارى در حالى‏كه گناهى بر تو نيست به ملاقات خداوند رَوى، پس حسين را زيارت كن.

اى پسر شبيب (ع) اگر دوست دارى كه در غرفه هاى بهشتى در كنار پيامبر باشى، دشمنان و قاتلان حسين را لعن كن.

اى پسر شبيب اگر دوست دارى كه در ثواب مثل شهداى كربلا باشى پس هر گاه ياد آنها كردى‏ بگو: «يَا لَيْتَنِى كُنْتُ مَعَهُمْ فَأَفُوزَ فَوْزاً عَظِيما». (44)

44- قال الرضا (ع): مَنْ تَذَكَّرَ مُصَابَنَا فَبَكَى وَ أَبْكَى لَمْ تَبْكِ عَيْنُهُ يَوْمَ تَبْكِى الْعُيُونُ وَ مَنْ جَلَسَ مَجْلِساً يُحْيا فِيهِ أَمْرُنَا لَمْ يَمُتْ قَلْبُهُ يَوْمَ تَمُوتُ الْقُلُوب.

امام رضا (ع) فرمود: هر كس مصائب ما را ياد كند پس بگريد يا بگرياند، در روزى كه چشم‏ها گريان است چشم او گريان نخواهد شد. و هر كس در محفلى بنشيند كه امر ما اهل بيت در آن احيا مى شود، قلبش نميرد، در روزى كه دل‏ها مى‏ميرد. (45)

45- قال الرضا (ع): فَعَلَى مِثْلِ الْحُسَيْنِ فَلْيَبْكِ الْبَاكُونَ فَإِنَّ الْبُكَاءَ عَلَيْهِ يَحُطُّ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ.

امام رضا (ع) فرمود: پس بر مثل حسين بايد گريه كنندگان بگريند، چرا كه، گريه بر حسين گناهان بزرگ را مى‏ريزد. (46)

46- قال الصادق (ع):

أَيُّمَا أَحَبُّ إِلَيْكَ، أَنْ تَحُجَّ عِشْرِينَ حَجَّةً وَ تَعْتَمِرَ عِشْرِينَ عُمْرَةً أَوْ تُحْشَرَ مَعَ الْحُسَيْنِ (ع)؟ فَقُلْتُ: لا، بَلْ أُحْشَرُ مَعَ الْحُسَيْنِ (ع).

قَالَ: فَزُرْ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع).

امام صادق (ع) فرمود: كدام يك نزدت محبوبتر است، اين‏كه بيست حج يا بيست عمره انجام دهى يا اين‏كه با حسين (ع) محشور شوى؟

راوى گويد: عرض كردم: خير، بلكه با حسين (ع) محشور شوم در نزد من محبوبتراست. فرمود: پس حسين (ع) را زيارت كن. (47)

47- رَسُولُ‏اللَّه صلى الله عليه و آله فرمودند: «آگاه باشيد كه خداوند بر گريه كنندگان براى حسين عليه السلام از روى رحمت و مهربانى درود مى‏فرستد.» (48)

48- قالَ الصّادِق عليه السلام: «همانا حسين عليه السلام كسى را كه براى او گريه مى‏كند، مى‏بيند و به خاطر رحمت بر او برايش استغفار مى‏كند.» (49)

49- قال اللَّه سبحانه لموسى عليه السلام: «يا مُوسى‏ … وَ اعْلَمْ أَنَّهُ مَنْ بَكَى أَوْ أَبْكى أَو تَبَاكَى، حَرَّمْتُ جَسَدَهُ عَلَى النَّارِ».

«اى موسى، بدان‏كه هركس براى حسين گريه كند يا بگرياند، يا وانمود به گريه كردن كند، بدنش را بر آتش حرام كردم.» (50)

50- قالَ رَسُولُ‏اللَّه صلى الله عليه و آله: «اى فاطمه، هر چشمى در روز قيامت گريان است، مگر چشمى كه براى مصيبت حسين عليه السلام گريه كرده باشد كه به وسيله نعمتهاى بهشت خندان و شادمان خواهد بود.» (51)

————————–

[1]. اهل البيت، العدد الاوّل، ص 61، به نقل از الغدير، ج 5، ص 109 به بعد.

  1. همان، به نقل از ثواب الأعمال شيخ صدوق و بحار الأنوار، ج 101، ص 1.
  2. اهل البيت، العدد الاوّل، ص 61، نقل از كامل الزيارات.
  3. مجموعة نفيسه، كتاب المستجاد، علّامه حسن بن مطهّر حلّى، ص 404.
  4. الارشاد للشيخ المفيد، ص 252.
  5. الارشاد للشيخ المفيد، ص 252.
  6. مجموعة نفيسه، ص 404.
  7. بحارالأنوار، ج 101، ص 10، چاپ اسلاميه.
  8. مجموعة نفيسه، كتاب مسارّ الشيعه، شيخ مفيد، ص 61.
  9. بنگريد ابن قولويه، كامل الزيارات، شيخ مفيد، المزار، 64
  10. همان‏.
  11. كامل الزيارات، ص 331؛ سفينه البحار، ج 1، ص 565؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 7.

13.«كم بينكم و بين الحسين؟ قلت: ست و عشرون فرسخاً. قال له: او ما تأتونه؟ قلت: لا. قال: اجفاكم! …»( وسائل الشيعه، ج 10، ص 337 و 338، حديث 16 و 20؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 5).

  1. وسائل الشيعه، ج 10، ص 336، حديث 11؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 4.
  2. همان، ص 333، حديث 2.
  3. «… كانَ منتقص الدين، منتقص الايمان»؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 4.
  4. «مُروا شيعتنا بزيارة قبر الحسين بن على، فانّ اتيانه مفترضٌ على كلّ مؤمنٍ يقرّ للحسين بالامامة من الله»كامل الزيارات، ص 121؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 1، 3 و 4.
  5. وسائل الشيعه، ج 10، ص 321، حديث 8، و ص 345 حديث 1 و 5.
  6. «انّ قلبى ينازعنى الى زيارة قبر ابيك، واذا خرجتُ فقلبى وجلٌ مشتاقٌ حتى ارجع، خوفاً من السلطان والسُعاة واصحاب المسالح. فقال: يابن بكير! اما تحبّ ان يراك الله فينا خائفاً؟ اما تعلم انّه من خافَ لخوفنا اظلّه الله فى ظِلِّ عرشه، وكان يحدّثه الحسين …»بحار الأنوار، ج 98، ص 11؛ كامل الزيارات، ص 126؛ وسائل الشيعه، ج 10، ص 356.
  7. «ما تقول فيمن زار اباك على خوفٍ؟ قال: يؤمنه الله يوم الفزع الأكبر وتلقّاه الملائكة بالبشارة …» وسائل الشيعه، ج 10، ص 356، حديث 1؛ كامل الزيارات، ص 125.
  8. «ما كان من هذا اشدّ، فالثواب فيه على قدر الخوف، و من خافَ فى اتيانه آمن اللهُ روعتَه يوم يقوم الناس لربّ العالمين …» وسائل الشيعه، ج 10، ص 357، حديث 4؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 11؛ كامل الزيارات، ص 127.
  9. سفينة البحار، ج 1، ص 564.
  10. كامل الزيارات، ص 124.
  11. وسائل الشيعه، ج 10، ص 357، حديث 13.
  12. بحار الأنوار، ج 98، ص 13.
  13. وسائل الشيعه، ج 10، ص 385، حديث 2؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 6.
  14. ثواب الأعمال، ص 81.
  15. كامل الزيارات، ص 183.
  16. همان، ص 164.
  17. بحار الأنوار، ج 98، ص 57 و 59.
  18. كامل الزيارات، ص 116؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 8 و 52؛ وسائل الشيعه، ج 10، ص 320.
  19. كامل الزيارات، ص 117.
  20. بحار الأنوار، ج 97، ص 121.
  21. همان، ص 119؛ كامل الزيارات، ص 70.
  22. همان، ص 339؛ بحار الأنوار، ج 98، ص 36 و 71.
  23. وسائل الشيعه، ج 10، ص 387.
  24. همان.
  25. همان، ص 40.
  26. بحارالأنوار، ج 45، ص 230- 232.
  27. همان، ص 201 به بعد، احاديث مكرّر.
  28. بحار الأنوار، ج 98، ص 143.
  29. بحار الأنوار، ج 98، ص 142.
  30. بحار الأنوار، ج 98، ص 140؛ وسائل الشيعه، ج 10، ص 414، حديث 2.
  31. جعفر اسلامى فر، چهل گام تا عتبات (احاديث و نكاتى چند ويژه عتبات)، 1جلد، نشر مشعر – تهران، چاپ: 1، بهار 1388.
  32. وسائل الشيعه ج 10، ص 392.
  33. همان ج 5، ص 394.
  34. همان ص 348.
  35. همان، ص 34.
  36. همان، ج 25، ص 376.
  37. بحارالأنوار، ج 44، ص 307.
  38. همان، ص 293.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا