- فضايل بقيع
قبرستان تاريك و خاموش بقيع، آرامگاه چهار امام معصوم شيعه و بسيارى از صحابه بزرگوار، ياران ائمه اطهار عليهم السلام و شهداى گرانقدر صدر اسلام است. در اين قبرستان، بيش از 1000 و به روايتى 10000 نفر از صحابه گرامى پيامبر صلى الله عليه و آله، تابعان، قاريان، سادات بنىهاشم و … مدفوناند. بيشتر قبور آنان جز چند تن، گمنام و ناشناخته است.
از امّقيس نقل شده كه همراه پيامبر صلى الله عليه و آله به بقيع آمدم، فرمود: «ام قيس، از اين قبرستان در آخرت 70000 نفر برانگيخته شده و بدون حساب به بهشت مىروند، در حالى كه صورتهاى آنان مانند ماه شب بدر مىدرخشد.» (1)
همچنين از رسول گرامى اسلام روايت شده كه از اين مكان در روز قيامت نورى بلند مىشود كه ميان آسمانها و زمين را روشن مىكند. روايت ديگرى است كه آن حضرت در بقيع ايستاد و فرمود:
«السَّلامُ عَلَيْكُمْ يَا أَهْلَ الْقُبُورِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُسْلِمِينَ». (2)
مُوَيهبه، غلام حضرت رسول صلى الله عليه و آله گويد:
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله مرا در دل شب از خواب بيدار كرد و فرمود: مأمورم تا براى اهل بقيع استغفار كنم، پس همراه من بيا. همراه ايشان رفتم، وقتى رو به روى قبور بقيع ايستاد، گفت:
«السَّلامُ عَلَيكُمْ يا أَهْلَ المَقابِر، لَيَهن لَكُم ما أَصْبَحتُم فِيهِ مِمّا أَصْبَحَ النَّاسُ فِيهِ أَقْبَلَتِ الفِتَنُ كَقِطَعِ اللَّيْلِ المُظْلِمِ يَتَّبِعُ آخِرَها أَوَّلها الآخِرَةُ شَرٌّ مِنَ الأُولى».
پس مدّتى طولانى براى آنان به استغفار پرداخت.
يكى از همسران پيامبر صلى الله عليه و آله نيز نقل كرده است كه آن حضرت هر شب به زيارت قبور بقيع مىرفتند. (3) عايشه گويد: «پيامبر صلى الله عليه و آله برخى شبها از منزل بيرون مىرفتند، من گمان مىبردم كه به منزل همسران ديگر مىرود؛ لذا حساس شده و ايشان را سايهوار تعقيب كردم تا ديدم به زيارت اهل بقيع رفتهاند. هنگامى كه از تعقيب من آگاه شدند، گفتند: «تو گمان مىكنى به تو ظلم خواهم كرد، خير، من از سوى خدا مأمور شدهام كه براى اهل بقيع استغفار كنم.» (4)
به نقل از ابن نجّار عوسجه نامى مىگويد: در شبى، در نزديكى دار عقيل مشغول دعا بودم كه جعفربن محمد (ع) به من رسيد و پرسيد: آيا درباره اين محل خبر يا حديثى وارد شده كه اينجا ايستادهاى؟ گفتم: نه. فرمود: «هذا مَوْقِفُ نَبِىِّ اللهِ (ص) بِالَّليلِ، اذا جاءَ، يَسْتَغْفِرُ لِاهْلِ الْبَقِيع».
در كتب زيارات و ادعيه آمده است كه هنگام زيارت بقيع به سبب قداست آن مكان، كه روزى قدمهاى مبارك پيامبر صلى الله عليه و آله بر آن نهاده شده و بهترين اولياى خدا در آن مدفون شدهاند، با پاهاى برهنه وارد شويد. پيامبرخدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه در مقبره ما (بقيع) مدفون شود، از شفاعت من برخوردار گردد؛ (5) لذا شايسته است بر كسانى كه مورد شفاعت پيامبر صلى الله عليه و آله قرار خواهند گرفت، كمال احترام و خضوع را رعايت كرد.
به نقل برزنجى، تا قرن سيزدهم هجرى، در نزديكى قُبّه ائمه اربعه، در بيرون در ورودى آن، سنگى نصب بود كه گفته مىشد محل ايستادن حضرت رسول (ص) بوده و مردم آنجا را محل استجابت دعا مىشناختند. (6)
———————–
- مسلم، صحيح، ج 4، ص 40.
- محمد بن سليمان، جمع الفوائد من جامع الاصول و مجمع الزوائد، ج 1، ص 566؛ متن كامل زيارت بقيع در فروع كافى آمده است (ج 4، ص 559).
- ابن شبه، تاريخ المدينة المنوره، ج 1، ص 90؛ ابن سعد، طبقات الكبرى، ج 2، ص 203.
- همان.
- سمهودى، ج 3، ص 889.
- نزهة الناظرين، ص 279.