• تكبر

يكى از صفات ناپسند اخلاقى كه احتمال نفوذ آن در مسئولان و حاكمان بسيار است، «تكبر و تفاخر» است. همان‌طور که امام على عليه‌السلام فخر و تكبر را از بدترين حالات و صفات حاكمان و واليان دانسته و مى‏فرمايد:

«و از پست‏ترين حالات حاكمان نزد مرد شايسته اين است كه به آنان گمان عشق به فخر و خودستايى برده شود، و كارشان قيافه کبر و برترى‌جويى به خود گرفته باشد، و من ميل ندارم كه در خاطر شما بگذرد كه من به خودستايى علاقه مندم و عاشق شنيدن مدح و ثنايم، به حمد خدا اين گونه نيستم.» (1)

آن حضرت در كلام ديگرى، فخر را به عنوان آفت و آسیبی برای ریاست معرفی کردند:

 «آفت رياست، فخر است.» (2)

 انسان‏هاى شريف و با ظرفيت، هرگز فريفته پست و مقام دنيوى نشده و به سبب آن مبتلا به آفت تكبر و خودخواهى نخواهند شد. به گواه سخنی دیگر از امام على عليه‌السلام:

«افراد با شرف اگر به منزلتى هرچند بزرگ برسند از شادى تكبر نمى‏ورزند؛ مانند كوهى كه بر اثر بادها نمى‏جنبد، و افراد پست با كمترين مقام از شدت شادى به غرور مبتلا مى‏شوند؛ مانند گياهى كه گذر نسيمى او را به حركت در مى‏آورد.»

به هر روى، راه مبارزه با اين آفت خطرناك اين است كه:

عظمت و كبريايى خداوند را در نظر داشته باشيم و بدانيم كه در محضر خداى بزرگ، جايى براى بزرگى كردن بنده‏اى ناچيز و بى‏مقدار كه حتى‏اختيار تنفس خود را نيز ندارد، نيست.

باید بدانیم که با رسیدن به یک مقام دنیوی و گرفتن حکم ریاست و حکومت بر یک بخش یا شهر یا استان و کشور، چیزی بر ارزش‌های فردی انسان افزوده نمی‌شود، بلکه فقط بار مسئولیت انسان سنگین‌تر می‌گردد. کسی که به سبب رسیدن به یک مقام دنیوی، با دیگران برخوردی متکبرانه داشته باشد، حماقت و نادانی خود را آشکار ساخته است:

«هر كه در امارت خود تكبّر كند، كم‌عقلى و حماقت خود را ظاهر كند.» (3)

و به فرموده امام علی علیه‌السلام هیچ دولتی ماندگار نیست و روزی از شخص پس گرفته می‌شود:

«دولت همچنان كه رو مى‏آورد پشت مى‏گرداند.» (4)

همچنين، به عاقبت كار متكبران بينديشيم كه چگونه در همين دنيا، خوار و ذليل مى‏شوند. امام على عليه السلام، در اين‏باره به مالك اشتر چنين توصيه مى‏كند:

«بپرهيز كه در بزرگى فروختن، خدا را هم نبرد خوانى و در كبريا و عظمت، خود را همانند او دانى كه خدا هر سركشى را خوار مى‏سازد و هر خودبينى را بى‏مقدار.» (5)

بايد به كمبودها و ناتوانى‏هاى خود، بيشتر توجه كرد. اگر انسان دركى واقع‏بينانه از خود داشته باشد، هرگز دچار كبر و غرور نخواهد شد. به تعبير زيباى امير مؤمنان عليه السلام:

«فرزند آدم را با غرور چكار؟ اولش نطفه، و آخرش مردار است، روزى خود را نمى‏دهد، و مرگش را از خود نمى‏راند!» (6)

————–

1- نهج البلاغة، صبحي صالح، خطبه 216.

2- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص 346.

3- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص 346.

4- تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص 342.

5- نهج البلاغه، نامه 53.

6- نهج البلاغه، صبحی صالح، حكمت 454.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا