• اثبات وقوع معاد با قدرت و علم بیکران خداوند

یکی از دلیلی که قرآن برای اثبات وقوع معاد آورده است آن است که خداوند می­تواند بار دیگر انسانی را که با مرگ به مشتی استخوان یا خاک تبدیل شده است، زنده گرداند.

قرآن کریم بر قدرت بیکران و مطلق الهی تأکید می­کند و بیان می­دارد که او بر آفرینش و ایجاد هر شیء ممکن تواناست و از آنجا که احیای مجدد مردگان، امری ممکن الوقوع است، از حیطه قدرت الهی خارج نخواهد بود.

«أَ وَ لَمْ يَرَوْا أَنَّ اللَّهَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ لَمْ يَعْيَ بِخَلْقِهِنَّ بِقَادِرٍ عَلَى أَنْ يُحْيِيَ الْمَوْتَى بَلَى إِنَّهُ عَلَى کُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ * مگر ندانسته­اند که آن خدایی که آسمانها و زمین را آفریده و در آفریدن آنها درمانده نگردید، می­تواند مردگان را نیز زنده کند؟ آری، اوست که بر همه چیز تواناست. سوره احقاف آیه 33»

ممکن است این شبهه مطرح شود که برپا کردن رستاخیز در گرو آن است که خداوند بتواند بدنهای بی­شماری را که به خاک تبدیل شده­اند، از یکدیگر تشخیص دهد و نیز بر جزئیات اعمال میلیاردها انسانی که در طول هزاران سال در زمین زیسته­اند آگاه باشد، تا رسیدگی عادلانه به اعمال آنان صورت پذیرد. آیا آگاهی از چنین حجم وسیع و غیر قابل تصوری از اطلاعات ممکن است؟

پاسخ این شبهه نیز با اندک توجهی به بیکرانی علم الهی روشن می­شود: خداوند عالم مطلق است و علم و آگاهی او حد و مرزی ندارد. او بر همه امور هستی آگاه است و هیچ گاه هیچ چیز را فراموش نمی­کند. از این رو، خداوند، براساس علم مطلق خود، یکایک ذرات بدنهای بی شمار انسانها را از یکدیگر باز می­شناسد و نیز از کوچکترین اعمال بندگان خویش آگاه است:

«أَ وَ لَيْسَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ بِقَادِرٍ عَلَى أَنْ يَخْلُقَ مِثْلَهُمْ بَلَى وَ هُوَ الْخَلاَّقُ الْعَلِيمُ‌ * آیا کسی که آسمانها و زمین را آفریده، توانا نیست که باز مانند آنها را بیافریند؟ آری، اوست آفریننده دانا. سوره یس آیه 81».

آیه بالا، پس از بیان قدرت الهی بر آفرینش مجدد انسانها، با وصف «علیم» به دانایی و علم مطلق الهی اشاره می­کند و بیان می­دارد که از این جهت، جایی برای تردید و معاد نیست. این معنا با تعبیر دیگری در آیه 79 سوره­ی یس بیان شده است:

«وَ ضَرَبَ لَنَا مَثَلاً وَ نَسِيَ خَلْقَهُ قَالَ مَنْ يُحْيِي الْعِظَامَ وَ هِيَ رَمِيمٌ‌ * قُلْ يُحْيِيهَا الَّذِي أَنْشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّةٍ وَ هُوَ بِکُلِّ خَلْقٍ عَلِيمٌ‌ * و برای ما مثلی آورد و آفرینش خود را فراموش کرد، گفت: چه کسی این استخوانها را که چنین پوسیده است زندگی می­بخشد؟ بگو: همان کسی که نخستین بار آن را پدید آورد و اوست که به هرگونه آفرینشی داناست».

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا