• اثبات وقوع معاد با برهان عدالت

در اين جهان انسان­ها در انتخاب و انجام كارهاى خوب و بد آزادند. آنها در برابر دعوت پيامبران الهي به ايمان و نيكوكاري، به دو گروه مؤمنان و كافران، فرمانبر و نافرمانان تقسيم مي‎شوند. از نظر عقل، ايمان و نيكوكاري پسنديده و شايسته­ی ستايش و پاداش است و كفر و بدی سزاوار سرزنش و كيفر مي‎باشد. بنابراین برخورد يكسان با آن دو و برابر دانستن نيكوكار و بدكار عادلانه نيست.

اما مى­بينيم كه در اين جهان نيكوكاران و بدكاران به پاداش و كيفرى كه درخور اعمالشان باشد نمى­رسند و چه بسا بدكارانى كه از نعمت­هاى بيشترى برخوردار بوده و هستند؛ و اساساً زندگى دنيا ظرفيت پاداش و كيفر بسيارى از كارها را ندارد مثلاً كسى كه هزاران شخص بى گناه را به قتل رسانيده است نمى­توان او را جز يك بار قصاص كرد و قطعاً ساير جناياتش بى كيفر مى­ماند در صورتى كه براساس عدل الهى هر كس كوچكترين كار خوب يا بدى انجام دهد باید به نتيجه آن برسد.

پس هم چنان كه اين جهان محل آزمايش و تكليف است بايد جهان ديگرى باشد كه محل رسیدن به پاداش وکیفرکارها باشد و هر فردى به آنچه شايسته آن است برسد تا عدالت خداوند انجام شود.

در آياتي از قرآن به اين برهان اشاره شده است، ازجمله:

1.«أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ  * آيا مؤمنان و صالحان را مانند مفسدان در زمين، و پرهيزگاران را مانند بدكاران قرار مي‎دهيم؟ سوره صاد آیه 28»

  1. «أَ فَنَجْعَلُ الْمُسْلِمِينَ كَالْمجْرِمِينَ * ما لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ * آيا انسان­هاي فرمانبردار را مانند مجرمان قرار مي‎دهيم، چه بد داوري مي‎كنيد؟ سوره قلم آیه 35و36»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا