• تعریف علم اخلاق

با مراجعه به اصلی‌ترین منابع علم اخلاق در حوزه علوم اسلامی و دقت در موارد کاربرد آن در قرآن و احادیث، علم اخلاق را می‌توان به شرح زیر تعریف کرد:

«علم اخلاق، علمی است که صفات نفسانی خوب و بد و اعمال و رفتار اختیاری متناسب با آن‌ها را معرفی می‌کند و شیوه تحصیل صفات نفسانی خوب و انجام اعمال پسندیده و دوری از صفات نفسانی بد و اعمال ناپسند را نشان می‌دهد».

علم اخلاق علمي است كه از صفات نيك و زشت، ‌پسند و ناپسند و ريشه‌ها و آثار آن‌ها درحوزه‌هاي فردي و اجتماعي سخن مي‌گويد و راه‌هاي كسب صفات نيك و مبارزه با صفات زشت را به انسان آموزش مي‌دهد.

بر اساس این تعاریف، علم اخلاق علاوه بر گفت‌وگو از صفات نفسانی خوب و بد، از اعمال و رفتار متناسب با آن‌ها نیز بحث می‌کند. غیر از این، راه‌کارهای رسیدن به فضیلت‌ها و دوری از رذیلت‌ها – اعم از نفسانی و رفتاری- را نیز مورد بررسی قرار می‌دهد.

بنابراین، موضوع اخلاق، عبارت است از: صفات و اعمال خوب و بد، از آن جهت که برای انسان قابل تحصیل و اجتناب و یا انجام و ترک‌اند.

از آن‌جا که مبدأ و بازگشت رفتار و صفات خوب و بد انسان به روح و روان آدمی می‌باشد، نظر بعضی از عالمان اخلاق این است که این علم، انسان را به کمال و سعادت حقیقی خود(که همانا هدفِ اصلی خلقت جهان و انسان است) می­رساند. تفسیر واقعی و تحقق این کمال و سعادت به آن است که انسان به قدر ظرفیت و استعداد خود، چه در صفات نفسانی و چه در حوزه رفتاری جلوه‌گاه اسماء و صفات الهی گردد؛ تا در حالی که همه جهان، طبیعی و بی‌اراده به تسبیح جمال و جلال خداوندی مشغول‌اند، انسان با اختیار و آزادی خویش، مقرّب‌ترین، گویاترین و کامل‌ترین مظهر الهی باشد.

علم اخلاق دانشی است که به آدمی می‌آموزد:

  1. خُلق‌های پسندیده و خوی‌های ناپسند کدام است؛
  2. راه پیراستن نفس از خُلق‌های ناپسند چیست؛
  3. روش آراستن نفس به سجایای پسندیده کدام است.

شایان ذکر است که منابع اصلی در علم اخلاق اسلامی؛ قرآن کریم، سنت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و ائمه معصومین علیهم‌السلام و عقل و شهود و فطرت آدمیان است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا