- احتضار
احتضار یعنی در آستانه مرگ قرار گرفتن و زمانی که انسان آماده جان دادن و رفتن به عالم برزخ میشود؛ این حالت به جهت حضور مرگ يا حضور فرشتگان براي قبض روح، احتضار نامیده شده است. به شخصی که در این حالت قرار میگیرد محتضر گفته میشود.
لحظه احتضار كه تمام حواس و مجاري ادراكي محتضر از دنيا قطع شده و محتضر در آستانه ورود به برزخ است.
از جمله ویژگیهای حالت احتضار این است که توبه در این حال پذیرفته نیست. زيرا در هنگام احتضار است كه همه احكام و تكاليف و از جمله تكليف توبه برداشته شده و هيچ عملي، اثر ندارد و از انسان پذيرفته نميشود، چون در آن زمان انسان حواس و قوای درک خود را از دست داده و هيچ اختياري درباره امور دنيا ندارد و همه راهها براي نجات به روي او بسته ميشود زیرا در آن لحظه اختیار و تکلیف ندارد. اما در روزهاي پايان زندگي، که دارای اختیار و انتخاب است همه تكاليف بر عهده اوست و بايد توبه كند و توبهاش نيز قبول ميشود.
حضرت صادق عليه السّلام فرمود: رسول خدا (ص) فرموده است: هر كه يك سال پيش از مرگش توبه كند خداوند توبهاش را میپذيرد سپس فرمود: همانا يك سال زياد است هر كه يكماه پيش از مرگش توبه كند خدا توبهاش را میپذيرد، سپس فرمود: يكماه نیز زياد است، هر كه يك هفته پيش از مرگش توبه كند خدا توبهاش را میپذيرد، سپس فرمود: يك هفته نیز زياد است هر كه يك روز پيش از مرگش توبه كند خدا توبهاش را میپذيرد، سپس فرمود: يك روز هم زياد است هر كه پيش از ديدار مرگ (ملك الموت) توبه كند خدا توبهاش را میپذيرد. (1)
- مشاهدات محتضر
بنابر احادیث نورانی ائمه علیهم السلام انسان محتضر در هنگام مرگ اموری را مشاهده میکند که انسانهای زنده در دنیا توان مشاهده آن را ندارند. طبق بیانات ائمه علیهم السلام محتضر در هنگام رفتن از این عالم پنج چیز را مشاهده میکند:
- جایگاه خود را در بهشت و یا دوزخ: در روایتی از امام صادق (ع) است که وقتی که جایگاه مومن را در بهشت برزخی به او نشان میدهند، به ملائکهی مرگ خطاب میکند که آیا به من اجازه میدهید به خانوادهی خود خبر دهم؟ میگویند دیگر فرصتی نیست.
- فرشته مرگ: دومین چیز از مشاهدات شخص محتضر، حضور حضرت عزرائیل (ع) یا ملائکه تحت فرمان او میباشد. در هنگام احتضار ملائکهی رحمت و غضب صف میکشند. اگر شخص محتضر از مومنین باشد ملائکهی رحمت به او بشارت داده و به خوش آمد میگویند و همینطور برخورد بسیار خوبی با او خواهند داشت؛ و اگر اهل عذاب باشد از همان لحظه با او برخورد سختی میکنند و عذاب او شروع میشود.
- پیامبر و ائمه علیهم السلام: امام صادق (عليهالسلام) ميفرمايد: براي مؤمن در هنگام مرگ، رسول خدا، اميرالمؤمنين، فاطمه، حسن، حسين و ائمه طاهرين عليهمالسلام تمثل يافته، نمودار ميشوند. به او گفته ميشود ایشان (عليهمالسلام) رفقاي تو هستند. آنگاه او چشم ميگشايد و مينگرد. در اين هنگام ندا كنندهاي از جانب خداوند متعال ندا ميدهد: اي دلي كه آرام يافتهاي به محمّد و اهل بيت او، به سوي پروردگارت شادمان برگرد. از ثواب و پاداش خرسند باش و در جمع بندگان من، يعني محمد و اهل بيتش داخل شو و در بهشت من در آي. در اين هنگام هيچ چيز محبوبتر از اين نيست كه روح از بدن مؤمن مفارقت كند و به نداكننده بپيوندد. (2)
- شیاطین: چون احتضارآخرین مرحلهی دنیا است، بعد از مرگ و در عالم برزخ دیگر شیطان نمیتواند دسترسی داشته باشد بنابراین تمام تلاش او بر این است که بتواند انسان را در آخرین لحظات عمرش وسوسه کند. برای همین در این لحظهی آخر تمام توان خود را بکار میبرد که مومن را نسبت به اعتقادات خود در توحید و یگانگی خدا، در ایمان و ولایت امامان و در سایر اعتقادات دینی به شک بیندازد و ایمان را از او سلب کند.
- اموال، اعمال، فرزندان: انسان هنگام مرگ مال و فرزندان و عمل خود را متمثّل ميبيند و به مال خود ميگويد: من براي كسب و اندوختن تو بسيار حريص و بخيل بودم. تو براي من چگونهاي؟ مال در پاسخ گويد: به مقدار كفن از من برگير. سپس به فرزندان ميگويد: به خدا سوگند من شما را بسيار دوست داشته و حفاظت ميكردم. شما براي من چه ميكنيد؟ آنان ميگويند: تو را به قبر رسانده، در آن دفن ميكنيم. آنگاه به كردار خويش گويد: من به تو رغبتي نشان نميدادم و برايم سنگين بودي. تو براي من چه ميكني؟ عمل انسان ميگويد: من در قبر و قيامت با تو خواهم بود، تا به حضور پروردگارت برسيم.
————————–
(1) اصول کافی ج4، ص242.
(2) نورالثقلين، ج 5، ص 577، ح 28.
(3) علم اليقين علامه مجلسی، ج 2، ص 1070.