• اهتمام قرآن به مسأله معاد

بیش از یک سوم آیات قرآن، ارتباط با زندگی ابدی و جهان دیگر داردکه می توان این آیات را در چهار گروه دسته بندی کرد:

  1. در یک دسته از آیات، بر لزوم ایمان به آخرت، تأکید شده است به عنوان نمونه قرآن کریم یکی از ویژگیهای محسنین ومومنین را ایمان و یقین به آخرت میداند:

«وَ الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِما أُنْزِلَ إِلَيْكَ وَ ما أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِكَ وَ بِالْآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ * آنان كه بدانچه به سوى تو فرود آمده، و به آنچه پيش از تو نازل شده است، ايمان مى آورند؛ و به آخرت يقين دارند. سوره بقره آیه4»؛

«الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ بِالْآخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ * آنان كه نماز برپا مى‏دارند و زكات مى‏دهند و به آخرت يقين دارند. سوره نمل آیه 3»؛

  1. در دسته ی دیگر، نتیجه انکار معاد و ایمان نیاوردن به آن را هشدار داده است:

«وَ أَنَّ الَّذينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ أَعْتَدْنا لَهُمْ عَذاباً أَليماً * همانا براى كسانى كه به آخرت ايمان نمى‏آورند عذابى پر درد آماده كرده‏ايم.سوره اسراء آیه 10».

«بَلْ كَذَّبُوا بِالسَّاعَةِ وَ أَعْتَدْنا لِمَنْ كَذَّبَ بِالسَّاعَةِ سَعيراً * بلكه آنها رستاخيز را دروغ خواندند و براى هر كس كه رستاخيز را دروغ خوانَد آتشِ سوزان آماده كرده‏ايم. سوره فرقان آیه11».

  1. در دسته­ی سوم، نعمت­های ابدی و همیشگی آخرت را به تصویر کشیده است: در سوره الرحمان از آیه 46 تا انتهای سوره به توصیف بهشت و نعمت­های بهشتی پرداخته است و همچنین در سوره واقعه و دهر به این موضوع پرداخته است:

«وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتانِ * فَبِأَيِّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ * فيهِما عَيْنا تَجْرِيانِ * فيهِما مِنْ كُلِّ فاكِهَةٍ زَوْجانِ * مُتَّكِئينَ عَلى‏ فُرُشٍ بَطائِنُها مِنْ إِسْتَبْرَقٍ وَ جَنَى الْجَنَّتَيْنِ دانٍ * فيهِنَّ قاصِراتُ الطَّرْفِ لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَ لا جَانٌّ *كَأَنَّهُنَّ الْياقُوتُ وَ الْمَرْجانُ * هَلْ جَزاءُ الْإِحْسانِ إِلاَّ الْإِحْسانُ * و برای هر كس كه از مقام پروردگارش بترسد دو باغ بهشتی است. كه داراى شاخساران می­باشند. در آن دو باغ‏ دو چشمه روان است. در آن دو باغ‏ از هر ميوه‏اى دو گونه است. مومنان در بهشت بر بسترهايى كه آستر آنها از ابريشم درشت‏ بافت است، تكيه زنند و چيدن ميوه از آن دو باغ به آسانى‏ در دسترس است. در آن زنانی پاک چشم ‏وجود دارد كه دست هيچ انسان و جنّى پيش از ايشان به آنها نرسيده است. گويى كه آنها ياقوت و مرجانند. مگر پاداش احسان جز احسان است؟ و غير از آن دو باغ‏، دو باغ ديگر نيز هست. كه از شدّت سبزى سيه‏گون مى‏نمايد. در آن دو باغ‏ دو چشمه همواره جوشان است. در آن دو، ميوه و خرما و انار است.»

  1. در دسته چهارم ویژگی­های عذاب­های جاودانی، بیان شده است:

«أَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتابَهُ بِشِمالِهِ فَيَقُولُ يا لَيْتَني‏ لَمْ أُوتَ كِتابِيَهْ * خُذُوهُ فَغُلُّوهُ .ثُمَّ الْجَحيمَ صَلُّوهُ .في‏ سِلْسِلَةٍ ذَرْعُهاسَبْعُونَ ذِراعاً فَاسْلُكُوهُ . ِانَّهُ كانَ لا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظيمِ * فَلَيْسَ لَهُ الْيَوْمَ هاهُنا حَميمٌ * وَ لا طَعامٌ إِلاَّ مِنْ غِسْلينٍ * لا يَأْكُلُهُ إِلاَّ الْخاطِؤُنَ * و امّا كسى كه كارنامه‏اش به دست چپش داده شود به اوگويند: بگيريد او را و در غُل و زنجیركشيد. سپس او را ميان آتش اندازيد. پس در زنجيرى كه طول آن هفتاد ذراع است او را در بند كشيد. چرا كه او به خداى بزرگ ایمان نمی­آورد. پس امروز در اينجا کسی او را حمايت نمی­کند. و خوراكى جز چركابه ندارد. كه آن را جز خطاكاران نمى‏خورند. سوره الحاقه آیات20-27»

همچنین در آیات فراوانی رابطه­ی بین اعمال نیک و بد با نتایج اخروی آنها ذکر گردیده؛ و نیز با شیوه­های گوناگونی امکان و ضرورت رستاخیز مورد تأکید و تبیین قرار گرفته و به شبهات منکران، پاسخ داده شده؛ چنانکه منشأ تبهکاری­ها و کج روی­ها فراموش کردن یا انکار قیامت و روز حساب، معرفی شده است.

«فَذُوقُوا بِما نَسيتُمْ لِقاءَ يَوْمِكُمْ هذا إِنَّا نَسيناكُمْ وَ ذُوقُوا عَذابَ الْخُلْدِ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ * پس به سزاى آنكه ديدار اين روز را از ياد برديد عذاب را بچشيد؛ ما نيز فراموشتان كرديم، و همچنین به سزاى‏ آنچه انجام مى‏داديد عذاب جاودان را بچشيد. سوره سجده آیه 14»

از دقت در آیات قرآنی بدست می­آید که بخش عمده­ای از سخنان پیامبران و بحث­ها و جدال­های ایشان با مردم، اختصاص به موضوع معاد داشته است و حتی می­توان گفت که تلاش آنها برای اثبات این اصل، بیش از تلاشی بوده که برای اثبات توحید کرده اند زیرا اکثر مردم، سرسختی بیشتری برای پذیرفتن این اصل، نشان می­داده­اند. علت این سرسختی را می­توان در دو عامل، خلاصه کرد: یکی غیبی و نامحسوس بودن مسائل مربوط به آخرت، و دیگری دنیاگرایی و میل به بی بند و باری و عدم مسئولیت، زیرا اعتقاد به قیامت و روز حساب، پشتوانه­ی نیرومند برای احساس مسئولیت و پذیرفتن محدودیت­های رفتاری و خودداری از ظلم و تجاوز و فساد و گناه است و با انکار آن، راه برای هوسرانی­ها و شهوت پرستی­ها و خودکامگی­ها باز می­شود:

قرآن کریم با اشاره به این عامل می فرماید:

«اَیَحسَبُ الانسانُ اَن لَن نَجمَعَ عِظامَهُ * بَلی قادرینَ عَلی اَن نُسَوِّیَ بَنانَهُ * بَل یُریدُ الانسانُ لِیَفجُرَ اَمامَه * آيا انسان مى‏پندارد كه هرگز استخوان‏هايش را جمع نخواهيم کرد؟! آرى ما قادریم كه خطوط سر انگشتانش را بازسازى‏كنيم. ولى، انسان مى‏خواهد كه در مقابل او فساد و گناه كند. سوره قیامت آیات 5-3».

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا