• تفاوت اسلام و ايمان‏

دو واژه­ی اسلام و ایمان از مفاهیم حائز اهمیت در قرآن می­باشند. فهم و درک معنای واقعی نهفته در این واژه­ها ما را در درک حقیقی دین کمک خواهد کرد؛ لذا در اینجا با بررسی این دو مفهوم، در پی فهم عمیق معارف دینی می­باشیم.

اسلام، گرویدن به آیین آسمانی حضرت محمد صلّی اللّه علیه و آله را گویند که یکی از ادیان توحیدی و ابراهیمی است و از جامعیت خاصی نسبت به دیگر ادیان برخوردار است. واژۀ اسلام افزون بر معنای یاد شده بر خود آیین و شریعت آسمانی آن حضرت نیز اطلاق شده است.

اسلام در لغت به معنای انقیاد و تسليم شدن است، و در اصطلاح عبارت است از گفتن شهادتین به زبان «لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّه‏» که اولين مرتبه اسلام است.

آیه­ی 14سوره­ی حجرات به وضوح بر اختلاف این دو واژه تأکید نموده، چنین می­فرماید:

«قَالتِ الأعرابُ ءَامَنَّا قُل لم تُؤمِنُوا وَ لَکِن قُولُوا أسلَمنَا و لَمّا یَدخُلِ الإیمنُ فی قُلُوبِکُم وَ إن تُطیعُوا الله وَرَسُولَهُ لا یَلِتکُم مِن أعمَلِکُم شیئًا إنَّ اللهَ غَفورٌ رَحیمٌ *  عده­ای از باديه‏نشينان گفتند: ايمان آورديم. بگو: ايمان نياورده‏ايد، ليكن بگوييد: اسلام آورديم. هنوز در دلهاى شما ايمان داخل نشده است. اگر خدا و پيامبرِ او را فرمان بريد از [ارزشِ‏] كرده‏هايتان چيزى كم نمى‏كند. خدا آمرزنده مهربان است».

طبق این آیه تفاوت اسلام و ایمان در آن است که اسلام، شکل ظاهری و قانونی دارد و هر كس شهادتين را بر زبان جارى كند در زمره مسلمانان وارد مى‏شود و احكام اسلام بر او جارى مى‏گردد ولی ایمان یک امر واقعی و باطنی است و جایگاه آن قلب آدمی است نه زبان و ظاهر او.

این همان چیزى است که در عبارت گویائى از امام صادق (ع) می­خوانیم:

«با اسلام، خون انسان محفوظ و ادای امانت او لازم و ازدواج با او حلال می شود؛ ولی ثواب بر ایمان مترتب است». (1)

اسلام آوردن ممکن است انگیزه­های مختلفی دربر داشته باشد، حتی انگیزه­های مادی و منافع شخصی، ولی ایمان حتماً از انگیزه­های معنوی و علم و آگاهی سرچشمه می­گیرد.

جمله‏هاى آخر آیه در حقيقت اشاره به يك اصل مسلم قرآنى است كه شرط قبولى اعمال «ايمان» است، مى‏گويد، اگر شما ايمان قلبى به خدا و پيامبر (ص) داشته باشيد كه نشانه آن اطاعت از فرمان خدا و رسول او است، اعمال شما ارزش مى‏يابد، و خداوند حتى كوچكترين حسنات شما را مى‏پذيرد، و پاداش مى‏دهد، و حتى به بركت اين ايمان گناهان شما را مى‏بخشد كه او غفور و رحيم است.

بنابراین، تفاوت اسلام با ایمان، در آن است که اسلام، گرویدن به آیین حضرت محمد صلّی اللّه علیه و آله در زبان است، لیکن ایمان گرویدن به آن در زبان همراه با اعتقاد قلبی و عمل به احکام و دستورهای آن می‌باشد. البته برای ایمان معنای دیگری نیز ذکر شده است که عبارت است از اعتقاد داشتن و پذیرش ولایت و امامت دوازده امام معصوم علیهم‌السّلام. (2)

—————————–

(1) كافى جلد 2، باب ان الاسلام يحقن به الدم، حديث 1 و 2.

(2) جواهر الکلام ج۳۳، ص۱۹۷.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا