• به چه چیزی باید ایمان داشت

در نظام اسلام، ایمان به چیزی موجبات هدایت، و زمینه­ی آراستگی به فضایل اخلاقی و سیر معنوی را فراهم می سازد؟ یا به عبارت دیگر به چیزی باید ایمان داشت؟

اصلی­ترین چیزی که باید به آن ایمان آورد، بر پایه آنچه در قرآن و سنّت معصومان (علیهم السّلام) آمده به شرح زیر است.

  1. ایمان به عالم غیب:

قرآن كریم یكی از شروط بهره­مندی و هدایت­یابی از كتاب الهی را، ایمان به غیب و قوای غیبی یعنی ملائكه می­داند و در این باره می­فرماید:

«ذلِكَ الْكِتابُ لا رَیْبَ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ؛ الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْبِ وَ… * اين است كتابى كه در حقانيت‏ آن هيچ ترديدى نيست و مايه هدايت تقواپيشگان است؛ آنان كه به غيب ايمان مى‏آورند. سوره بقره  آیات 2و3».

«غيب» در اصل به معناي چيزي است كه پوشيده و پنهان است و چون عالم ماوراي محسوسات از حس ما پوشيده است، به آن غيب گفته مي‎شود. غيب و شهود دو نقطه مقابل يكديگرند، شهود عالم محسوسات است و جهان غيب ماوراي حس است.

مؤمنان مرز جهان ماده را شكافته، و خويش را از چهار ديوارى آن گذرانده‏اند، آنها با اين ديد وسيع با جهان فوق العاده بزرگترى ارتباط دارند در حالى كه مخالفان آنها اصرار دارند انسان را همچون حيوانات در چهار ديوارى جهان ماده محدود كنند، و اين سير قهقرايى را تمدن و پيشرفت و ترقى نام مى‏نهند! در مقايسه درك و ديد اين دو، به اينجا مى‏رسيم كه «مؤمنان به غيب» عقيده دارند.

اعتقاد یک مومن این است که جهان هستى از آنچه ما با حس خود درك مى‏كنيم بسيار بزرگتر و وسيعتر است، سازنده اين عالم آفرينش، علم و قدرتى بى انتها، و عظمت و ادراكى بى نهايت دارد، او ازلى و ابدى است. و عالم را طبق يك نقشه بسيار حساب شده و دقيق پى‏ريزى كرده، در جهان انسانها، روح انسانى فاصله زيادى ميان آنان و حيوانات ايجاد كرده، مرگ به معنى فنا و نابودى نيست، بلكه يكى از مراحل تكاملى انسان و دريچه‏اى است به جهان وسيعتر و پهناورتر.

در حالى كه يك فرد مادى معتقد است جهان هستى محدود است به آنچه ما مى‏بينيم و علوم طبيعى براى ما ثابت كرده است: قوانين طبيعت يك سلسله قوانين جبرى است كه بدون هيچگونه نقشه و برنامه‏اى پديد آورنده اين جهان است، نيروى خلاقه عالم حتى به اندازه يك كودك خردسال هم عقل و شعور ندارد، بشر جزئى از طبيعت است و پس از مرگ همه چيز پايان مى‏گيرد، بدن او متلاشى مى‏گردد، و اجزاى آن بار ديگر به مواد طبيعى مى‏پيوندند، بقايى براى انسان نيست و ميان او و حيوان چندان فاصله‏اى وجود ندارد.

آيا اين دو انسان با اين دو طرز تفكر با هم قابل مقايسه‏اند؟! آيا خط سير زندگى و رفتار آنها در اجتماع يكسان است؟

اولى نمى‏تواند از حق و عدالت و خير خواهى و كمك به ديگران صرف نظر كند، و دومى دليلى براى هيچگونه از اين امور نمى‏بيند، مگر آنچه در زندگى مادى او براى امروز يا فردا اثر داشته باشد، به همين دليل در دنياى مؤمنان راستين برادرى است، تفاهم، پاكى و تعاون؛ در حالى كه در دنيايى كه ماديگرى بر آن حكومت مى‏كند، استعمار است و استثمار، خونريزى، غارت و چپاول.

بنابراین ايمان به غيب در اينجا، اشاره به ايمان به ذات پاك پروردگار، عالم وحى و رستاخيز و جهان فرشتگان و به طور كلى آنچه ماوراى حس است، شامل مى‏شود.

  1. ایمان به خداوند و یگانگی او:

قرآن كریم در طی آیات متعددی ضرورت ایمان به خداوند را یادآور می شود؛ از جمله می فرماید:
«فَامِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ النُّورِ الَّذِی أَنْزَلْنا وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ * پس به خدا و پيامبر او و آن نورى كه ما فروفرستاديم ايمان آوريد، و خدا به آنچه مى‏كنيد آگاه است. سوره تغابن آیه 8».

رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) در پاسخ كسی كه از علامت­های ایمان پرسید، فرمود:

نشانه­های ایمان چهار چیز است:

«اقرار به یگانگی خداوند، و ایمان به او، و ایمان به كتاب او، و ایمان به رسولان الهی».

  1. ایمان به معاد و چگونگی آن:

ایمان به معاد و چگونگی آن نقش ضمانت اجرایی برای میزان كارآمدی اخلاق اسلامی را ایفا می­كند.

قرآن كریم نیز پس از ایمان به خداوند و یگانگی او بیشترین تأكید را بر معاد و چگونگی آن، از قبیل ایمان به سؤال در قبر، عذاب در قبر، روز رستاخیز، حسابرسی در قیامت، وجود میزان برای سنجش اعمال، عبور از صراط و باور به بهشت و دوزخ، دارد.

در زیر به بعضی آیات و روایات اشاره می شود؛ قرآن كریم در این باره می فرماید:
«إِنَّ الَّذِینَ امَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا و الصّائبون و النّصاری مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فلا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ * در حقيقت، كسانى كه به اسلام‏ ايمان آورده، و كسانى كه يهودى شده‏اند، و ترسايان و صابئان، هر كس به خدا و روز معاد ايمان داشت و كار شايسته كرد، پس اجرشان را پيش پروردگارشان خواهند داشت، و نه بيمى بر آنان است، و نه اندوهناك خواهند شد. سوره بقره آیه 62».

امام صادق (علیه السّلام) می فرماید: «ایمان آن است كه آدمی دین حق را به دل بشناسد و به زبان اقرار كند و به اعضای تن وظایف آن را انجام دهد و به عذاب قبر و منكر و نكیر و زنده شدن پس از مرگ و حساب و صراط و میزان اقرار داشته باشد و اگر بیزاری از دشمنان خدای  عزّوجلّ نباشد، ایمانی وجود ندارد».

  1. ایمان به رسالت انبیا و كتب آسمانی:

یكی از مبانی بهره­مندی از تعالیم دینی، باور به عجز آدمی در شناسایی درست كمال و سعادت خویش و گزینش ابزار و روش­های صحیح برای رسیدن به آن است.

به حتم كسی كه در این حقیقت تردید دارد، نمی­تواند به رسالت انبیاء و محتوای دعوت آنان ایمان و اطمینان داشته باشد و بدون اعتماد و اطمینان، از خیراندیشی هیچ خیرخواهی نمی­توان بهره چست.

بر همین مبنا در اخلاق اسلامی تكیه فراوانی بر ایمان به رسالت رسولان و كتب ایشان شده است. از طرفی چون همه­ی آنان رسالت و هدف واحدی را جستجو می­كرده­اند، ایمان به

مجموعه آنان توصیه شده است.

در قرآن كریم آمده است:

«ءَامَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ كلٌّ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَ مَلَئكَتِهِ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِه * پيامبر به آنچه خدا بر او نازل كرد ايمان آورده و مؤمنان نيز همه به خدا و فرشتگان خدا و كتب و پيغمبران خدا ايمان آوردند. سوره بقره آیه 285».

  1. ایمان به امامت و امامان (علیهم السّلام):

براساس مبانی كلامی شیعه ایمان به جریان امامت، شرط رستگاری و از پایه­های اخلاق اسلامی است.

روایات فراوانی در منابع حدیثی شیعه در این باره وجود دارد. علاوه بر این روایات، این امر را با استفاده از قرآن و بهره گیری از حوادث مسلّم تاریخی در تفسیر آن می­توان اثبات كرد.

در قرآن كریم آمده است:

«الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ كَفَرُوا مِنْ دِینِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْیَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِینَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْكُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دِیناً * امروز دين شما را برايتان كامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانيدم، و اسلام را براى شما به عنوان‏ دین برگزيدم. سوره مائده آیه3».

دو پرسش اساسی درباره این آیه مطرح است: اولاً: روز مورد نظر چه روزی است؟ ثانیاً حادثه­ای كه در آن روز اتفاق افتاد و موجب كمال دین و تمام شدن نعمت خداوند بر بندگانش شد، چه بوده است؟

براساس شواهد تاریخیِ غیرقابل انكار و مورد قبول همه­ی فِرَق اسلامی، آن روز، روز هجدهم ذی الحجه سال دهم هجری است و حادثه­ای كه در آن روز در غدیر خم اتفاق افتاد، یعنی انتخاب امام علی (علیه السّلام)  از سوی پیامبر (صلّی الله علیه و آله) به جانشینی خویش و شروع جریان امامت.

اكنون باتوجه به آنچه درباره ضرورت ایمان به رسالت انبیا و محتوای كتاب آنها كه در اصطلاح از آن به (دین) یاد می­كنیم، و با عنایت به مفاد آیه­ی پیش، مبنی بر این كه جریان امامت جزء كامل كننده­ی دین است و دین بدون آن ناقص خواهد بود، از منظر قرآن كریم ایمان به امامت نیز امری لازم بوده و از پایه های مستحكم اخلاق اسلامی محسوب می­گردد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا