- فصل دوم: خراج
خراج به مالیات اراضی گفته میشود که همواره يكى از مهمترين منابع درآمد و یکی از نهادهای بسیار مهم اقتصادی در سرزمينهاى اسلامى بوده است. بهوجود آمدن شهرهاى جديد، لزوم حفظ امنيت در سرحدات سرزمين اسلامى و دستمزدهايى كه بايد به سپاهيان داده مىشد و ديگر هزينهها براى خلافت اسلامى، آنها را با موضوع مهم تعريف منابع درآمد براى چرخاندن چرخهاى حكومت روبهرو كرده بود.
تا پيش از دوران فتوحات مهمترين نحوه توليد ثروت در شبه جزيره عربستان بجز نواحى جنوبى و يمن كه كشاورزى در آنها صورت مىگرفت، تجارت و اخذ ماليات از كاروانهاى تجارتى بود. اما طبيعى است كه هزينههاى سرزمين بزرگ اسلامى را نمىشد تنها از محل ماليات كاروانهاى تجارتى به دست آورد. بنابراين، خلفاى مسلمين به تعريف روشهاى ديگر توليد ثروت روى آوردند و مهمترين اين راهها تعيين خراج بود.
به نظر مىرسد مسلمانان صدر اسلام روش گردآورى خراج و روى هم رفته، اخذ ماليات زراعى از زمين را از ايرانيان آموخته باشند؛ زيرا از وضع خراج در ايران پيش از اسلام اطلاعاتى وجود دارد. در عين حال، تا پيش از فتح ايران مالياتى كه از زمينهاى زراعى و باغها در شبهجزيره اخذ مىشد، ازجمله مالياتى كه از زمينهاى فدك گرفته مىشد، به روش مقاسمه بود، نه خراج.
از ديگر سو، مسئله مهمى بر سر چگونگى اخذ خراج از زمينهاى ايران و ديگر زمينهايى كه در جريان فتوحات به دست مسلمانان افتاده بود، وجود داشت و آن موضوع روشن شدن ماهيت شرعى چگونگى اخذ ماليات از اين زمينها بود. بر اساس نظر پارهاى از فقهاى صدر اسلام زمينهايى كه در جريان فتوحات و به وسيله جنگ به دست نيروهاى مسلمان افتاده بود، جزء غنيمت محسوب شده و بايد بين لشكريان مسلمان تقسيم مىشد.
اما اين موضوع مشكلات چندى را پيش رو داشت. يكى اينكه در اين صورت زمينهاى حاصلخيز كشاورزى به قسمتهاى بسيار كوچك تقسيم مىشد و اين خود پايين آمدن محصول را در پى داشت؛ ديگر اينكه لشكريان مسلمان حاضر در كشورهاى مفتوحه، فاقد تجربه لازم براى امر كشاورزى و پرداختن به زمين بودند و در نهايت اگر هم مىتوانستند كشاورزى كنند، خود اين موضوع آنها را از پرداختن به امور لشكرى و همراهى سپاه اسلام باز مىداشت. براين اساس، در مركز خلافت جلسات متعددى برگزار شد و در نهايت تصميم گرفته شد كه زمينهاى ممالك مفتوحه در اختيار كسانى كه تا پيش از اين بر روى آنها كار مىكردند، گذاشته شود و در عوض سالانه مبلغى بهعنوان ماليات زراعى يا خراج از آنها گرفته شود.
براين اساس براى هر جريب زمين مقدار معينى خراج معين شد. البته با اين شرح كه خود زمينها نيز بر اساس مرغوب بودن يا مرغوب نبودن، حاصلخيز بودن يا نبودن و نوع محصولى كه در آنها كاشت مىشد به انواع متعددى تقسيم مىشدند.
اما با گذر زمان عيوبى بر شيوه گردآورى خراج وارد شد. يكى از آنها زمان گردآورى محصول بود. بسيار اتفاق مىافتاد كه موعد زمان جمعآورى خراج و ماليات بر اساس تقويم قمرى پيش از رسيدن و جمعآورى محصول بود. اين موضوع مشكلات بسيارى را سر راه كشاورزان مىانداخت و براى رفع اين مشكل خلافت اسلامى دست به تدوين خراجى زد كه اساس آن، بر هنگام گردآورى محصول تعيين شده بود.
با گذشت زمان، نظام بهرهبردارى از زمين از شكل ساده و صرف خراج خارج شد و به سمت نظامهاى پيچيدهتر حركت كرد. طى سدههاى چهارم هجرى به بعد، شاهد پيدايش نظامهاى بهرهبردارى متعددى هستيم كه اندكاندك عرصه را بر نظام مالياتى خراج تنگتر مىكردند. ازجمله اين نظامها، نظام اقطاع (واگذاري و اجاره املاک خالصه سلطان به اميران و منسوبان پادشاه) و نيز نظام سيورغال (عواید زمینی که به جای حقوق یا مستمری به اشخاص میبخشیدند) را مىتوان نام برد كه بهويژه پس از استيلاى مغول در سرزمينهاى اسلامى به شدت مورد استفاده قرار گرفت.