- درهاى مسجد
در بناى آغازين و زمان پيامبر (ص)، سه در براى مسجد ساخته شد. در بخش شرقى، باب جبرئيل بود، كه زمانى «باب آل عثمان» و «باب النبى (ص)» نيز ناميده مىشد. محل اصلى اين باب، در ديوار شرقى مسجد، حدود دو متر بالاتر از نقطه تلاقى ضلع غربى حجره شريف با ديوار شمالى بوده است. در واقع، باب جبرئيل فعلى، با دقت در برابر درِ اصلى قرار ندارد و قدرى شمالىتر از محل اصلى آن است.
باب غربىِ مسجد، «باب عاتكه» است كه به «باب الرحمه» مشهور شد. اين درى است كه رسول خدا (ص) از آن وارد مسجد مىشده و با تغيير قبله، البته محل آن تغيير نكرد.
در سوّم هم تا پيش از تغيير قبله، در ديواره جنوبى مسجد در ميان محراب حضرت و حجره شريف بود كه بعدها با تغيير قبله، به ديوار شمالى منتقل گرديد.
گفتنى است از زمانى كه حجراتى در كنار ديوارههاى شرقى، غربى و شمالى مسجد، ساخته شد، از هر يك از حجرات، درى نيز به مسجد گشوده شد كه صاحب آن خانه، از اين در كوچك، كه آن را «خوخه» نيز مىناميدند، به مسجد وارد مىگرديد. در سال سوّم هجرت، اندكى پيش از غزوه احد، فرمانى از سوى رسول خدا (ص) و در واقع از سوى خداوند صادر شد كه همه درها بسته شود مگر درِ خانه على (ع) «سُدّوا الأبواب الّا باب علىّ». اين حديث در منابع معتبر اهل سنّت آمده است. (1) در عصر نخست اسلامى، در منابع حديثى اهل مدينه كه به طور معمول هوادار شيخين بودند، روايتى درباره خوخه ابوبكر نقل شده است كه بر اساس آن، حضرت (ص) فرمودهبودند: همه پنجرهها به مسجد بسته شود مگر خوخه ابوبكر. گفتهاند، خوخه ابوبكر در ديوار غربى مسجد، در نزديكى باب السلام، جايى كه ابوبكر خانه داشته، بوده است. يعنى پنجرهاى بين خانه و مسجد بوده كه ابوبكر از آن وارد مىشده است. خانه مزبور در توسعه، در مسجد افتاده اما تابلويى روى ديوار غربى مسجد نصب شده كه محل خوخه وى را نشان مىدهد. گفتنى است كه مسجد در آن سمت، چند ده متر توسعه يافته است. درباره حديث سُدّوا الابواب و خوخه توضيحات و توجيهات شگفتى در منابع حديثى آمده كه بخشى از آنها را سمهودى در كتاب وفاء الوفاء آورده است.
گفتنى است كه باب السلام و باب النساء در ابتداى بخش افزوده مسجد، در عصر خليفه دوّم بوده و در اين دوره تأسيس شده است.
در بناى جديد، درهاى تازهاى ساخته شده كه جمعاً شامل هفت در بزرگ است. مجموع درها كه با رقم و عدد مشخص شده به 41 عدد رسيده است. باب رقم 1 باب السلام و باب رقم 41 باب البقيع است.
شرح ابواب به این ترتیب است:
عصر پيامبر صلى الله عليه و آله:
- «باب جبرئيل عليه السلام» در ميانه ديوار شرقى.
- «باب الرَّحمه» در شمال ديوار غربى.
- «باب عاتكه» در ميان ديوار جنوبى.
باب جبرئيل عليه السلام:
اين در، از مهمترين درهاى مسجد النّبى صلى الله عليه و آله است كه به نامهاى «باب الجنائز»، «باب الجبر» و «باب عثمان» نيز معروف بوده است. وجه نامگذارى آن به «جبرئيل» چنين است كه آن مأمور امين و آورنده وحى، در پايان غزوه خندق، در اين مكان به محضر پيامبر صلى الله عليه و آله رسيد و به آن حضرت گفت: آيا سلاح خود را افكندهايد؟ پيامبر صلى الله عليه و آله گفت: بلى. وى گفت: خداوند مىفرمايد: ما هرگز تو را به افكندن سلاح امر نكردهايم، بايد به سوى بنىقريظه حركت كنى؛ آنگاه افزود: من به سوى آنان رفته و در خانههايشان زلزله مىافكنم. پس رسول اللَّه صلى الله عليه و آله به بلال فرمان داد كه اذان سر دهد و آنگاه خطاب به مسلمانان فرمودند: «هر كس كه از ما اطاعت مىكند، نبايد نماز عصر را جز در سرزمين بنىقريظه بخواند». صحابه بىدرنگ مسلح و بسيج شده و همراه پيامبر صلى الله عليه و آله حركت كردند.
اين باب را به اين سبب «باب الجنائز» گفتهاند كه مكان نماز بر مردگان (مكان جنائز) در مجاورت آن قرار دارد و همچنين پس از اقامه نماز بر ميت، تشييع كنندگان مجبور بودند وى را از اين باب به سوى «قبرستان بقيع» ببرند و لذا آن را «باب الجبر» هم ناميدهاند. اين در به «باب عثمان» نيز معروف بود؛ زيرا رو به روى خانه عثمان بن عفّان قرار داشت. باب جبرئيل عليه السلام اكنون در جاى پيشين و اصلى خود نيست، بلكه در توسعه نخستين مسجد، پس از غزوه خيبر، حدود چهار متر پايينتر، به سمت شمال منتقل شد كه موقعيت آن اكنون منتهىاليه ديوار شرقى خانه فاطمه عليها السلام و حجره و ضريح پيامبر صلى الله عليه و آله است. در توسعه عثمانبن عفان از اين مكان نيز حدود سه متر همراه با ديوار شرقى عقبتر رفت و لذا محلّ اوّلى آن، داخل مسجد قرار گرفت. در توسعه عبدالمجيد عثمانى (1265 ق.) براى سهولت ورود و خروج زائران يا براى امكان اقامه نماز در بيرون مسجد، بسته شد و درِ ديگرى به موازات آن، حدود سه تا چهار متر پايينتر، به طرف شمال، در همان ديوار باز شد كه امروزه اين در پابرجا و به «باب جبرئيل» مشهور است.
در مكان پيشين اين در، كه در دوره عثمانى تغيير يافت، پنجرهاى گذاشته و بالاى آن به خط زيبايى اين آيه را نوشتند:
«إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيماً.»(احزاب : 56)
اين كار به اين دليل انجام شد كه مكان اصلىِ باب جبرئيل عليه السلام در دوره عثمان مشخص باشد. از آنجا كه اكنون ديوارى ميان دو درِ كنونىِ بقيع و جبرئيل روبهروى آن پنجره كشيده و اتاقكى بزرگ براى قرار دادن ابزار و ادوات نظافت مسجد و خادمان ساختهاند، آن پنجره در ديد قرار ندارد.
البته نشانه ديگرى نيز براى مكان پيشين آن در دوره عثمان وجود دارد و آن اين است كه بالاى آيه ياد شده، دايرهاى مكتوب به نام «عزرائيل عليه السلام» به خط زيبا و در زمينه سبز ديده مىشود و اين دقيقاً نشانه مكان باب جبرئيل عليه السلام در دوره عثمان است.
پنجرههاى ديگرى كه گفته شد، از شمال اين پنجره، نام «اسرافيل عليه السلام» و در جنوب نام «ميكائيل عليه السلام» بالاى آن ديده مىشود. نام «عزرائيل عليه السلام» كه نشانه مكان اصلى باب جبرئيل در دوره عثمان مىباشد، ميان اين دو پنجره قرار گرفته است، كه البته از بيرون ديوار ياد شده ديده نمىشود.
دوران عمر بن خطاب:
عمر بن خطاب در سمت شرق و غرب، دو در به درهاى مسجدالنبى صلى الله عليه و آله افزود.
«بابالنّساء» را بعد از باب جبرئيل عليه السلام و «باب السّلام» را بعد از باب الرّحمه قرار داد و مكان باب عاتكه و باب جبرئيل عليه السلام را تغيير نداد.
باب النِّساء به «باب رَيْطه» دختر سفاح عباسى مشهور بود؛ زيرا رو به روى خانه وى قرار داشت. نام ديگر آن باب ابىبكر بوده؛ زيرا خانه ريطه همان خانه ابوبكر بوده است. باب النساى كنونى مقدارى عقبتر از مكان اصلى آن است و جاى نخست آن به پشت ايوان صفّه متصل بوده است. زنان اغلب از اين در داخل مسجد شده و اكنون نيز ساعاتى از روز براى ورود آنان اختصاص يافته است. شايان يادآورى است در دوران عثمان به درهاى مسجد افزوده نشد.
دوران عمر بن عبدالعزيز:
عمر بن عبدالعزيز، حاكم مدينه، در دوران وليد بن عبدالملك از 86 تا 96 ق. اقدام به توسعه و ترميم مسجد النّبى صلى الله عليه و آله كرد. در اين زمان تعداد درهاى مسجد به 20 رسيد، كه در سمت شرق 9 در و در غرب 7 در و در سمت شمال 4 در بود.
دوران عثمانى
در دوران عثمانى، غير از پنج درِ اصلى، ديگر درها بسته شد. آنها عبارت بودند از:
در غرب؛ باب السّلام و باب الرَّحمه.
در شرق؛ باب النّساء و باب جبرئيل عليه السلام.
در شمال؛ باب التوسّل يا باب المجيدى.
دوران سعودى
در سالهاى آغازين حكومت سعودى، تعداد درهاى مسجد به 11 رسيد، يعنى به 5 درِ پيشين 6 در افزوده شد؛ در شرق، باب البقيع، كه مقابل پاى مبارك پيامبر صلى الله عليه و آله و كنار مناره گنبد سبز است. در شرق ابواب صديق (سه ورودى) در شمال، باب عثمان، باب عمر بن خطاب، باب عبدالعزيز و باب ملك سعود.
در توسعه دوم؛ يعنى دوران فهد بن عبدالعزيز، 42 در به درهاى مسجد و ورودى افزوده شد.
———————
- زيد بن ارقم: «كانَ لِنَفَر مِن أصْحاب رَسُول الله9 ابواب شارعة فى المسجد؛ فقال رسول الله يوماً: سُدُّوا الأبواب الّا باب عَلىّ. سيوطى رسالهاى با عنوان «شدّ الأثواب فى سدّ الأبواب» نگاشته كه در كتاب الحاوى للفتاوى (ج 2، ص 120) چاپ شده است. درباره طرق اين حديث بنگريد: اهل البيت فى المكتبة العربيه، صص 235- 223.