• بقعه ابراهيم‏

تنها فرزندى كه در مدينه نصيب رسول خدا (ص) شد، ابراهيم بود كه در ذى حجه سال هشتم هجرت از مادرى با نام ماريه قبطيه به دنيا آمد. ماريه را حاكم مصر به رسم هديه براى رسول خدا (ص) فرستاد. با تولد ابراهيم موجى از شادى و سرور مدينه را فراگرفت. محل تولّد وى «مشربه ام ابراهيم» بود كه جاى آن هنوز در مدينه مشخص است.

ابراهيم در سنّ شانزده يا هيجده ماهگى درگذشت و رسول خدا (ص) را در غم فقدان خود سخت اندوهگين كرد. ابراهيم به توصيه پيامبر (ص) در كنار عثمان بن مظعون، كه يارى فداكار و مورد علاقه رسول‏خدا (ص) بود، دفن شد.

قبر ابراهيم به دليل محل زيارتى بودن آن، مورد توجه اصحاب و تابعين بود و بعدها كه براى برخى از قبور، بقعه ساخته شد، براى ابراهيم نيز بقعه‏اى بنا گرديد. آنچه از گفتار مورخان و نويسندگان از قرن هفتم تا قرن چهاردهم هجرى بدست آمد، اين است كه قبر شريف جناب ابراهيم سلاله پاك رسول خدا صلى الله عليه و آله و جناب عثمان بن مظعون يكى از باوفاترين صحابه‏ها و ياران آن حضرت؛ همانند ساير قبور اقوام پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله در بقيع داراى بقعه و گنبد و بارگاه بوده است و قبر جناب ابراهيم كه داراى زيباترين ضريح همانند ضريح ائمه بقيع عليهم السلام و در سمت جنوبى اين بقعه و متصل به ديوار قرار گرفته و در اين سمت از ديوار شبكه‏هايى نيز تعبيه شده بود كه ارتباط زايرين با داخل حرم بوسيله اين شبكه‏ها حفظ مى‏گرديد. و بالأخره توجه زائرين و حجاج كه در طول تاريخ از نقاط مختلف جهان به مدينه منورّه مشرف مى‏شدند، به اين بقعه شريف و قبر مبارك منعطف مى‏گشت و اگر در اثر كثرت و ازدحام زائرين، امكان وارد شدن به داخل اين حرم وجود نداشت، طبعاً از بيرون حرم و از مقابل شبكه، قبر فرزند رسول خدا را زيارت و در اين محل به دعا و راز و نياز با خداوند متعال مى‏پرداختند.

از جمله بقعه‏ها و گنبد و بارگاهها در داخل بقيع كه به وسيله وهابيان منهدم گرديده است، ساختمان بقعه وحرم متعلق به جناب ابراهيم فرزند رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‏باشد.

  • ساير مدفونين در بقعه ابراهيم‏

ماريه قبطيه مادر جناب ابراهيم در سال پانزده هجرت از دنيا رفت و عمر بن خطاب بر پيكرش نماز خواند و در بقيع در كنار قبر فرزندش ابراهيم به خاك سپرده شد. عبدالرحمان بن عوف‏ بطورى كه در گفتار بعضى از مورخان و مدينه‏شناسان ملاحظه فرموديد و در آينده نيز به آن خواهيم رسيد، قبر جناب ابراهيم در كنار قبر عثمان بن مظعون و هر دو زير يك گنبد قرار داشتند. ولى بعضى از مورّخان علاوه بر قبر عثمان بن مظعون وجود قبر تعدادى ديگر از صحابه را نيز در اين بقعه گزارش كرده‏اند؛ از جمله قبر عبدالرّحمان ابن عوف، اسعد بن زراره ، سعد بن ابى‏، عبداللَّه بن مسعود و خنيس بن حذافه.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا