·       تناسب نام ها و حوادث قیامت

در قيامت حوادث گوناگون، شيرين و سرورآفرين و تلخ و كمرشكن، مانند آشكار شدن حق، كنار رفتن پرده‏ها، روشن شدن چهره‏هاي مسرور و چهره‏هاي اندوهبار، جدايي و فرار از يكديگر، حساب، كتاب، سؤال، فرياد و… رخ مي‏دهد. از اين‏رو قرآن مجيد ازقيامت با نام‏هايي مناسب با پديده‏هاي مختلف نام برده و با بيش از يك صد نام چهره قيامت را به تصوير كشيده، كه در هر يك از این نام­ها سرّ يا اسراري نهفته است. برخی از این نام­ها عبارتند از:

1. تردید ناپذیر

از ديدگاه قرآن كريم، وقوع قيامت حتمي و قطعي است و شكّي در آن نيست: «وَ أَنَّ السَّاعَةَ ءَاتِيَةٌ لَّا رَيْبَ فِيهَا * قيامت آمدني است و شك‏بردار نيست. سوره حج آيه 7»

دليل حتمي بودن معاد و قيامت آياتي است که بواسطه عدالت خدا وجود قیامت را حتمی بیان می­کنند. از اين‏رو مي‏فرمايد: «أَمْ نجْعَلُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ كاَلْمُفْسِدِينَ فىِ الْأَرْضِ أَمْ نجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كاَلْفُجَّار * آيا ممكن است كساني را كه ايمان آورده و عمل صالح انجام داده‏اند همچون مفسدان در زمين قرار دهيم؟ و آيا امكان دارد پرهيزكاران را همچون فاجران قرار دهيم؟ سوره ص آيه 28»

2. قیامت

قیامت از قیام‌، در لغت به معنای خیزش‌ و برخاستن است‌؛ و راز نام‏گذاري آن روز موعود به قيامت كه از مشهورترين نام‏هاست و در قرآن سوره‏اي به اين نام اختصاص يافته، اين است كه مردم در اين روز به یکباره قيام خواهند كرد: «يَوْمَ يَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ الْعَالَمِين * و نزد پروردگار جهانيان خواهند ايستاد. سوره مطفّفين آيه 6»

و روزي است كه رستاخيز برپا شود: «وَ يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَة . سوره روم آيه 12»

امير مؤمنان عليه‏السلام مي‏فرمايد: «روزي كه حق تعالي تمامی مردم را  براي رسيدگي به حساب كار و پرداخت پاداش اعمال جمع می­کند، آنان فروتنانه در برابرخدا می­ایستند، عرق تا گوشه دهانشان جاری می­شود و زمين زير پايشان لرزان می­شود و نيكو حال‏ترين آنان كسي است كه جاي گذاشتن دو پاي را پیدا کند و براي خود جايي تهيّه كند». (1)

3. حق

روز حق روزي است كه در آن حق مطلق آشکار می­شود و جايي براي باطل نيست و به هر اختلافي پايان داده مي‏شود: « ذلِكَ الْيَوْمُ الْحَق * روز قیامت روز حق است. سوره نبأ آیه 39».

اين واژه 227 بار در قرآن وارد شده كه از شاخص‏ترين مفاهيم و موارد آن، معنا و موردي است كه در برابر باطل قرار گرفته است و چون خداوندِ بزرگْ حق است و از او به «حق تعالي» ياد مي‏شود در روز قيامت حق آشکار خواهد شد.

قرآن براي اين‏كه جامعه بشري معناي دقيق حق و باطل را بفهمد در تمثيلي زيبا مي‏فرمايد: «أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَسالَتْ أَوْدِيَةٌ بِقَدَرِها فَاحْتَمَلَ السَّيْلُ زَبَداً رابِياً وَ مِمَّا يُوقِدُونَ عَلَيْهِ فِي النَّارِ ابْتِغاءَ حِلْيَةٍ أَوْ مَتاعٍ زَبَدٌ مِثْلُهُ كَذلِكَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْحَقَّ وَ الْباطِلَ فَأَمَّا الزَّبَدُ فَيَذْهَبُ جُفاءً وَ أَمَّا ما يَنْفَعُ النَّاسَ فَيَمْكُثُ فِي الْأَرْضِ كَذلِكَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثال * خداوند از آسمان آبى فرستاد و از هر درّه و رودخانه‏اى به اندازه آنها سيلابى جارى شد سپس سيل بر روى خود كفى حمل كرد و از آنچه (در كوره‏ها،) براى به دست آوردن زينت آلات يا وسايل زندگى، آتش روى آن روشن مى‏كنند نيز كفهايى مانند آن به وجود مى‏آيد خداوند، حق و باطل را چنين مثل مى‏زند! امّا كفها به بيرون پرتاب مى‏شوند، ولى آنچه به مردم سود مى‏رساند آب يا فلز خالص‏ در زمين مى‏ماند خداوند اين چنين مثال مى‏زند! سوره رعد آیه 17».

4. رستاخیز

قرآن از قيامت به روز رستاخيز ياد كرده و در پرسش و پاسخي كه در قيامت ميان بدكاران و درست كرداران ردّ و بدل مي‏شود، مي‏فرمايد: « وَ يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يُقْسِمُ الْمُجْرِمُونَ مَا لَبِثُواْ غَيرَ سَاعَةٍ كَذَالِكَ كاَنُواْ يُؤْفَكُونَ * وَ قَالَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْعِلْمَ وَ الْايمَانَ لَقَدْ لَبِثْتُمْ فىِ كِتَابِ اللَّهِ إِلىَ‏ يَوْمِ الْبَعْثِ فَهَذَا يَوْمُ الْبَعْثِ وَ لَاكِنَّكُمْ كُنتُمْ لَا تَعْلَمُون * روزي كه قيامت بر پا شود بدكاران سوگند ياد كنند كه ساعتي بيش درنگ نكردند همين‏گونه از راستي و حقيقت به ناراستي و دروغ پردازند و آنان كه به مقام علم و ايمان رسيده‏اند به آن گروه بدكار گويند: شما تا روز رستاخيز كه همین امروز است مهلت يافتيد، ولي بر آن آگاه نبوديد. سوره روم آیات 55 و 56».

5. پیرکننده

قيامت روزي است كه كودكان و نوجوانان را پير مي‏كند: « فَكَيْفَ تَتَّقُونَ إِن كَفَرْتمْ يَوْمًا يجْعَلُ الْوِلْدَانَ شِيبًا * شما اگر كافر شويد، چگونه خود را (از عذاب الهى) بر كنار مى‏داريد؟! در آن روز كه كودكان را پير مى‏كند. سوره مزّمل آيه 17». سرّ این مطلب يا طولاني بودن موقف قيامت است يا سخت بودن حوادث آن، چنان‏كه گاهي ديده مي‏شود برخي مشكلات در دنيا چنان جان‏كاه است كه جوانان را پير و موهايشان را سپيد مي‏گرداند.

اميرمؤمنان عليه‏السلام مي‏فرمايد: «ای بندگان خدا! بر حذر باشيد از روزي كه در آن اعمال رسيدگي مي‏شود، اضطراب و نگراني در آن بي‏شمار است و كودكان در آن پير مي‏شوند». (2)

6. شدید و سخت

از نامهای قیامت «عسير» به معنای دشوار می­باشد. یعنی روزي است كه كار براي بدكاران بسيار مشكل است.

«الْمُلْكُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ لِلرَّحْمنِ وَ كانَ يَوْماً عَلَى الْكافِرينَ عَسيراً * حكومت در آن روز از آن خداوند رحمان است و آن روز، روز سختى براى كافران خواهد بود! سوره فرقان آیه 26»

  1. كنار رفتن پرده‏ها

درقیامت چيزي براي پنهان كاري باقي نخواهد ماند زیرا گواهان و شاهدان بسیاری مانند اعضاء و جوارح و اشیاء مختلف و…  برای گواهی دادن نسبت به اعمال خوب و بد انسانها وجود دارد در آن روز جايي براي كتمان و پنهان كاري نيست: « يَوْمَ تُبْلَى السَّرائِر * در آن روز كه اسرار نهان (انسان) آشكار مي­شود. سوره طارق آیه 9»؛ چنان‏كه آنچه در دل زمين است نيز بيرون مي‏آيد: «وَ أَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقالَها * و بارهاى سنگين اسرار درون خويش (كه گنجها و معادن و اموات و غيره است) همه را از دل خاك بيرون افكند. سوره زلزال آیه 2»؛ بايگاني شده‏ها پديدار مي‏شود و رازي پوشيده نمي‏ماند؛ ايمان، كفر، نفاق، ريا، اخلاص، نيّت پاك، بدی‏ها و… همه آشكار مي‏شود.

8. گشودن نامه‏ها

قيامت را روز «نشر» به معنای باز و گشوده شدن گويند؛ زيرا نامه‏هاي رفتار انسان در آن روز باز و گشوده مي‏شود: «وَ إِذَا الصُّحُفُ نُشِرَت * و هنگامى كه نامه اعمال خلق گشوده شود. سوره تکویر آیه 10»؛ نامه اعمال انسان در اين جهان به هم پيچيده است و در قیامت باز مي‏شود. در دنيا كسي از آن خبر ندارد و حتّي اعمال گذشته انسان براي خودش مخفی است. از اين‏رو با ديدن آن در قیامت با شگفتي خواهد گفت: چه نامه‏اي؟ هر کوچک و بزرگی را را در آن شمرده و به حساب آورده‏اند و گناهان كوچك و بزرگ در آن ثبت شده است. به او فرمان مي‏رسد نامه اعمالت را بخوان: «وَ كُلَّ إِنسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَائرَهُ فىِ عُنُقِهِ وَ نخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كِتَابًا يَلْقَئهُ مَنشُورًا * اقْرَأْ كِتَابَكَ كَفَى‏ بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسِيبًا * ما نتیجه اعمال خوب و بد هر انساني را به گردن او آویزان ساختیم و آن رادر روز قيامت به صورت كتابي براي او بيرون آوريم، در حالي كه آن نامه چنان باز باشد كه همه صفحه­های آن را يك مرتبه ملاحظه كند * و به او خطاب رسد كه تو خود كتاب اعمالت را بخوان و بنگر تا در دنيا چه كرده‏اى كه تو خود تنها براى رسيدگى بحساب خويش كافى هستى. سوره اسراء آیه 13و 14».

9. حساب

به قيامت «يوم الحساب» به معنای روز حسابرسی نيز گفته شده است. «إِنَّ الَّذينَ يَضِلُّونَ عَنْ سَبيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ شَديدٌ بِما نَسُوا يَوْمَ الْحِساب * كسانى كه از راه خدا گمراه شوند، عذاب شديدى بخاطر فراموش كردن روز حساب دارند! سوره ص آیه 26». گرچه خداوند هميشه حسابرس است، ولی در قيامت كه روز حساب است حسابرسی خداوند به طور کامل آشکار می­شود. خداوند در قرآن مجيد هشت بار خود را «سَريعُ الْحِساب * کسی که به سرعت حسابرسی می­کند» معرّفي كرده است؛ مانند: «لِيَجْزِيَ اللَّهُ كُلَّ نَفْسٍ ما كَسَبَتْ إِنَّ اللَّهَ سَريعُ الْحِساب * تا خدا هر شخص را به كيفر كردارش برساند، به يقين، خداوند سريع الحساب است! سوره ابراهیم آیه 51»

10. جدایی

قيامت روز جدايي «يَوْمُ الْفَصْل» است. در اين روز پرهيزكاران از بد‏كاران جدا شده و از هم فاصله می­گیرند. انسان‏ها در دنيا همه با هم و به ظاهر در يك شكل و قيافه زندگي مي‏كنند، امّا در قيامت روزي كه همه يك جا جمع می­شوند و بَدان از نيكان جدا مي‏شوند.

اين همان روز جدایی (حقّ از باطل) است كه شما گنه کاران آن را تكذيب مي‏كرديد و آن را دروغ مي‏پنداشتيد: «هَذَا يَوْمُ الْفَصْلِ الَّذِى كُنتُم بِهِ تُكَذِّبُون. سوره صافات آیه 21».

11. حسرت

روز حسرت یکی دیگر از اسامی قیامت است «يَوْمَ الْحَسْرَةِ»؛ روزي است كه انسان بر گذشته خود افسوس مي‏خورد و از اعمال خويش سخت پشيمان مي‏شود. از اين رو خداوند مي‏فرمايد: «وَ أَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَ هُمْ في‏ غَفْلَةٍ وَ هُمْ لا يُؤْمِنُون * و (اى رسول ما) امت را از روز حسرت (روز قيامت) بترسان كه آن روز ديگر كارشان گذشته است و آنها سخت از آن روز غافلند و به آن ايمان نمى‏آورند. سوره مریم آیه 39»؛ روزي كه همگان افسوس دارند؛ بدكاران براي بدكاري، نيكو‏كاران و خوبان براي اين‏كه آن‏گونه كه بايد از خوبي‏ها بهره نبردند؛ در حالي كه مي‏توانستند از امكانات دنيوي و مادي بهره زیادتری بگيرند، ولي نگرفتند.

—————————–

(1) نهج‏البلاغه، خطبه 102.

(2) نهج‏البلاغه، خطبه157.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا