• امر به معروف و نهى از منكر

يكى ديگر از مهم‏ترين وظايف دينى و اخلاقى مردم در قبال مسئولان، امر آنان به خوبى‏ها و نهى آنان از ارتكاب بدى‏هاست. اگر مردم به درستى به اين وظيفه خود عمل كنند، درصد خطا و اشتباه و يا انحراف مسئولان جامعه را تا حد صفر پايين مى‏آورند.

در نظام اسلامى، هيچ فردى از اين حكم مستثنا نيست. حتى شخص اول نظام اسلامى، اگر اشتباهى مرتكب شود، بايد با رعايت ضوابط، اشتباه او را به وى يادآور شد، و يا اگر به هر دليلى، در اجراى معروفى كوتاهى كند بايد او را به اجراى آن امر كرد.

در حقيقت، مردم با اجراى اين وظيفه اخلاقى، ضعف‏ها و كمبودها را به مسئولان تذكر مى‏دهند و آنان را در شناخت و رفع كاستى‏ها يارى مى‏رسانند.

از طرفى، به مسئولان و حاكمان و مديران اسلامى نيز توصيه اكيد شده است كه نه تنها از امر به معروف و نهى از منكر زيردستان خود و مردم عادى آزرده نشوند، بلكه منتقدان و آمران به معروف و ناهيان از منكر را عزيز بدارند و آنان را بر متملّقان و چاپلوسان و كسانى كه همواره بر وفق‏مراد سخن مى‏گويند و همه امور و مسائل را عادى و بى‏اشكال جلوه مى‏دهند، ترجيح دهند.

اميرمؤمنان عليه السلام، در اين‏باره به مالك اشتر چنين توصيه مى‏كنند:

«و نيز بايد از وزرايت برگزيده‏ترينشان نزد تو وزيرى باشد كه سخن تلخ حق را به تو بيشتر بگويد، و نسبت به آنچه كه خداوند براى اوليائش خوش ندارد كمتر تو را يارى دهد.» (1)

امام باقر علیه‌السلام نیز در زمینه امر به تقوا توسط مردم، فرموده‌اند:

«هر که نزد سلطان ستمگر برود و او را به تقوای خدا فرمان دهد و (از عذاب) بترساندش و اندرزش دهد، ثوابی همانند ثواب (عبادت) جن و انس به او دهند و این عملش به اندازه اعمال آن‌هاست.» (2)

——————————

1- نهج البلاغه، نامه 53.

2- بحار الأنوار (ط – بیروت)، ج 72، ص 375.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا