• گردشگری و دیدار شگفتی‌های تاریخی و طبیعی

سزاوار است آدمی با هدف شناخت آفریدگار هستی و عبرت‏گیری از سرگذشت گذشتگان، به سیر و گردش در زمین بپردازد؛ و در آیات و روایات هم به این گونه گردشگری و فایده‏های معرفتی و مادی آن اشاره شده است که در زیر خواهد آمد.

پیامبران نیز بدین گونه در زمین گردش می‌کردند که برای نمونه می‌توان به داستان عُزَیر در سوره بقره، آیه 259 و گردشگری حضرت موسی و خضر و عیسی در سوره کهف، آیات 59- 82 اشاره کرد.

  • نهی دین از جامعه گریزی

امیر مؤمنان علیه‏السلام می‌فرماید:

عثمان بن مظعون نزد رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏وآله آمد و عرض کرد: ای رسول خدا! می‌خواهم از اجتماع کناره گیرم و به سیاحت و رهبانیت در زمین بپردازم و پیش از مشورت با شما اقدامی نکردم.

آن حضرت فرمود: «این گونه سیاحت نکن، چرا که سیاحتِ رهبانی امت من در رفتن به مسجدهاست.» (1)

  • آثار گردشگری

از نگاه قرآن کریم انسان در گردشگری فواید بسیاری می‏برد از جمله:

  1. بهره‏مندی از مواهب طبیعی

قرآن کریم در سوره ملک، آیه 15 می‌فرماید:

«هُوَ الَّذِى جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُواْ فىِ مَنَاكِبهَا وَ كلُواْ مِن رِّزْقِهِ وَ إِلَيْهِ النُّشُورُ * او كسى است كه زمين را براى شما رام كرد، بر شانه‏هاى آن راه برويد و از روزي‏هاى خداوند بخوريد؛ و بازگشت و اجتماع همه به سوى اوست!»

  1. مطالعه نظام آفرینش

در  سوره عنکبوت، آیه 20 آمده است:

«قُلْ سِيرُواْ فىِ الْأَرْضِ فَانظُرُواْ كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنشِئُ النَّشْأَةَ الاَخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلىَ‏ كُلّ‏ شىْءٍ قَدِير * بگو: در زمين بگرديد و بنگريد خداوند چگونه آفرينش را آغاز كرده است؟ سپس خداوند (به همين گونه) جهان آخرت را ايجاد مى‏كند؛ يقيناً خدا بر هر چيز توانا است!»

همچنین در سوره حج، آیه 46 می‏خوانیم:

«أَ فَلَمْ يَسِيرُواْ فىِ الْأَرْضِ فَتَكُونَ لهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بهَا أَوْ ءَاذَانٌ يَسْمَعُونَ بهَا فَإِنهَّا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَ لَاكِن تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتىِ فىِ الصُّدُورِ * آيا آنان در زمين سير نكردند، تا دل‏هايى داشته باشند كه حقيقت را با آن درك كنند؛ يا گوش‏هاى شنوايى كه با آن (نداى حق را) بشنوند؟! چرا كه چشم‏هاى ظاهر نابينا نمى‏شود، بلكه دل‏هايى كه در سينه‏هاست كور مى‏شود.»

  1. مطالعه تاریخ

در سوره روم، آیه 42 آمده است:

«قُلْ سِيرُواْ فىِ الْأَرْضِ فَانظُرُواْ كَيْفَ كاَنَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلُ كاَنَ أَكْثَرُهُم مُّشْرِكِينَ * بگو: در زمين سير كنيد و بنگريد عاقبت كسانى كه قبل از شما بودند چگونه بود؟ بيشتر آنها مشرك بودند!»

طبق تفسیر نور، ذیل این آیه شریفه؛ حفظ آثار عبرت‏انگيز براى آيندگان، لازم است.

نیز در آیه نهم از این سوره می‌فرماید:

«أَ وَ لَمْ يَسِيرُواْ فىِ الْأَرْضِ فَيَنظُرُواْ كَيْفَ كاَنَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ كَانُواْ أَشَدَّ مِنهْمْ قُوَّةً وَ أَثَارُواْ الْأَرْضَ وَ عَمَرُوهَا أَكْثرَ مِمَّا عَمَرُوهَا وَ جَاءَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَمَا كاَنَ اللَّهُ لِيَظْلِمَهُمْ وَ لَكِن كاَنُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ * آيا در زمين گردش نكردند تا ببينند عاقبت كسانى كه قبل از آنان بودند چگونه بود؟! آن‌ها نيرومندتر از اينان بودند، و زمين را (براى زراعت و آبادى) بيش از اينان دگرگون ساختند و آباد كردند، و پيامبرانشان با دلايل روشن به سراغشان آمدند (امّا آن‌ها انكار كردند و كيفر خود را ديدند)؛ خداوند هرگز به آنان ستم نكرد، آنها به خودشان ستم مى‏كردند!»

  • اخلاق گردشگری

سفر يکی از تفريحات سالمی است که برای تجديد قوا و بازسازی روحيه بسيار کارساز است، اما اين مسأله نيز مانند تمام امور ممکن است از مسير اصلی خود خارج شده، با آفاتی روبه‏رو شود که به اصل سفر خدشه وارد کند. از این رو گردشگران ضمن برخورداری از موهبت سفر باید اصول اخلاق اسلامی را در مناطق سیر و سیاحت رعایت کنند. گردشگران ملزم به احترام به عقايد مذهبي و آداب زندگي جامعه‌ ميزبان و هم‌چنين حفاظت از محيط (شامل محيط زيست و منابع طبيعي، مکان‌ها، اشيا و آثار گردشگري) مي‌باشند. بر اين اساس، به گردشگران توصيه مي‌شود ضمن رعايت استانداردهاي زيست محيطي، تا جايي که امکان دارد از مواد اوليه مرغوب و سازگار با محيط زيست‌- که قابل بازيافت يا تجزيه باشند‌- استفاده کنند. در مقابل از ميزبانان نيز خواسته می‏شود که ضمن احترام به شيوه‌ زندگي و انتظارات گردشگران، از بروز رفتارهاي زيان‌آور (از سوي جمعيت محلي) جلوگيري به عمل آورند.

گروه‏هاي غيرمسلماني كه بر اساس شرايط و آيين‏ها و معيارهاي پيماني كه با دولت اسلامي بسته اند وارد كشور اسلامي می­شوند و به تمام موارد درج شده در متن قرارداد كه مورد توافق واقع شده است پايبند باشند، تا زماني كه به عنوان شهروند و يا ميهمان چه بازرگان و يا گردشگر در كشور اسلامي به سر مي‏برند و مادامي كه پيمان خود را نشكسته اند و مدت قرارداد و اقامت آنان به پايان نرسيده است، در جامعه اسلامي حقوقي دارند كه رعايت حقوق آنان بر دولت و شهروندان واجب است. از جمله:

مصونيت و امنيت همه جانبه جاني، مالي، حيثيتي و شغلي؛ هيچ كس حق تعرض و مزاحمت به آنان را ندارد. اگر به آنان تعرض شود، دولت اسلامي موظف به حفاظت از حقوق و حمايت از آنان است. دزديدن مال آنان حرام و سبب ضمان است كه بايد به وسيله مراجع ذي‏صلاح قانوني، حق و اموال آنان برگردانيده شود. وسايل و ابزار كار و محل فعاليت هاي اقتصادي و تحقيقاتي آن‏ها كه بر اساس قانون، اجازه كار و تلاش گرفته‏اند. بايد از هر گونه تعرض در امان باشند.

بهره‏مندي از آزادي در انجام وظايف مذهبي و برگزاري مراسم ملي و ديني؛ حضور در معابد و مراكز مذهبي كه وجود و بقاي آن‏ها از نظر قانون رسميت دارد، مانند كنيسه و انجام فرايض و مراسم مذهبي آزاد است. البته به شرط حفظ حرمت حريم جامعه اسلامي.

در دادوستد با مسلمان و حضور در بازار تجارت و كسب آزادند و هر گونه غش و خيانت در معامله نسبت به آنان حرام و ممنوع است.

توهين به آنان و دشنام و ناسزاگويي به مقدسات آنان ممنوع است. البته احترام به آنها به گونه اي كه موجب اذيت و تحقير مسلمانان باشد، نارواست.

در اختلاف­ها، نزاع­ها، كشمكش­ها و شكايت‏ها، در محاكم قضايي اسلام، برابر عدالت با آنان رفتار مي‏شود.

سلسله مطالبي هم هست كه در حوزه صلاح‏ديد مسئوليت حكومت اسلامي جاي دارد؛ مثل خريد و فروش زمين و يا سرمايه‏گذاري و تأسيس شركت‏هاي زراعي و صنعتي و ساختمان ‏سازي و مانند اين‏ها كه بستگي به صلاح‏ديد حكومت اسلامي دارد و اصل حاكم بر همه اين‏گونه كارها و تلاش‏ها، پاسداري از اصل بلند و والاي عزت اسلامي و مصلحت مسلمانان است.

——————

1- دعائم الاسلام، ج 2، ص 190.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا